Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Καλή από άποψη ποσότητας και ποιότητας φαίνεται η ελαιοκομική σαιζόν για τη Ζάκρο

 

«Μία καλή ελαιοκομική σαιζόν αναμένεται να είναι η φετινή για την περιοχή της Ζάκρου του Δήμου Σητείας. Σε αντίθετη με άλλες περιοχές όπου καταγράφεται μειωμένη παραγωγή, για αυτήν της Ζάκρου προβλέπεται ότι θα φθάσει περίπου τους 1.000 με 1.200 τόνους ελαιολάδου» ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου Βασίλης Κατσικαλάκης.

Συνεχίζοντας να εστιάζει στην ποιότητα του ελαιολάδου, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο ποιοτικής γεωργικής παραγωγής και διαθέτοντας σύγχρονες εγκαταστάσεις ως αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα, ο Συνεταιρισμός της Ζάκρου, εισήλθε δυναμικά στη νέα ελαιοκομική σαιζόν.

Η δράση ξεκίνησε από τις 10 Οκτωβρίου με την άλεση του αγουρέλαιου, περίπου 15 με 20 τόνων, για λογαριασμό ιδιωτών. Η διαδικασία διήρκησε περίπου δεκαπέντε ημέρες. Όπως και του βιολογικού ελαιολάδου -για το οποίο τα δεδομένα είναι θετικά, εξαιρετική επίσης ποιότητα βάσει των αναλύσεων και αναμένεται μία παραγωγή περίπου 50 με 60 τόνων. Από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε και άλεσμα του συμβατικού ελαιολάδου και παράλληλα του βιολογικού.

«Είναι μία καλή χρονιά η φετινή για την Ζάκρο και τον Συνεταιρισμό μας, εφόσον πάντα όλα πάνε καλά και δεν έχουμε ξαφνικά προβλήματα λόγω ακραίων φαινομένων, καιρικών συνθηκών κλπ. Αναμένεται να έχουμε 1.000 με 1.200 περίπου τόνους», πρόσθεσε ο κ. Κατσικαλάκης.

 

Για την ποιότητα

Όπως προαναφέρθηκε, ζητούμενο πάντα είναι η ποιότητα του προϊόντος και όπως αποδεικνύεται και φέτος ο στόχος επιτυγχάνεται. «Μέχρι τώρα -που είναι και αρχή ακόμα- έχουμε διαπιστώσει ότι η ποιότητα είναι εξαιρετική. Από 2 μέχρι 3 γραμμές. Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί διότι δεν υπάρχει δακοπροσβολή. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, ο μέσος όρος μέχρι τώρα από τις αλέσεις είναι πέντε προς ένα. Υπενθυμίζω ότι κάνουμε κοινή άλεση, έχοντας τη δυνατότητα να αλέθουμε αυθημερόν όλη την ποσότητα που συγκεντρώνεται από τους παραγωγούς, κάτι που επίσης συμβάλει στην ποιότητα του προϊόντος», τόνισε ο κ. Κατσικαλάκης.

 

Για τις τιμές

«Αν έχουμε και μία καλή τιμή, που ευελπιστούμε, θα είναι μία πάρα πολύ καλή χρονιά. Είναι νωρίς ακόμα για τη διαμόρφωση μίας ακριβής εικόνας. Βάσει της πληροφόρησης που υπάρχει και των πρώτων συμβολαίων για μικρές ποσότητες που έχουν γίνει για καινούριο λάδι (πχ στην Πελοπόννησο ) διατηρείται η τιμή γύρω στα 3.50 ευρώ το κιλό, τιμή που αφορούσε και την πώληση των τελευταίων ποσοτήτων του ελαιολάδου της περασμένης σαιζόν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Συνεταιρισμός της Ζάκρου δεν έχει αδιάθετο λάδι από πέρυσι, έχει πωληθεί όλη η ποσότητα που συγκέντρωσε», κατέληξε.

 

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας