Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Βάζουν βενζίνη «με το σταγονόμετρο» οι Λασιθιώτες – Στα 2.14 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη στο ν. Λασιθίου

 

Μετά από ένα μικρό διάστημα, στο οποίο οι τιμές αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης κατέβηκαν και «κρατήθηκαν» στα επίπεδα των 2 και 1,75 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα, από σήμερα παίρνουν ξανά την ανιούσα λόγω της αύξησης των  διυλιστηριακών τιμών.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Λασιθίου Παντελής Επιτροπάκης, από τη Μεγάλη Πέμπτη η μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης στο νομό διαμορφώνεται περίπου στα 1,84 ευρώ και για την αμόλυβδη στα 2,14 ευρώ/λίτρο.

«Αδικαιολόγητες όσες αυξήσεις έχουν συντελεστεί»

«Όσες αυξήσεις έχουν συντελεστεί μέχρι τώρα είναι αδικαιολόγητες», σημειώνει ο κ. Επιτροπάκης. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν με πολύ πιο ήπιο τρόπο και μετά από τόσο καιρό να έχει εξευρεθεί μια λύση, από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου μπορεί ένα κράτος να αναπτύξει έναν μηχανισμό πρόληψης όλης αυτής της ακρίβειας. Αντ’ αυτού, δεν έχει γίνει τίποτα», σημειώνει.

Για Τρίτη του Πάσχα η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης

Την ίδια ώρα – και μετά από ήδη μεγάλη αναμονή – η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης ακόμη δεν έχει ανοίξει. Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η πλατφόρμα για αίτηση στο gov.gr (με τους κωδικούς Taxisnet) θα άνοιγε τη Μεγάλη Πέμπτη, εντούτοις οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για την Τρίτη του Πάσχα, δηλαδή στις 26 Απριλίου, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τεχνικά ζητήματα εμπόδισαν την ενεργοποίηση της πλατφόρμας.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχος για το κουπόνι των 13 ευρώ/μήνα είναι κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ.

«Μεγάλες καθυστερήσεις, πενιχρό το ποσό ενίσχυσης»

Ο κ. Επιτροπάκης κάνει λόγο για «μεγάλες καθυστερήσεις και ανικανότητα εκ μέρους του υπ. Οικονομικών να υποστηρίξει την πλατφόρμα». Παράλληλα χαρακτηρίζει το ποσό που θα δοθεί «πενιχρό και όχι ικανό να ενισχύσει πρακτικά, είναι στο ίδιο μήκος με τα ελλιπή μέτρα που έχουν συνολικά μέχρι τώρα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που έχει δημιουργήσει ασφυξία σε όλη την κοινωνία, έστω και τώρα περιμένουμε δραστικές λύσεις».

Για πολλοστή φορά επισημαίνει ότι μονόδρομο για την ανακούφιση της αγοράς -όπως έχει τονίσει σε ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων- αποτελεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ή ευρύτερα η μείωση του ΦΠΑ που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας.

Βάζουν βενζίνη «με το σταγονόμετρο»

Εξάλλου, μέχρι στιγμής η κίνηση και ο τζίρος στα πρατήρια του Ν. Λασιθίου χαρακτηρίζονται μάλλον «αναιμικά» από τον κ. Επιτροπάκη αφού οι ντόπιοι οδηγοί βάζουν πλέον βενζίνη «με το σταγονόμετρο», καθώς οι τιμές είναι στα ύψη. Οι τουρίστες με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα δεν έχουν ακόμη κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους στα μέρη μας – πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων τις τελευταίες ημέρες.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας