Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

753 Λασιθιώτες μαθητές ρίχνονται στη μάχη των Πανελλαδικών-Ποιά είναι τα εξεταστικά κέντρα, ποιές αλλαγές θα ισχύσουν

 

Αντίστροφα ξεκίνησε πλέον να μετρά ο χρόνος για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών (ΕΠΑ.Λ.) και των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), καθώς από την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιουνίου ξεκινούν οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ειδικότερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. εξετάζονται την Πέμπτη 2 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και των ΓΕ.Λ. την Παρασκευή 3 Ιουνίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕ.Λ. και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ.

Από το νομό Λασιθίου, γραπτά και προφορικά στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν διεκδικώντας μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνολικά753 μαθητές, 471 από τα ΓΕ.Λ. και 282 από τα ΕΠΑ.Λ.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Θανάσης Κατσαγκόλης, για τα ΓΕ.Λ. στο νομό θα λειτουργήσουν 8 εξεταστικά κέντρα και για τα ΕΠΑ.Λ. 3. Ειδικό εξεταστικό κέντρο φυσικώς αδυνάτων θα λειτουργήσει στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και στο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου.

Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν από τις 18 έως τις 30 Ιουνίου. Όλα θα εξεταστούν στο Ρέθυμνο με εξαίρεση τα Αγγλικά των οποίων οι εξετάσεις (για συνολικά 227 υποψηφίους) διεξάγονται στις 18 Ιουνίου στο 1ο ΓΕ.Λ. Αγίου Νικολάου.

Οι εξετάσεις για τα ΤΕΦΑΑ είναι από τις 15 έως τις 28 Ιουνίου στο Ηράκλειο.

 

Δοκιμές

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαγκόλη όλα στο Λασίθι είναι έτοιμα για το ξεκίνημα των εξετάσεων, με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) των θεμάτων να τεστάρεται τον τελευταίο μήνα σε σταθερή βάση χωρίς να έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.  Έχουν επίσης ενημερωθεί η Αστυνομία, το Νοσοκομείο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που θα συνδράμουν στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ο κ. Κατσαγκόλης απηύθυνε χθες και μέσω μηνύματός του την ευχή προς τους μαθητές –τριες για καλή επιτυχία προκειμένου να ανταμειφθούν οι κόποι και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες τους μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτό τον απαιτητικό αγώνα. Καλώντας τους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να επιδείξουν ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής τους.

Ευχαρίστησε παράλληλα τους εκπαιδευτικούς που τους στήριξαν και τους στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο τους.

 

Το πρόγραμμα

– Παραδοσιακά, όπως κάθε χρονιά, το πρώτο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα για τα ΓΕ.Λ. είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και αφορά όλα τα πεδία. Είναι μάθημα Γενικής Παιδείας και οι μαθητές θα κάνουν την πρεμιέρα στις 3 Ιουνίου.

Στις 6 Ιουνίου, οι μαθητές αναλόγως το πεδίο σπουδών τους θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, στη Βιολογία  Σπουδών Υγείας και στα Μαθηματικά Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Στις 8 Ιουνίου στα Λατινικά Ανθρωπιστικών Σπουδών, στη Χημεία Σπουδών Υγείας και Θετικών Σπουδών και στην Πληροφορική Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Στις 10 Ιουνίου στην Ιστορία Ανθρωπιστικών Σπουδών, στη Φυσική Σπουδών Υγείας και Θετικών Σπουδών και στην Οικονομία Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

– Όσον αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, η έναρξη των εξετάσεων για τους μαθητές θα γίνει στις 2 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Στις 4 Ιουνίου εξετάζονται στο μάθημα Μαθηματικά-Άλγεβρα, ενώ στις 7 Ιουνίου αναλόγως του κλάδου που έχουν ακολουθήσει εξετάζονται: στην Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), στα Δίκτυα Υπολογιστών και στις Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Στις 9 Ιουνίου στην Ηλεκτροτεχνία 2, στο Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, στο Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία- Εφαρμογές και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης, ενώ το Σάββατο 11 Ιουνίου σειρά προς εξέταση έχουν: η Υγιεινή, ο Προγραμματισμός Υπολογιστών, οι Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Στοιχεία Μηχανών.

Την Τρίτη 14 Ιουνίου σειρά έχουν τα μαθήματα: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές, ενώ την Πέμπτη 16 Ιουνίου εξετάζονται τα παρακάτω μαθήματα: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική και Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ 11) και τα Ψηφιακά Συστήματα.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, οπότε οι μαθητές, αναλόγως του πεδίου και κλάδου σπουδών τους, θα εξεταστούν στα Στοιχεία Ψύξης Κλιματισμού, στους Κινητήρες Αεροσκαφών και στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

 

Οι φετινές αλλαγές

Σημειώνεται ότι ο πανελλαδικός αριθμός των εισακτέων φέτος στα ΑΕΙ ανέρχεται σε 68.394, περίπου 10% δηλαδή λιγότεροι από πέρσι (77.415). Στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.

Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Βρεττού, Σύμβουλος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, Συντονίστρια Τομέα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, οι βασικότερες αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος συγκριτικά με πέρυσι στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι οι εξής:

– Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.

– 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρσι. Από την άλλη, κάποια Τμήματα, για παράδειγμα Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου δε θα πάρουν φέτος φοιτητές.

– Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά, αντί της Κοινωνιολογίας.

– Ούτε φέτος θα ισχύσει το διπλό μηχανογραφικό.

– Οι υποψήφιοι θα έχουν ένα μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ και ένα παράλληλο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

 

Με μάσκα στις εξετάσεις

Αναφορικά με τη διαδικασία αυτή καθ’ αυτή, οι συμμετέχοντες μαθητές πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 8:30 π.μ., κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψήφιους ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.

 

Οδηγίες για τους υποψηφίους

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ., ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. Πριν την είσοδο στις αίθουσες, πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους. Τόσο κατά την παράδοση, όσο και κατά την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Ε.Κ., ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του.

Τα ανωτέρω ισχύουν, επίσης, για τους επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο, καθώς επίσης και για υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Τα θέματα θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ.

Εφ’ όσον οι επιτηρητές διαπιστώσουν ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή, ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας, μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας