Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Νίκος Καραμανωλάκης: ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

Επισκέφτηκα το νησί της Πορφύρας και εντυπωσιάστηκα για άλλη μια φορά από την απίστευτη ομορφιά, το απέραντο γαλάζιο, την ηρεμία του τοπίου, τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά , τις εκπληκτικές εναλλαγές του τοπίου και τους γεωλογικούς σχηματισμούς. Το νησί είναι ένας επίγειος παράδεισος απείρου φυσικού κάλους.

Απογοητεύτηκα όμως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και κάθε λογής παρεμβάσεις που έχουν μετατρέψει το νησί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.

Μια κατάσταση που δυστυχώς μας εκθέτει.

Οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις (Φάρος, κτίρια, πηγάδια κ.α.) έχουν εγκαταλειφθεί και λεηλατηθεί. Πανέμορφοι σπηλαιώδεις σχηματισμοί, θάμνοι  και αμμοθίνες έχουν γεμίσει με κάθε λογής πλαστικά.

Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως ο αρχαιολόγος Νίκος Παπαδάκης, το αρχαίο θέατρο των χιλίων θεατών(!!!), τα Δημόσια Λουτρά, οι οικίες και ιδιαίτερα η οικία με το ψηφιδωτό δάπεδο έχουν υποστεί απίστευτη φυσική καταστροφή. Στη κυριολεξία καταρρέουν.

Επισκέφτηκα το νησί πρώτη φορά πριν 20 χρόνια και τελευταία φορά πριν από περίπου 10 χρόνια. Μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να το ξανακάνω αυτές τις μέρες μετά την παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου «ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ» του Μανόλη Παπαδάκη, φόρος τιμής στο σπουδαίο πατέρα του.

Δυστυχώς η εικόνα του νησιού αυτή τη φορά με σοκάρισε.

Ευθύνες έχουμε όλοι.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία που δεν προχώρησε αμέσως μετά τις ανασκαφές και την ανακάλυψη αυτού του αρχαιολογικού πλούτου -ως όφειλε- σε έργα αναστήλωσης και προστασίας.

Ευθύνες έχουν Δήμος και Περιφέρεια που έχουν εγκαταλείψει αυτό το σπουδαίο θησαυρό, αυτό το απίθανο μνημείο της φύσης, αυτό το νησί που πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα και πολλές χώρες ανά τον κόσμο ζηλεύουν θα ήθελαν να τους ανήκει. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξυμνήσω τις προσπάθειες του πρώην Δήμου Λεύκης που με έργα ανάπλασης και αποκατάστασης αλλά και την ανάθεση διαφόρων μελετών είχε συμβάλλει στα μέγιστα ώστε το Κουφονήσι να έχει επί των ημερών του μια καλή εικόνα.

Δυστυχώς ο Καλλικρατικός νόμος που οδήγησε στις γνωστές συνενώσεις ανέκοψε την πορεία αυτή του Δήμου Λεύκης και θεωρώ ότι γενικότερα δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανά την Ελλάδα, αφού προέκυψαν δήμοι με μεγάλη επικράτεια (όπως ο δήμος Σητείας) και

αδυναμία ελέγχου   και διαχείρισης των προβλημάτων ιδιαίτερα στις

απομακρυσμένες περιοχές.

Τέλος, μεγάλη ευθύνη έχουν οι κάθε λογής επισκέπτες που δεν σέβονται αυτό το μοναδικό διαμάντι του Λιβυκού πελάγους.

Ως πολίτης και ως δημοτικός σύμβουλος με περιορισμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες, επιθυμώ στη παρούσα φάση να ανοίξει ο φάκελος Κουφονήσι και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Θα κάνω άμεσα αυτά που μπορώ να κάνω.

Θα θέσω το θέμα στη Περιφέρεια ξεκινώντας από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στόχος πρέπει να είναι η επικαιροποίηση παλαιότερων μελετών και ιδιαιτέρως η ένταξη του αρχαίου θεάτρου σε πρόγραμμα αναστήλωσης.

Πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι τα ανασκαμμένα αρχαιολογικά ευρήματα είναι πλέον εκτεθειμένα  σε φυσικές και άλλες καταστροφές. Άρα είναι επείγον να παρέμβουμε πριν είναι πολύ αργά.

Σητεία 22/9/2021

Νίκος Καραμανωλάκης

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας