Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Πολλά τα περιστατικά που περιπατητές ζητούν βοήθεια – ιδίως μέσα στα φαράγγια

 

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας με αφορμή το περιστατικό για παροχή βοήθειας σε τουρίστρια στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου την προηγούμενη εβδομάδας συζητήθηκαν τα αυξημένα περιστατικά που σημειώνονται στην περιοχή του Δήμου Σητείας την περίοδο του καλοκαιριού και δη σε σημεία όπως το Φαράγγι του Ρίχτη καθώς και άλλα,  με περιπατητές, αλλοδαπούς κι Έλληνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όπως έχει αναδειχθεί οι λόγοι που αυτά συμβαίνουν, οφείλονται στο γεγονός ότι πολίτες προχωρούν σε πεζοπορία ή διάσχιση φαραγγιών χωρίς να είναι σωστά προετοιμασμένοι ή προσεκτικοί. Για παράδειγμα επιχειρούν διάσχιση ή ξεκινούν πεζοπορία χωρίς την κατάλληλη υπόδηση ή ένδυση ή χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το θέμα του χρόνου με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ένα φαράγγι αργά πια το απόγευμα, να μην υπάρχει καλή ορατότητα και να χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, κάποιες φορές -όπως και στο πρόσφατο περιστατικό- η αρχική ενημέρωση δεν είναι πλήρης προς στις αρχές της περιοχής  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ούτε καν για το ακριβές σημείο που βρίσκεται κάποιος ή την σοβαρότητα της κατάστασης, με αποτέλεσμα να στήνεται μία μεγάλη επιχείρηση με την συμμετοχή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, ΕΚΑΒ, εθελοντικών ομάδων και την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για την διαχείριση περιστατικών που δεν είναι όμως σοβαρά, αλλά επιπόλαια. Όμως έτσι θα προκληθεί πρόβλημα, διότι, αν την ίδια ώρα προκύψει σοβαρό περιστατικό σε άλλο σημείο, ενδεχομένως να επέλθει αδυναμία ή καθυστέρηση στην αντιμετώπισή του, λόγω έλλειψης δυνάμεων. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και το κόστος μίας διάσωσης και μιας επιχείρησης γενικότερα.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας