Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Το Λασίθι κάνει την "έκπληξη" και καθιστά την covid-19 ενδημική – Τι λέει ο καθηγητής Ν. Τζανάκης

Το Λασίθι κάνει την "έκπληξη" και καθιστά την covid-19 ενδημική – Τι λέει ο καθηγητής Ν. Τζανάκης

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σε παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση της πανδημίας εξελίσσεται το Λασίθι, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα προδιαγράφουν εικόνα ενδημικής κατάστασης σε ό,τι αφορά την covid-19. Εφόσον αυτό τεκμηριωθεί επιστημονικά είναι πιθανόν το Λασίθι να είναι η πρ

ώτη περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου η covid-19 θα έχει αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα.

Την εκτίμηση αυτή έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. «Το Λασίθι μας έχει εκπλήξει θετικά» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως στην συγκεκριμένη περιοχή «ίσως να μιλάμε πλέον για ενδημική νόσο», να έχουμε δηλαδή κρούσματα, χωρίς βαριές νοσηλείες ή θανάτους. Αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα. Αν, όπως εξήγησε, έχουμε 600 – 700 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες, χωρίς όμως σοβαρές νοσηλείες και θανάτους, τότε θα έχουμε μια επιβεβαιωμένη ενδημική κατάσταση. Η καλή επιδημιολογική εικόνα του Λασιθίου οφείλεται στα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, που καταγράφονται εκεί και που, όπως είπε, στον γενικό πληθυσμό φτάνουν το 70%, ενώ στους ενηλίκους ξεπερνά το 80%.

Στον αντίποδα είναι η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, όπου από χθες έχει χρωματιστεί με βαθύ κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης καταγράφεται ανοδική τάση στα κρούσματα κορονοϊού και στην Κρήτη, αν και με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό αποδίδεται αφενός στους εμβολιασμούς και στην ενίσχυση του τείχους ανοσίας από το μεγάλο κύμα μολύνσεων του καλοκαιριού αλλά και στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν ακόμη στο νησί. Ωστόσο, η παρατηρούμενη ανοδική τάση των τελευταίων ημερών επιβεβαιώθηκε τόσο με τον αριθμό των χθεσινών 285 νέων κρουσμάτων, όσο και με την αύξηση – μικρή ωστόσο – των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Σήμερα οι ασθενείς με covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης ανήλθαν σε 101, εκ των οποίων 14 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους 10 από αυτούς να είναι διασωληνώμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΕ Κρήτης από τους 87 που νοσηλεύονται στις κλινικές covid 54 (62%) είναι ανεμβολίαστοι και 33 εμβολιασμένοι, ενώ σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ (78,6%) 11 είναι ανεμβολίαστοι και 3 εμβολιασμένοι.

Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των νοσηλειών εμβολιασμένων ασθενών με covid ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους και με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ασθενείς, που κατά κύριο λόγο εισάγονται στα νοσοκομεία για παρακολούθηση εξαιτίας της γενικότερης κακής κατάστασης της υγείας τους, σημειώνοντας ότι είναι λίγοι αυτοί που μπαίνουν στις ΜΕΘ ή και καταλήγουν. Όπως είπε, για τους περισσότερους από αυτούς έχει παρέλθει εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, είναι σημαντικό να γίνει η αναμνηστική δόση του εμβολίου με την συμπλήρωση του εξαμήνου, χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να αποφύγουν οι άνθρωποι αυτοί τη νόσηση και την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πρώτη αιτία θανάτου η covid-19 σε Βενιζέλειο και νοσοκομείο Χανίων

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό από την αρχή του 2021 μέχρι και σήμερα στα νοσοκομεία της Κρήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των νοσοκομείων, όπως καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα της ΥΠΕ Κρήτης, στα δύο από τα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία του νησιού πρώτη αιτία θανάτου είναι η covid-19, με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους αναφορικά με τους θανάτους σε απόλυτους αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, στο ΠΑΓΝΗ, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 58 θάνατοι από τον κορωνοϊό, ενώ την ίδια ώρα στο Βενιζέλειο ο αριθμός των θανάτων από την covid-19 είναι διπλάσιος και ανέρχεται στους 117 καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγοριοποίηση του αριθμού των καταγεγραμμένων θανάτων στο νοσοκομείο. Η covid-19 είναι η πρώτη αιτία θανάτου και στο νοσοκομείο Χανίων, όπου από την αρχή του χρόνου έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού 73 άνθρωποι.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Τζανάκη, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά, χρειάζεται μελέτη και στάθμιση των στοιχείων για να εξαχθούν συμπεράσματα.

 

Πηγή : Cretalive

Συνολικες προβολες σελιδας