Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ξεκίνησε στο νομό Λασιθίου η απογραφή πληθυσμού – Για να μάθουμε πόσοι, ποιοί και πού είμαστε

 

Από μέρα σε μέρα την πόρτα του σπιτιού μας αναμένεται να χτυπήσει ο εντεταλμένος απογραφέας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο οποίος θα παραδώσει σε κάθε κατοικία – νοικοκυριό έναν αποκλειστικό «κωδικό αριθμό απογραφής». Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από την προηγούμενη Πέμπτη, ήδη κάποιοι τον έχουν παραλάβει και πολλοί έχουν ειδοποιηθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα, ότι επίκειται η παράδοσή του.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα πρέπει στη συνέχεια και μέχρι τις 26 Νοεμβρίου να αυτοαπογραφεί, συνδεόμενος, με την «www.gov.gr» (στο σημείο «Πολίτης και καθημερινότητα» – Απογραφή Πληθυσμού & κατοικιών 2021), μέσω «TAXISNET» δηλώνοντας τα στοιχεία για την κατοικία και τα μέλη της οικογένειας που διαμένουν σ’ αυτό.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσει κάποιος να αυτοαπογραφεί ή αν το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που υπέβαλε κάποιος δεν είναι πλήρως συμπληρωμένο, ο απογραφέας θα επισκεφθεί ξανά το σπίτι του προκειμένου, μετά τις 27 Νοεμβρίου, να τον απογράψει με τον παραδοσιακό τρόπο, συμπληρώνοντας έντυπο ερωτηματολόγιο.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου της Στατιστικής Υπηρεσίας του Νομού Λασιθίου Σταμάτης Καρδάσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ είπε ότι κατά τη διαδικασία, λαμβάνονται από το προσωπικό που ασχολείται με την Απογραφή, όλα τα απαραίτητα μέτρα, που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες.

 

289 απογραφείς

Όπως εξήγησε ο κ. Καρδάσης, στα μεγάλα αστικά κέντρα του νομού Λασιθίου (Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία, Νεάπολη και πρόσφατα και στην υπόλοιπη ενδοχώρα) οι απογραφείς έχουν ήδη ξεκινήσει να παραδίδουν σε κάθε σπίτι τον αποκλειστικό κωδικό απογραφής. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί 289 απογραφείς που κινούνται σε επίπεδο νομού με αυτή την αποστολή και όταν προκύψει κάποιο κενό, αντικαθίστανται όσοι παραιτούνται. Σε κάθε περίπτωση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει οριστικοποιηθεί και η δεύτερη τοποθέτηση απογραφέων και θα συνεχιστεί μέχρι να συμπληρωθούν όλα τα απογραφικά τμήματα.

Όποιος πολίτης διαπιστώσει ότι πλησιάζει η ημερομηνία ή φτάσει ως την 26η Νοεμβρίου και δεν έχει παραλάβει κωδικό για αυτοαπογραφή, μπορεί να επικοινωνήσει με το γραφείο της Στατιστικής Αρχής Λασιθίου (28410-89283 ή 28410-22311) ώστε να εντοπιστεί το νοικοκυριό και να μεταβεί εκεί απογραφέας να παραδώσει τον κωδικό. Η διαδικασία είναι δυναμική, «τρέχει» καθημερινά.

Εάν κάποιος αυτοαπογραφόμενος αντιμετωπίσει δυσκολία ή απορίες στην πορεία συμπλήρωσης ηλεκτρονικά των στοιχείων  που του ζητούνται, μπορεί να καλέσει ειδική γραμμή επικοινωνίας 2111212027 και αφού πληκτρολογήσει επτά ψηφία του αποκλειστικού κωδικού του, επικοινωνεί με τον απογραφέα για να του λύσει κάθε απορία που τυχόν έχει. Το ιδανικό θα ήταν ο απογραφέας να έχει σημειώσει κατά την παράδοση του ειδικού κωδικού το τηλέφωνο του σπιτιού, για να επικοινωνήσει άμεσα όταν διαπιστωθεί μη ολοκλήρωση της διαδικασίας, για να ολοκληρώσει την απογραφή τηλεφωνικά, χωρίς άλλη προσωπική επαφή με τον απογραφόμενο, μετά την 26η Νοεμβρίου (και μέχρι 13 Δεκεμβρίου), είπε ο προϊστάμενος της Στατιστικής Αρχής Λασιθίου.

 

Δεν έχει αναφερθεί περίεργη συμπεριφορά

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί περιστατικό πολίτη που παραλαμβάνοντας κωδικό δηλώνει άρνηση αυτοαπογραφής ή παραλαβής του φακέλου με τον κωδικό, είπε ο κ. Καρδάσης, σημειώνοντας ότι είναι ακόμη νωρίς…

Κάπου αιωρείται και αναπτύσσεται μεγάλη παραφιλολογία γύρω από το θέμα της απογραφής ή άρνησης απογραφής από πολίτες, αλλά επισήμως, μέχρι και χθες, δεν είχαν αναφερθεί τέτοια ζητήματα. Δεν είχε αναφερθεί ούτε από απογραφέα ούτε από τομεάρχη Απογραφής, που παρέδωσαν υλικό απογραφής, οποιοδήποτε θέμα άρνησης ή άλλη περίεργη συμπεριφορά από πολίτες.

 

Γιατί πρέπει να απογραφούμε

Στην ερώτηση αν κάποιος πολίτης αρνηθεί για οποιονδήποτε, δικό του λόγο, να απογραφεί, ο κ. Καρδάσης απάντησε: «Η Απογραφή είναι υποχρεωτική. Επομένως, ως πολίτες οφείλουμε να απογραφούμε, γιατί η Απογραφή ουσιαστικά αποτελεί την εικόνα του τόπου και της χώρας μας, όσον αφορά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων  και την τεκμηριωμένη διεκδίκηση διαφόρων πραγμάτων. Οφείλουμε να απογραφούμε ώστε να γνωρίζουμε ως χώρα και κράτος, ποιοί είμαστε, πόσοι είμαστε και πού είμαστε.»

 

Τα προσωπικά δεδομένα

«Στο «ποιοι» δε μας ενδιαφέρουν τα προσωπικά δεδομένα του καθένα, εξ άλλου τα προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιούνται μόνο για στατιστικούς λόγους. Το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τα οποία δηλώνονται, χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για διασταύρωση στοιχείων, για να διασφαλιστεί ότι κάθε άτομο θα απογραφεί μια και μόνη φορά στο σύστημα για να αποφευχθούν διπλοεγγραφές. Δεν πρέπει να φοβούνται οι πολίτες χορηγώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία στην Απογραφή, εξ άλλου τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται και οποιοδήποτε στοιχείο δημοσιεύεται από την Υπηρεσία είναι αριθμητικό και μόνο και δεν μπορεί να ταυτιστεί με κάποιο πρόσωπο», κατέληξε.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας