Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα στο ν. Λασιθίου-Χρόνο με το χρόνο βελτιώνονται περαιτέρω

 

Στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στο Λασίθι, και σίγουρα στη Σητεία παράγονται εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα. Όμως, ο στόχος όλων των εμπλεκομένων πρέπει να είναι η συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας του προϊόντος ώστε αυτό να λαμβάνει τη θέση που πραγματικά του αξίζει στο παγκόσμιο ελαϊκό γίγνεσθαι και να διαχέονται τα πολλαπλά οφέλη του στον παραγωγό, στον τυποποιητή, στον καταναλωτή, ευρύτερα στην κοινωνία και στον τόπο.

Ίσως αυτή είναι η κατακλείδα του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου Athena IOOC 2022 -μοναδικού στο είδος του που διεξάγεται στην Ελλάδα και που φέτος φιλοξενήθηκε στην Σητεία. Ένα πράγματι σημαντικό γεγονός για πολλούς λόγους, που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στην περιοχή, στην «πόλη του Ελαιολάδου», όπως δικαίως έχει χαρακτηριστεί.

Το διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας, η εταιρεία Vinetum υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συμμετείχαν 555 δείγματα ελαιολάδου, από 24 ελαιοκομικές χώρες του κόσμου. Αξιολογήθηκαν από 30 διεθνούς φήμης, πιστοποιημένους κριτές από 12 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα.

Σταδιακή αναβάθμιση

Οι κριτές -με τους οποίους συνομιλήσαμε- έκαναν λόγο για σταδιακή αναβάθμιση των ελαιολάδων, η οποία παρατηρείται κάθε χρόνο μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού. Φέτος αξιολόγησαν εξαιρετικά, πολύ καλά, καλά, αλλά και όχι καλά ελαιόλαδα, ωστόσο συνολικά καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά.

Ο Μανόλης Φαφουτάκης, ο Οδυσσέας Βλαχάβας, η Alexandra Kicenik Devarenne (Καλιφόρνια, Αμερική), ο Ehud Soriano (Ισραήλ) και ο Marcelo Scofano (Βραζιλία), κριτές οι οποίοι συμμετέχουν όλες ή σχεδόν όλες τις χρονιές στο διαγωνισμό, ανέφεραν ότι τα λάδια που διαγωνίστηκαν φέτος ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και ότι παρατηρείται εξέλιξη προς το καλύτερο και στα ελληνικά ελαιόλαδα.

Ο κ. Φαφουτάκης επεσήμανε ότι «από χρόνο σε χρόνο τα κρητικά ελαιόλαδα καταγράφουν μικρή μεν, βελτίωση δε, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί ότι ζητούμενο είναι η ποιότητα του προϊόντος για να μπορεί συν τις άλλοις να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις της αγοράς και να συναγωνιστεί με τα ξένα ελαιόλαδα, τα οποία έχουν φθάσει σε υψηλό επίπεδο. Στην Κρήτη υπάρχουν παραγωγοί που βγάζουν top ελαιόλαδα, τα οποία δεν κυκλοφορούν στο εξωτερικό και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αλλά αυτοί είναι ακόμα λίγοι. Η μεγάλη μάζα δυστυχώς εμμένει σε παραδοσιακούς τρόπους, οπότε έχει μείνει λίγο πίσω.

Το ελαιόλαδο πρέπει να μεταλλαχθεί σε ένα ποιοτικό προϊόν, ποιοτικότατο. Η ποιότητα αποκτάται μέσω της γνώσης, με συμμετοχή στους διαγωνισμούς και με κατάλληλη υποστήριξη από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Ενθαρρυντικό όμως είναι το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με το προϊόν το ψάχνουν πολύ, ωστόσο χρειάζονται καθοδήγηση».

Ο κ. Βλαχάβας σημείωσε ότι τα «σητειακά ελαιόλαδα έχουν πολύ μεγάλη προοπτική εξέλιξης, και η φετινή, παρά τα θέματα που υπήρχαν, ήταν μία αρκετά καλή χρονιά για την περιοχή. Η Σητεία σημείωσε ότι είναι ένας τόπος που υπάρχει κάτι το αυθεντικό, μία ωραία απλότητα που δεν βρίσκει πλέον εύκολα, όταν πηγαίνεις κάπου».

 

Για την εμπειρία

Ο κ. Ehud Soriano εστίασε επίσης στην πολύ καλή εξέλιξη, στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων των ελληνικών ελαιολάδων. Ερωτηθείς σχετικά δε μπόρεσε να ξεχωρίσει κάτι σε ό,τι αφορά την περιοχή της Σητείας γιατί πολύ απλά όπως τόνισε, όλες οι εμπειρίες ήταν ξεχωριστές.

Ο κ. Marcelo Scofano ανέφερε ότι σε σχέση με πέρυσι, φέτος κατεγράφη βελτιωμένη ποιότητα στο γενικό σύνολο των ελαιολάδων που δοκίμασε.

Έχει γνώση, όπως είπε, των Σητειακών, αλλά και των Κρητικών ελαιολάδων καθώς είχε την ευκαιρία να τα δοκιμάσει στην περυσινή διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Λέσβο κι ακολούθως επισκέφθηκε μάλιστα την περιοχή και εντυπωσιάστηκε με ελαιόλαδα που δοκίμασε. Επέλεξε δε κάποια τα οποία έχει προτείνει σε αλυσίδα S/M στη Βραζιλία, την οποία συμβουλεύει, και είναι σε διαβουλεύσεις για την ένταξή τους στο κομμάτι των πωλήσεων στην συγκεκριμένη αλυσίδα.

Κατά την φετινή διοργάνωση είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ελαιόλαδα στην διάρκεια της έκθεσης ελαιολάδων των παραγωγών του Λασιθίου και η σκέψη είναι η ένταξη τους στις προτάσεις του για τους επόμενους καταλόγους. Ωστε να υπάρχουν εκτός από τα ελαιόλαδα από τα Χανιά, τα οποία ήδη βρίσκονται και πωλούνται στην Βραζιλία, και κάποια από την περιοχή του Λασιθίου.

Η κ. Alexandra Kicenik Devarenne εξέφρασε την χαρά της για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού φέτος στην «πόλη που είναι αφιερωμένη, δοσμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελαιόλαδο», όπως τόνισε. Λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας, είχε την τύχη -όπως ανέφερε- και στο παρελθόν να δοκιμάσει και να γνωρίσει τα ελαιόλαδα της Σητείας τα οποία, όπως είπε, αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της περιοχής του μοναδικού τερουάρ της Σητείας.

Δεν έκρυψε παράλληλα τον ενθουσιασμό της για την τοπική κουζίνα που δοκίμασε στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, τις πρώτες ύλες, «τις υπέροχες εκφάνσεις των λαχανικών, των τοπικών βοτάνων και χόρτων της περιοχής» όπως σημείωσε, εστιάζοντας στο γεύμα που παρετέθη στη Μονή Τοπλού. Αναφέρθηκε επίσης στην τοπική, ζεστή φιλοξενία κάνοντας λόγο για μία μοναδική συνολικά εμπειρία.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας