Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Παρά τις μαζικές προσλήψεις, υπάρχουν αρκετά κενά και φέτος στα σχολεία της Σητείας

 

Παρά τις μαζικές προσλήψεις στον κλάδο της εκπαίδευσης σημαντικά είναι και φέτος τα κενά που καταγράφονται λίγο πριν «χτυπήσει το πρώτο κουδούνι» στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Δήμου Σητείας, όπως τόνισε αναφερόμενος στο θέμα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης.

Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη δύο είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, η στελέχωση των σχολικών μονάδων και ασφαλώς τα υγειονομικά μέτρα.

«Η φετινή χρονιά», ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, «χαρακτηρίζεται και στιγματίζεται από τους διορισμούς οι οποίοι πραγματοποιούνται στην εκπαίδευση έπειτα από 10 χρόνια. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ θετικό σημάδι, καθώς μετά από περισσότερες από 3.500 συνταξιοδοτήσεις φέτος και 2.000 πέρυσι, γίνονται διορισμοί. Τα κενά είχαν ξεπεράσει τα 25.000. Έγιναν 10.000 διορισμοί. Οι ανάγκες βέβαια συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν καλύφθηκαν όλα τα πραγματικά κενά. Με την απουσία των αιρετών υπήρξαν αρκετές δυσλειτουργίες σε όλες τις διαδικασίες γεγονός που δημιούργησε τεχνικά ζητήματα.

Ως προς τη στελέχωση των σχολικών μονάδων στο Νομό Λασιθίου εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 70 κενά εκπαιδευτικών, κάτι που σημαίνει εν όψει της έναρξης των μαθημάτων, ότι δεν θα καλύπτεται πλήρως το σχολικό ωράριο, ενώ θα δημιουργηθεί συνωστισμός μαθητών στις τάξεις, όταν απουσιάζουν εκπαιδευτικοί. Η επόμενη φάση προσλήψεων σύμφωνα με το υπουργείο θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου. Και γεννάται εύλογα το ερώτημα, πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό απασχολεί και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Για την περιοχή της Σητείας, τα κενά είναι περισσότερα από 15. Εντοπίζονται στα μαθήματα των ξένων γλωσσών, ειδικότητες εικαστικών, στην ειδική αγωγή (παράλληλη στήριξη), ενώ κανένα τμήμα ΖΕΠ (για την γνωστική στήριξη αλλοδαπών μαθητών) δεν έχει ανοίξει. Άρα τα κενά είναι πάνω από 15 μόνο στην περιοχή της Σητείας.

Κανένα ολοήμερο επίσης στην περιοχή δε θα μπορέσει να ανοίξει. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη ωρών σε όλα -πλην ενός – στα σχολεία της Σητείας. Σα Σύλλογος το έχουμε επισημάνει στην Διεύθυνση. Δεν υπάρχει πρόβλεψη κάλυψης πριν το τέλος του μήνα».

 Ασφάλεια για τους μαθητές

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα υγειονομικά μέτρα κατά τη νέα σχολική χρονιά. «Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων», συνέχισε ο κ. Αλεξάκης, «απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οι εκπαιδευτικοί θέλουμε ανοικτά τα σχολεία, αλλά ασφαλή. Ζητήσαμε και φέτος στην συνάντηση με το Υπουργείο την αραίωση των τμημάτων. Ζητήσαμε να υπάρχουν επαρκή μέτρα ώστε να μην ξανακλείσουν τα σχολεία.

Να τονίσω ότι οι εκπαιδευτικοί της Σητείας σε ποσοστό άνω του 92% είναι εμβολιασμένοι αυτή τη στιγμή. Η εκπαιδευτική κοινότητα από την πλευρά της έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια τα σχολεία. Είναι όμως η ώρα και η πολιτική ηγεσία να λάβει ανάλογα μέτρα.

Οι εκπαιδευτικοί τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Πρέπει ωστόσο να προφυλάξουμε τους μαθητές μας, ώστε να μην ξαναπάμε σε ένα κλείσιμο των σχολείων, το οποίο σημαίνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που σημαίνει εκπαιδευτικές ανισότητες με μαθητές να μένουν πίσω γνωστικά, οικογένειες να ταλαιπωρούνται κλπ».

Το θέμα της ενδεχόμενης εμφάνισης κρουσμάτων και το ποσοστό 50 + 1%, χαρακτηρίζεται προβληματικό. Σημαίνει ασφαλή σχολεία; Γιατί, αν ένα τμήμα κολλήσει, μπορεί να κολλήσει ολόκληρο το σχολείο. Μήπως η αραίωση των τμημάτων και η τήρηση των μέτρων ασφαλείας εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους μαθητές; Σε όλη την Ευρώπη αυτό ισχύει και μόνο στην Ελλάδα έχει γίνει αύξηση μαθητικού δυναμικού εν μέσω πανδημίας! Ζητούμε λοιπόν το αυτονόητο. Η πανδημία δεν έχει φύγει, είναι στην πόρτα μας και γι’ αυτό θέλουμε ασφάλεια για τους μαθητές μας».

Ο κ. Αλεξάκης ευχήθηκε σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή σχολική χρονιά εστιάζοντας στην αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας.

Συγκέντρωση εκπαιδευτικού υλικού

Παράλληλα υπενθύμισε ότι και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας προχωρεί από την ερχόμενη Δευτέρα στη δράση συγκέντρωσης σχολικών τσαντών και εκπαιδευτικού υλικού, που θα προσφερθούν σε παιδιά οικογενειών ευπαθών ομάδων της περιοχής του Δήμου Σητείας.

Φέτος και κατόπιν συνεννόησης με αντίστοιχους συλλόγους και εκπαιδευτικούς των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας, θα αποσταλούν και στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να στηριχθούν αντίστοιχα παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Η επαφή με το Γεωπάρκο

Επίσης και φέτος προβλέπεται συγκέντρωση των εκπαιδευτικών της περιοχής, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Κυριακή στο πλαίσιο μίας πρώτης επαφής και γνωριμίας των εκπαιδευτικών και συζήτησης διαφόρων θεμάτων.

Τέλος στο πλαίσιο άμεσου προγραμματισμού του Συλλόγου και σε συνεργασία με το ΔΟΚΑΣ, το Γεωπάρκο και τους Συνοδούς Βουνού, προγραμματίζεται ένα διήμερο δράσεων σήμερα Πέμπτη- στο 3ο Δημοτικό Σχολείο – κι αύριο Παρασκευή- γεωδιαδρομή- με σκοπό την επαφή και την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το Γεωπάρκο Σητείας κι απώτερο στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων γνωριμίας του Γεωπάρκου και του μαθητικού δυναμικού της περιοχής. «Στόχος είναι να γίνει διάχυση του Γεωπάρκου στους μαθητές μας. Η δράση αυτή να αποτελέσει ένα έναυσμα να γνωρίσουμε ένα πολύτιμο αγαθό που έχουμε στην περιοχή μας, το Γεωπάρκο», κατέληξε ο κ. Αλεξάκης.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας