Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι δεν δόθηκαν τέτοιες κατευθύνσεις για τις περιοχές Natura στη Σητεία

 

Εποικοδομητική χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες του Δήμου Σητείας η συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ συζητήθηκαν η διερεύνηση- τροποποιήσεις για τη μελέτη Natura στις περιοχές Παλαικάστρου, Ζάκρου, Ζήρου του Δήμου Σητείας. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ζάκρου Κώστας Κεκερίδης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παλαικάστρου Νίκος Χατζηδάκης.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «ξεκαθάρισε επιτέλους το τοπίο σε σχέση με τη μελέτη για τις περιοχές Natura. Αυτό που με έμφαση τόνισε ο Υπουργός είναι ότι η οποιαδήποτε μελέτη έγινε από τους μελετητές δεν είχε καμία απολύτως εντολή από το Υπουργείο ως προς τις κατευθύνσεις. Με τον τρόπο αυτό αποσαφηνίζεται πλήρως το τοπίο. Είναι καιρός να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή διότι -όπως γίνεται κατανοητό- μετά την τοποθέτηση του υπουργού αίρονται όλες οι αμφιβολίες και οι επιφυλάξεις που υπήρχαν σε σχέση με το αν η μελέτη για τις περιοχές Natura προσβλέπει σε κάποιους περιορισμούς, όπως στην δόμηση, στην κολύμβηση και τις άλλες δραστηριότητες.

Ο Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, γνωρίζει ότι το Λασίθι είναι ένα μέρος, το οποίο -όπως μας είπε- έχει ανάγκη επιπλέον υποδομών και έργων ούτως ώστε να μπορέσει να μπει σε μία τροχιά μεγαλύτερης ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, κινείται και το υπουργείο. Η επιβεβαίωση από την πλευρά του είναι ρητή, ότι οποιαδήποτε μελέτη θα προταθεί σε σχέση με τις περιοχές Natura θα είναι αυτή που θα συμβαδίζει με τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και θα δημιουργεί τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και όχι υποβάθμισης του τόπου».

Για την διαδικασία που προβλέπεται ακολούθως, όπως ειπώθηκε από την πλευρά του υπουργείου, θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση με τους μελετητές για όλες τις περιοχές ώστε να δοθούν κατευθύνσεις, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Τοπικών, Δημοτικών, Περιφερειακών Συμβουλίων.

 

Οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επεσήμαναν ότι ο υπουργός ήταν γνώστης των θεμάτων, γνωρίζει την περιοχή της Σητείας και γενικότερα του Λασιθίου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, θα επισκεφθεί τον τόπο το καλοκαίρι.

Θετικό έκριναν το αποτέλεσμα της συνάντησης και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ζήρου, Ζάκρου και Παλαικάστρου.

– Η κ. Παπαθανασάκη σημείωσε ότι «ο Υπουργός άκουσε τις τοποθετήσεις κι εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη του στα όσα επισημάνθηκαν από την πλευρά του Δήμου Σητείας».

Για την περιοχή της Ζήρου-Ξηροκάμπου η Πρόεδρος της Τ.Κ. εστίασε μεταξύ άλλων στις απαγορεύσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της Αρχαιολογικής Ζώνης (Α) στον Ξερόκαμπο -Βουρλά, προστατεύοντας ήδη την περιοχή. «Επιπλέον απαγορεύσεις που θα αφορούν και επιπλέον τμήματα θα σταματήσουν την ανάπτυξη της περιοχής. Εμείς θέλουμε κι εστιάζουμε σε μία ήπια ανάπτυξη, που θα συμβάλει ώστε να παραμείνουν τα παιδιά μας, οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους για να μην ερημωθεί. Αυτό τονίσαμε και συμφώνησε ο Υπουργός», πρόσθεσε,

«Η συνάντηση», σχολίασε και ο κ. Κεκερίδης, «έγινε σε ένα πολύ καλό κλίμα και το αποτέλεσμα της ήταν θετικό, «Ο υπουργός ήταν ενημερωμένος. Ήταν θετικός επισημαίνοντας μας ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από αυτά που οι μελετητές δεν έχουν δει κατ’ ιδίαν ότι ισχύει. Από το γραφείο, όπως μας είπε, ένας μελετητής δεν έχει ιδέα της πραγματικότητας. Θα γίνει λοιπόν αυτοψία στον χώρο για να έχουν κατ’ ιδίαν εικόνα. Και η δέσμευση του υπουργού ήταν ότι θα έρθει κι εκείνος στην περιοχή».

– Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της Ζάκρου ανέφερε στην διάρκεια της συζήτησης ότι δεν είναι λογικό να «είναι Natura μέχρι την κορυφογραμμή στα όρη Ζάκρου, μέχρι την Κάτω Ζάκρο κι από την πίσω κορυφογραμμή να μην υπάρχει Natura για να μπορούν να εγκατασταθούν αιολικά κλπ. Το κατανόησε και αυτό. Θεωρώ λοιπόν η συνάντηση ήταν θετική και είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εντύπωση έκανε στο ξεκίνημα της συζήτησης η αναφορά του υπουργού ότι όχι μόνο είναι γνώστης του Λασιθίου, αλλά και του γεγονότος ότι είναι μία περιοχή ιδιαίτερα όμορφη και παράλληλα η πιο αδικημένη από την υπόλοιπη Κρήτη».

– Την ίδια επισήμανση έκανε και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παλαικάστρου. Και συμπλήρωσε: «Εκθέσαμε στον υπουργό τα προβλήματα. Ήταν ωστόσο ενημερωμένος πλήρως από τον κ. Πλακιωτάκη. Ακολουθείται αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός, ότι όπου υπάρχει αντίδραση από την τοπική κοινωνία δεν θα επεμβαίνει σε ενέργειες η κυβέρνηση. Μας διαβεβαίωσε ότι είναι αδύνατον κάποιοι μελετητές από το γραφείο στην Αθήνα να βγάζουν σχέδια για μία περιοχή που δεν έχουν καν επισκεφθεί, που ήταν και δικό μας βασικό επιχείρημα. Γνώριζε ότι η περιοχή μας είναι προστατευμένη από τις υπάρχουσες διατάξεις και απαγορεύσεις. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν τεράστια ξενοδοχεία μεγαθήρια μόνο λίγα των 30 κλινών.

Γνώριζε την κατάσταση και δήλωσε ότι θα έρθει το καλοκαίρι και θα κολυμπήσει και στον Κουρεμένο, το σημείο αιχμής, όπου προτάθηκε η απαγόρευση κάθε θαλάσσιας δραστηριότητας (Windsurfing, κολύμβηση κλπ) για να αναδειχθεί ότι το μελετητικό γραφείο έδρασε όχι κατ’ εντολή του υπουργείου. Γιατί έτσι έχει αναφερθεί, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Τα πράγματα λοιπόν θα παραμείνουν τουλάχιστον όπως έχουν τώρα, δεν θα περάσει κανένα Π/Δ όπως είχε ακουστεί με τα νέα μέτρα που πρότειναν κάποιοι.

Επίσης ήθελα να επαναλάβω ότι στην ΤΑ δεν πρέπει να μπαίνουν οι προσωπικές, κομματικές πεποιθήσεις. Εμείς σαν ΤΑ ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του τόπου και ανάλογα θα συμπεριφερόμαστε στην εκάστοτε κυβέρνηση διεκδικώντας τα αιτήματα μας. Έτυχε η κυβέρνηση να είναι τώρα αυτή. Οποιαδήποτε και να ήταν οι ενέργειές μας θα ήταν συντονισμένες και στο βαθμό που θα απαιτούνταν για να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο για εμάς ήταν αυτονόητο, για άλλους δεν είναι. Θα στεναχωρηθούν κάποιοι που πρότειναν υπερβολές. Είμαστε χαρούμενοι για αυτό»

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε και στους Δασικούς Χάρες, «που αφορούν πολύ κόσμο και το συζητήθηκαν στη συνάντηση. Επίσης στο φλέγον ζήτημα των ανεμογεννητριών που ετέθη. Μεταξύ άλλων ειπώθηκε, όπως σημείωσε, ότι αυτή την στιγμή ο Δήμος Σητείας έχει τις περισσότερες ανεμογεννήτριες. Ακόμα ότι τροφοδοτεί με ενέργεια όλη την Κρήτη και με το εργοστάσιο στον Αθερινόλακο και με φωτοβολταϊκά και με ανεμογεννήτριες. Ο υπουργός ήταν γνώστης. Κάναμε σαφές ότι δεν δεχόμαστε να συνεχίσει η επέκταση των ανεμογεννητριών στο Δήμο μας και θα υπάρχουν πάντα αρνητικές γνωματεύσεις στα αιτήματα, από τοπικά, δημοτικά συμβούλια», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας