Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Λασιθίου για δύο περιπτώσεις γονέων που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο

 

Επαφή με τον Εισαγγελέα Ανηλίκων θα έχει αυτές τις μέρες η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου για τα περιστατικά εκείνα των γονέων που λόγω της αντίδρασης και της διαφωνίας τους απέναντι στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία (σελφ τεστ, μάσκες, κλπ) για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, επιλέγουν να μην στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι και σήμερα.

Όπως δηλώνει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Προϊστάμενος της Π.Ε. Λασιθίου Μανόλης Μακράκης, στο Νομό μας υπάρχουν δύο τέτοιες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Η μία αφορά στην μητέρα μαθητή δημοτικού σχολείου στην Ιεράπετρα που αντιτιθέμενη και αντιδρώντας στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας επέλεξε να μην στέλνει το παιδί της στο σχολείο του από την αρχή του σχολικού έτους, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικά έγγραφα που επικαλούνταν άρθρα του Συντάγματος κλπ σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα σχολεία. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας – όπως είχε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα η «Α» – αναγκάστηκε να ενημερώσει σχετικά την Εισαγγελία Λασιθίου.

Αυτή, άλλωστε, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή είναι και η διαδικασία που έχει δοθεί ως οδηγία να ακολουθείται από το υπουργείο Παιδείας: με τον διευθυντή να ενημερώνει εγγράφως τους γονείς, εν συνεχεία αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση να απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα.

Αντίστοιχη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μακράκη, υπάρχει και στον Άγιο Νικόλαο, με γονέα που αντιδρά στα ισχύοντα μέτρα και δεν στέλνει τα δυο του παιδιά στο δημοτικό τους σχολείο από την έναρξη της χρονιάς μέχρι και σήμερα.

Η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεννόηση και με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και αφού έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, επίσης ενημέρωσε την Εισαγγελία.

 

Έως διετή ποινή φυλάκισης

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πέραν του ότι μια τέτοια πράξη μπορεί ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στο δικαίωμα της επιμέλειας ενός γονέα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και θα φέρει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα μια διάταξη που θα προβλέπει έως και διετή ποινή φυλάκισης για γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία – μέχρι και την τελευταία τάξη του Γυμνασίου.

 Μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο;

Αναφορικά με το εάν μπορούν οι μαθητές αυτοί εφόσον επιστρέψουν στο σχολείο τους να μην χάσουν την χρονιά τους, η υφυπουργός κ. Μακρή ξεκαθάρισε πως το υπουργείο δεν έχει αποφασίσει κάτι σχετικά, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των απουσιών δεν τίθεται αυθαίρετα. «Είναι ο αριθμός που κατά τους παιδαγωγούς δεν δικαιολογεί το παιδί να προχωρήσει στην επόμενη τάξη γιατί δεν έχει καλύψει την ύλη. Είναι μιας τάξεως θέμα και πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά θα χάσουν την χρονιά τους και είναι μιας άλλης τάξεως θέμα το να προχωρήσει ένα παιδί στην επόμενη βαθμίδα χωρίς να έχει καλύψει την ύλη της προηγούμενης. Είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει αβασάνιστα»

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας