Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί σε μια οικογένεια κάποια μέλη νοσούν και κάποια δεν κολλάνε;

 

Ένα ερώτημα που έχει σχέση με τον κορονοϊό και που συχνά το συζητάμε, αλλά σίγουρη απάντηση δεν έχουμε είναι: Γιατί η εγγονή μου, που κόλλησε τον ιό, που η μαμά της τη φιλά, που ο μπαμπάς παίζει μαζί της, που η γιαγιά την παίρνει αγκαλιά… γιατί δεν κόλλησαν; Αναζήτησα απαντήσεις σε κείμενα ειδικών και τα παραθέτω:

* Ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας λέει πως το θέμα είναι καθαρά τυχαίο και συμπτωματικό: «Ένα ρόλο παίζει η στιγμή και ο τρόπος της έκθεσης δίπλα σε έναν φορέα, σε αυτόν που θα εκκρίνει δηλαδή τα σωματίδια του κορονοϊού. Ο χρόνος και η διάρκεια της έκθεσης έχουν τη σημασία τους. Παίζουν ακόμα ρόλο ο αερισμός του χώρου όπου συνυπάρχει ο φορέας με τον μη μολυσμένο, οι θέσεις μεταξύ τους. Παίζουν όμως και προσωπικοί παράγοντες ρόλο, όπως οι αμυντικοί μηχανισμοί που διαθέτει ένας οργανισμός που δεν είναι μολυσμένος ή σε τι κατάσταση βρίσκεται το ανοσοποιητικό του σύστημα.

* O καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξηγεί: «Έχουμε δύο ειδών ανοσίες. Αν έρθουμε σε επαφή με κάποιον, χωρίς να έχουμε καθόλου αντισώματα, έχουμε αυτό που ονομάζεται μη ειδική ανοσία . Υπάρχει και η ειδική ανοσία, αυτή που μας δίνει το εμβόλιο. Η μη ειδική, η φυσική ανοσία – ή αλλιώς εγγενής ανοσία- που έχει ο κάθε άνθρωπος, εξαρτάται από το πόσο ισχυρά παράγει ο οργανισμός του την ιντερφερόνη και αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι άνθρωποι τα πηγαίνουν καλύτερα σε αυτό το κομμάτι της παραγωγής ιντερφερονών από ό,τι άλλοι. Αυτοί με πολύ ισχυρή εγγενή ανοσία καταφέρνουν και δεν κολλούν παρά το ότι είναι ανεμβολίαστοι».

* Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αναφέρει: «Από αυτούς που θα εκτεθούν ισχυρά στον κορονοϊό οι μισοί θα κολλήσουν περνώντας το ελαφρά ή ασυμπτωματικά και οι υπόλοιποι όχι. Σε αυτούς που δεν κόλλησαν καθόλου, παρά το ότι είναι εμβολισμένοι, παραμένοντας δίπλα σε έναν άνθρωπο που νόσησε, πιθανόν το εμβόλιο να δούλεψε καλύτερα στον οργανισμό τους. Πολύ πιθανόν επίσης να έχουν κάνει πρόσφατα την τρίτη ή δεύτερη δόση, ενώ ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να δέχτηκαν μικρό ιικό φορτίο. Φυσικά, διαφορετικά είναι τα πράγματα αν σε κολλήσει τον ιό κάποιος που είναι ήδη εμβολιασμένος. Όσο για τις περιπτώσεις των ανεμβολίαστων που δεν κολλούν αν έρθουν κοντά με ένα κρούσμα, συχνά πρόκειται για νεαρά σε ηλικία άτομα» αναφέρει ο κ. Τζανάκης.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας