Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

10 προτάσεις έργων για χρηματοδότηση στο δήμο Σητείας

 
 

«Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών για την χρηματοδότηση έργων, μελετών και δράσεων των Δήμων, μέσω του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης” ως συνέχεια του “Φιλόδημος”, έγινε αρχικά», σημείωσε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, «μία ενημέρωση και κατάρτιση ενός προσχεδίου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες σε συνεννόηση με τους Αντιδημάρχους και σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Αποφασίστηκε να καταθέσουμε μία πρόταση σε όλες τις προσκλήσεις του προγράμματος. Πρόθεσή μας είναι η υλοποίηση αναγκαίων αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη η περιοχή μας, αλλά και να υπάρξει το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τις περιβαλλοντικές δράσεις, την μεγέθυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται από τους Δήμους προς τους δημότες, την στροφή στην ηλεκτροκίνηση που τα επόμενα χρόνια θα βρούμε μπροστά μας. Όλα όσα προαναφέρθηκαν στόχο έχουν την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Κατόπιν λοιπόν συνεχούς διαβούλευσης και μεγάλης προεργασίας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες ο Δήμος κατέθεσε 10 προτάσεις στο πρόγραμμα».

Αναλυτικά:

 

Ύδρευση και ανακύκλωση

1) Αξιοποίηση Γεώτρησης Ρίζας και κατασκευή αγωγών μεταφοράς για την κάλυψη υδρευτικών αναγκών του Δήμου Σητείας, προϋπολογισμού 2.921.591,55 €.

«Είναι ένα έργο που θεωρούμε ότι θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης για τα επόμενα πολλά χρόνια για το Δήμο Σητείας. Αυτή την στιγμή όπως είναι γνωστό υπάρχει ένα δίκτυο γερασμένο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα στους κεντρικούς αγωγούς, οπότε με την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης θα λυθεί ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας, όπως είναι η ύδρευση των συνδημοτών στην αστική περιοχή της Σητείας», εξήγησε ο Δήμαρχος.

2) Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής πράσινων βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο Σητείας, προϋπολογισμού 2.498.551,24 €.

«Όπως είναι γνωστό ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης έχει να κάνει με τη δημιουργία εργοστασίου στην Σητεία και την δημιουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην περιοχή της Ιεράπετρας. Πρέπει λοιπόν να έχουμε προετοιμαστεί ώστε να υπάρχει δυνατότητα χώρων συγκέντρωσης των βιοαποβλήτων, μεταφοράς τους κι άλλων πράσινων σημείων προκειμένου η διάθεση όλων των συνδημοτών για την ανακύκλωση, για όσο το δυνατόν λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή να μπορεί να γίνει πράξη μέσα από δράσεις που πραγματικά στοχεύουν σε αυτή τη κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

 

Οδοποιία και ανέγερση κτηρίων

3) Αγροτική οδοποιία Δήμου Σητείας, με ποσό χρηματοδότησης 2.000.000.

«Δώσαμε άμεση προτεραιότητα. Ήταν από τις πρώτες χρηματοδοτήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει γίνει ήδη η διαδικασία δημοπράτησης κι εντός των ημερών, σύντομα προχωράμε με το άνοιγμα των προσφορών», ανέφερε ο κ. Ζερβάκης.

4) Ωρίμανση, ανέγερση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σητείας προϋπολογισμού 457.450,79 €.

«Είναι η μελέτη για το κτήριο. Από την ώρα που αναλάβαμε είδαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα στη στέγαση ειδικών σχολικών μονάδων εκπαίδευσης. Είναι γνωστό το πρόβλημα επί σειρά ετών, υπήρχε ένα κτήριο που ήταν ακατάλληλο, προσπαθήσαμε να το μεταστεγάσουμε, βρήκαμε καταλληλότερο κτήριο, όπου έχει μεταστεγαστεί αυτή την στιγμή, αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες. Πιστεύουμε ότι μία σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να έχει σε προτεραιότητα αυτές τις δομές. Για να μπορέσουμε να δώσουμε ό,τι καλύτερο στους ανθρώπους που έχουν μία ιδιαιτερότητα και περισσότερες ανάγκες, τις συνθήκες εκείνες που πρέπει να έχουν», πρόσθεσε.

 

Σύγχρονα συστήματα

5) Εφαρμογή συστημάτων Smart Cities στην αντιμετώπιση της πανδημίας και φυσικών καταστροφών και τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου Σητείας, προϋπολογισμού 1.200.000.

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, κάποιες πλατφόρμες που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε να υπάρχουν κάποια δεδομένα σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική προστασία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, είναι αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Δήμου και παροχής καλύτερων υπηρεσιών θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και η συγκεκριμένη η δράση», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

 

Το κλειστό γυμναστήριο

6) Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του προγράμματος, μελέτη κλειστού γυμναστηρίου δυναμικότητας 1.000 θεατών στην περιοχή «Κολονέλος» του Δήμου Σητείας προϋπολογισμού 499.554,03.

«Γνωρίζουμε», συνέχισε, «ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στην περιοχή της Σητείας αναφορικά με τις αθλητικές υποδομές. Ένα σύγχρονο λοιπόν κλειστό γυμναστήριο που θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πολλών αθλημάτων καλύπτοντας τις ανάγκες της νεολαίας της περιοχής, είναι αναγκαίο έργο. Θεωρούμε ότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Προχωράμε λοιπόν στην μελετητική διαδικασία του έργου ώστε να μπορέσουμε σε δεύτερη φάση να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί».

 

Σχολικά κτήρια

7) Συντήρηση 1ου Δημοτικού Σχολείου και αναβάθμιση αύλειων χώρων 3ου Δημοτικού Σχολείου προϋπολογισμού 147.593,32.

«Δυστυχώς όπως έχουμε αναφέρει δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης πολλών σχολικών κτηρίων σε δράσεις αναβάθμισης, ενεργειακής ή άλλης διότι πολλά από τα σχολεία μας δεν έχουν ακόμη τακτοποιηθεί οικοδομικά και δυστυχώς αυτό δεν μας δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων προγραμμάτων. Έχουμε επίσης αναφέρει και στο Δ.Σ. ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ-ΤΑΚ. ώστε να γίνει ένας πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα κτήρια των σχολείων και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να τα νομιμοποιήσουμε προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα», υπενθύμισε ο κ. Ζερβάκης.

8) Δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος του Επαγγελματικού Λυκείου Σητείας και του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου «Έλενα», προϋπολογισμού 37.356,90.

«Το θέμα του ΕΠΑ.Λ.», διευκρίνισε, «ταλανίζει την τοπική κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εστιάσαμε από την πρώτη στιγμή, τακτοποιήσαμε κάποια ιδιοκτησιακά ζητήματα και πριν τον σεισμό βέβαια της 12ης Οκτωβρίου, θεωρήσαμε ότι πρέπει το κτήριο να μπει σε μία διαδικασία πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου, όπως και το Έλενα, το οποίο είναι ένα κτήριο που πρέπει να αξιοποιηθεί. Αφού γίνει ο έλεγχος, έπεται η διαδικασία χρηματοδότησης της μελέτης ώστε να έχουμε μία αποτύπωση του τι πρέπει να γίνει, πως, ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός προκειμένου να μπορεί να μπει το έργο σε μία διαδικασία υλοποίησης».

 

Φόρτιση και φωτισμός

9) Υποδομές ηλεκτροκίνησης- ηλεκτρικά οχήματα- σταθμοί φόρτισης του Δήμου Σητείας, προϋπολογισμού 1.474.409,51.

«Ήδη από το Πράσινο Ταμείο έχουμε χρηματοδοτηθεί, έχουν επιλεγεί σημεία που θα γίνουν σταθμοί φόρτισης και συμπληρωματικά το έργο θα υλοποιηθεί με την πρόταση διότι η τεχνολογία και η ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ταχύτατη. Πριν από πέντε χρόνια μιλούσαμε σχεδόν σε πειραματικό στάδιο κι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκινήτων που κυκλοφορεί είναι ηλεκτρικά και στις προθέσεις της ΕΕ είναι την επόμενη πενταετία, δεκαετία, πιθανόν να καταργηθούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης», είπε ο Δήμαρχος.

10) Ηλεκτροφωτισμός λιμένων Σητείας και Κουρεμένου προϋπολογισμού 349.637,78.

«Η συγκεκριμένη πρόταση ενδέχεται», όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, «να έχει κάποιο πρόβλημα στην ένταξή της. Ωστόσο εάν αυτό συμβεί, υπάρχει ήδη συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη «υπάρχει η μελέτη, ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε εάν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσω του “Αντ. Τρίτσης”, να υλοποιηθεί μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Γίνεται αντιληπτό ότι η στόχευση είναι σε πολλούς τομείς. Αφορά έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη πενταετία και τα οποία εκτιμώ ότι θα αλλάξουν εν πολλοίς την εικόνα του τόπου μας. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις και σε συνδυασμό με άλλα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί όπως η ανάπλαση της πλατείας, του ιστορικού κέντρου της πόλης, η αναβάθμιση του λιμανιού της Σητείας, το παραλιακό μέτωπο κι άλλα που έχουν προχωρήσει, δίνουν τη δυνατότητα και σε εμάς και στους συνδημότες μας να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον και τα επόμενα χρόνια για τον τόπο μας.

Οι προτάσεις αναμένεται να υλοποιηθούν χρηματοδοτικά στο σύνολό τους. Το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο, με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις σε κάθε Δήμο. Εμείς είμαστε σύμφωνοι με την αρχική πρόσκληση που απευθύνεται στους Δήμους και αναφέρει τα ποσοστά χρηματοδότησης για τον κάθε Δήμο, οπότε εκτιμώ ότι όλα τα έργα που έχουμε συμπεριλάβει σαν προτάσεις θα εγκριθούν».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Aνατολη 





 

Συνολικες προβολες σελιδας