Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Το Λασίθι παραμένει καλά στη διαχείριση της πανδημίας – Κάτι που οφείλεται στα σχετικά ψηλά ποσοστά εμβολιασμού

 

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, στη διάρκεια της ομιλίας στο συνέδριο για την πανδημία που έγινε στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Τζανάκης με βάση τα δεδομένα, έδειξε πως το Λασίθι παραμένει πρώτο στο νησί στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας κατάφερε να κρατηθεί πιο χαμηλά από κάθε άλλη περιοχή. Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία όπου συγκριτικά με άλλες περιοχές και κυρίως το Ρέθυμνο, που έχει αντίστοιχο πληθυσμό, το Λασίθι κατάφερε να διατηρήσει χαμηλά τα ποσοστά στα κρούσματα Κορονοϊού, την ίδια ώρα που στο Ρέθυμνο ήταν τετραπλάσια!

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ομιλητές απέδωσαν το θετικό αποτέλεσμα στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που υπήρξε στο νομό καθώς και στην διαδικασία τήρησης των μέτρων που κατεγράφη, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπήρξε έξαρση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές. Γενικά από την αποτύπωση που έγινε, ξεκαθαρίστηκε πως η υπόθεση της πανδημίας και η εξέλιξή της θα κριθεί στο βαθμό που θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως κοινωνία, με σοβαρότητα.

Μάλιστα ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα τρία σενάρια που υπάρχουν για το μέλλον τονίζοντας πως κατά την εκτίμησή του θα ισχύσει το σενάριο που με κάποιες εξάρσεις και υφέσεις «και ενδέχεται αν προχωρήσουμε σε μια εμβολιαστική κάλυψη στο 75% συνολικά στον πληθυσμό, να έχουμε διάφορες εξάρσεις οι οποίες δεν θα σταματούν και δεν θα απασχολούν την κοινωνική ζωή».

 

Τσιόρδας: «Να βοηθήσουμε τους σκεπτικούς»

«H πανδημία ακόμα δεν έχει τελειώσει. Αυτό πρέπει κανείς με απλά λόγια να επικοινωνήσει στους σκεπτικούς ανθρώπους για να τους βοηθήσει να περάσουν την οδό προς την κανονικότητα που όλοι θέλουμε και επιθυμούμε», αυτό είναι το βασικό μήνυμα που δίνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας, μιλώντας για την πανδημία σήμερα, αλλά και στη συνέχεια.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στις επιστημονικές αβεβαιότητες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την πανδημία, στην εναρκτήρια ομιλία του στο επιστημονικό συνέδριο για την πανδημία που έγινε στο Ηράκλειο, δίνοντας εξαιρετικά στοιχεία για την ιστορία και την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά και τη σημερινή του επιρροή, ειδικά σε χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου ο εμβολιασμός είναι χαμηλός και οι νεκροί παρά πολλοί.

Σύμφωνα με τους πίνακες που παρουσίασε ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας η Κρήτη, αν και πέρασε μια περίοδο με αύξηση των κρουσμάτων, τώρα διατηρεί τα χαμηλά ποσοστά θανάτων καθώς και τις διασωληνώσεις και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση απέναντι σε περιοχές από την υπόλοιπη χώρα.

Η σχετικά υψηλή εμβολιαστική κάλυψη της Κρήτης που ξεπερνά το 60%, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις για να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις μέσα στο χειμώνα.

 

«Γρίπη και Πανδημία»

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναφορά του καθηγητή Τσιόρδα ήταν στα νέα δεδομένα που συζητούν αυτή την περίοδο σε διάφορα ιατρικά φόρα, με τα στοιχεία που έδωσε μάλιστα να έχουν αναφορά στις 15 Οκτωβρίου, δείγμα της αμεσότητας των πληροφοριών που μεταφέρει ο καθηγητής. «Πολλοί συζητούν τώρα το ενδεχόμενο να έχουμε συνδυασμό γρίπης και covid τη φετινή χρονιά και γι’ αυτό είναι καλό να εμβολιαστούμε για την γρίπη φέτος, διότι γίνεται λόγος για δίδυμη απειλή», δήλωσε.

Να σημειωθεί πως από τον ιατρικό κόσμο του συνεδρίου για την πανδημία εκφράστηκε η προσδοκία να λήξει η δοκιμασία αυτή με τον εμβολιασμό του συνόλου, καθώς, όπως υποστηρίζουν μέλη της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου,  αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας