Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Εκ βάθρων θα ξανακτιστεί ο ναός του Αγ. Νικολάου στον Ξερόκαμπο

 

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, η οποία συστάθηκε το 2015 από τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο και τη σύζυγό του Μαρίνα, ανέλαβε και θα αναστηλώσει, ξανακτίζοντας στην πραγματικότητα εκ βάθρων το ναό του Αγίου Νικολάου, στον Ξερόκαμπο Σητείας, ο οποίος είχε καταρρεύσει πριν από ένα μήνα, από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ…

Για το σκοπό αυτό, μετέβησαν στο σημείο και πραγματοποίησαν αυτοψία η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού και δύο μηχανικοί της «Αιγέας ΑΜΚΕ», εξετάζοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτίσμα.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Σοφιανού, το εκκλησάκι είναι του 1890 και είναι κτισμένο μέσα σε έκταση που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία ελληνιστική πόλη – πιθανότατα η «Αμπελλος», αν και η ταυτότητά της δεν έχει επιβεβαιωθεί από επιγραφές.

Είχε χρησιμοποιηθεί δομικό υλικό από αρχαία κτίσματα

«Μπορεί ο ναός να μην αποτελεί αρχαιολογικό μνημείο, εντούτοις, όπως διαπιστώσαμε, όταν κτίστηκε χρησιμοποιήθηκε αρχαίο δομικό υλικό, προερχόμενο από αρχαία κτίσματα της γύρω περιοχής. Διακρίναμε πέτρες και αρχαίους δόμους στην τοιχοποιία του ναού. Ολο το πέτρινο δομικό υλικό, κανονικά εφόσον προέρχεται από αρχαία κτίσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για την επανοικοδόμηση του ναού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως θα εξετάσουμε μήπως και κάποιες από τις πέτρες φέρει επιγραφή», είπε η κ. Σοφιανού.

Θα γίνει και αρχαιολογική ανασκαφή

Οι μηχανικοί της «Αιγέας ΑΜΚΕ» θα εκπονήσουν τεχνική, αρχιτεκτονική μελέτη, για την ανοικοδόμηση του ναού, είπε η κ. Σοφιανού, σημειώνοντας ότι η εταιρεία του κ. Μαρτίνου έχει συμφωνήσει να προηγηθεί, με δαπάνη της και αρχαιολογική ανασκαφή στο σημείο και πέριξ των ερειπίων του ναού, μήπως και εντοπιστούν αρχαία.

Εφόσον βρεθούν σημαντικά αρχαία, τότε θα επιλεγεί, άλλη, κατάλληλη κοντινή θέση για να κτιστεί ο νέος ναός, είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η εταιρεία θα εκπονήσει αρχιτεκτονική μελέτη για το νέο ναό, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, μιας και θα οικοδομηθεί εντός αρχαιολογικού χώρου.

Υπενθυμίζομε ότι η ΑΜΚΕ του κ. Μαρτίνου ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο ανέγερσης νέας εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, σε αντικατάσταση του κατεστραμμένου από το σεισμό, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος είχε κάνει σχετική ανακοίνωση όταν είχε επισκεφθεί στις 13 Οκτωβρίου το χώρο και είχε διαπιστώσει ιδίους όμμασι  την ολοκληρωτική κατάρρευση του ναού.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας