Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Διασπορά κρουσμάτων στην Παθολογική Κλινική του ΓΝΑΝ-Ζητείται η συνεργασία των συνοδών των ασθενών

 

Διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ ασθενών που νοσηλεύονταν στην Παθολογική Κλινική σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Μέχρι και χθες, 6 με 7 ασθενείς είχαν βρεθεί θετικοί και είχαν μεταφερθεί για παρακολούθηση στην κλινική covid του ΓΝΑΝ, ενώ θετική έχει βρεθεί και μία νοσηλεύτρια της κλινικής.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Συντονιστής covid του Ν. Λασιθίου Νίκος Μουδατσάκης, η εν λόγω διασπορά οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους συνοδούς των ασθενών που εισέρχονται πολλές φορές στο Νοσοκομείο σε μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο αριθμό (που είναι ένας ανά ασθενή). Άλλοι, όπως αναφέρει, έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούν ως πρόφαση στον έλεγχο που τους γίνεται στην είσοδο ότι θέλουν να εξεταστούν αλλά στην πραγματικότητα ανεβαίνουν και επισκέπτονται φιλικά/συγγενικά τους πρόσωπα που νοσηλεύονται στην κλινική ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που καταφέρνουν να μπουν μέσω παράπλευρων εισόδων. Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένοι εξ όσων επισκέπτονται δικά τους πρόσωπα κάνουν, όπως λέει, και κοινωνικές επισκέψεις και σε άλλους θαλάμους.

Αυτό, μάλιστα, όπως αναφέρει, αποδείχθηκε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε σε συνοδούς και τους βρήκε θετικούς. Σημειώνει δε ότι σε κάθε ασθενή προτού εισαχθεί για νοσηλεία στην Παθολογική, πραγματοποιείται έλεγχος με τεστ.

 

«Συνοδοί πηγαίνουν από θάλαμο σε θάλαμο, πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα»

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μουδατσάκης αναγνωρίζει την φύση και την ευαίσθητη «γραμμή» πάνω στην οποία πατούν κάποιες περιπτώσεις ασθενών τους οποίους θέλουν να δουν οι συνοδοί τους.

Δεδομένου ωστόσο του πόσο ύπουλος είναι ο ιός και ειδικά η επικρατούσα υποπαραλλαγή της «Όμικρον 2» που μπορεί εύκολα να «τρυπώσει» εκεί που κανείς δεν το περιμένει και να «χτυπά» πολύ κόσμο χωρίς καθόλου ή με ήπια συμπτώματα, ο ίδιος συστήνει στους πολίτες να κατανοήσουν και αυτοί από την πλευρά τους τη δυσκολία διαχείρισης και την ιδιαιτερότητα της όλης κατάστασης με την πανδημία και να μην προσέρχονται σε αριθμό πάνω από τον επιτρεπόμενο ή χωρίς τεστ – και σε κάθε περίπτωση αυτοί που μπαίνουν στο Νοσοκομείο και στους θαλάμους των ασθενών να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκα, πλύσιμο χεριών) και να συμμορφώνονται απόλυτα στα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου ο κίνδυνος ενδεχόμενης διασποράς τουλάχιστον να μειωθεί. Αφού το ενδεχόμενο, για παράδειγμα, να είναι θετικοί την ημέρα που μπαίνουν, παρά το αρνητικό τεστ που έχουν κάνει και έχουν μαζί τους, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

«Δεν γίνεται να υπάρχει παντού χωροφύλακας»

Στο ερώτημά μας εάν υπάρχει περίπτωση να ενταθούν ενδεχομένως οι έλεγχοι από την πλευρά του Νοσοκομείου, ο κ. Μουδατσάκης απαντά ότι «δεν είναι δυνατόν σε κάθε πόρτα να υπάρχει και ένας ‘χωροφύλακας’».

Υπενθυμίζεται ότι για να εισέλθει ανεμβολίαστος συνοδός εντός του Νοσοκομείου θα πρέπει να έχει μαζί του αρνητικό μοριακό (pcr) τεστ 48 ωρών, ενώ ένας εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας