Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας

 

Την Παρασκευή 17/09/2021 έλαβε χώρα στην πόλη μας εκδήλωση με θέμα «Διαγωνισμός Μαντινάδας». Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τον κ. Νίκο Πετράκη, ο οποίος στην εν λόγω εκδήλωση ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής των μαντινάδων, να προβαίνει σε μία αυθαίρετη και απόλυτα αντιεπιστημονική αξιολόγηση της προσφοράς του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δεν ανήκουμε σε αυτούς που δεν αποδέχονται καμία αξιολόγηση του έργου τους. Πιστεύουμε, όμως, ότι η αξιολόγηση και η συνολική αποτίμηση της προσφοράς ενός φορέα απεξάρτησης, οφείλει να γίνεται σε πλαίσια επιστημονικά από ειδικούς του χώρου της Ψυχικής Υγείας και όχι από μη ειδικούς και μάλιστα στα πλαίσια μιας  μουσικής εκδήλωσης.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο κύριος Πετράκης εξέφρασε μία άποψη υποκειμενική με έναν απόλυτα αντιδεοντολογικό τρόπο. Για αυτό το λόγο αισθανόμαστε την  ανάγκη να υπενθυμίσουμε στον κύριο Πετράκη τα ακόλουθα:  

 

  1. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας έχει κλείσει ήδη 12 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς προς την κοινωνία της Σητείας και της ευρύτερης περιοχής, παρέχοντας υπηρεσίες για όλο το εύρος των εξαρτητικών προβλημάτων (εξάρτηση από αλκοόλ, παράνομες ουσίες, τζόγο, διαδίκτυο κ.ά.).  
  2. Συγκεκριμένα, στη 12ετή λειτουργία του προσφέρθηκαν υπηρεσίες τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο επίπεδο της θεραπείας συνολικά σε περισσότερους από  4.000 ανθρώπους.   
  3. Ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης, καθώς δεν υπάρχει Κέντρο Πρόληψης στο Νομό Λασιθίου, οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες τόσο στην Σητεία, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου, οι προληπτικές μας  παρεμβάσεις  είναι συστηματικές και μακροχρόνιες, ταυτόχρονα σε πολλά σχολεία.  

Τα παραπάνω δεν αποτελούν ασήμαντο έργο, ώστε να δίνουν το δικαίωμα στον κύριο Πετράκη να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, προσφέρει λιγότερο «χρήσιμες» υπηρεσίες και για λιγότερο «δύσκολα» προβλήματα. Αντιθέτως, υπό την επιστημονική εποπτεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόσο στην υποστήριξη ανθρώπων όσο και στην πρόληψη, οι παρεμβάσεις μας αποτελούν καινοτόμες πρακτικές που αξιοποιούν τις πλέον σύγχρονες αντιλήψεις στο πεδίο των εξαρτήσεων και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο σε σχέση με άλλα προγράμματα. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίον το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε όλη την Ελλάδα, εδώ και είκοσι χρόνια, ανελλιπώς.  

Είμαστε στη διάθεση του κυρίου Πετράκη, πιστεύοντας ότι έπεσε θύμα λαθεμένων πληροφοριών, να του διαθέσουμε όλους τους ετήσιους απολογισμούς στους οποίους φαίνεται λεπτομερώς η 12ετής προσφορά μας στην πόλη της Σητείας και το χαμηλό κόστος αυτής της προσφοράς. 

 

Συνολικες προβολες σελιδας