Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

1.802 κρούσματα κορονοϊού στο Λασίθι τη φετινή χρονιά – Περισσότερα κρούσματα τον Αύγουστο απ’ ότι το επτάμηνο Δεκεμβρίου – Ιουνίου

 

1.802 κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε το Λασίθι τη φετινή χρονιά! Αυτός είναι ο απολογισμός των κρουσμάτων στο νομό Λασιθίου σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και 31 Αυγούστου 2021.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 4% του γενικού πληθυσμού στο νομό Λασιθίου, στοιχείο που μαρτυρεί πως το γενικό ποσοστό των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων ήταν σημαντικό για το Λασίθι μέχρι τώρα. Ουσιαστικά, το στοιχείο αυτό αποδεικνύει πως ο κορονοϊός κυριάρχησε τη φετινή χρονιά στο νομό, όπως συνέβη γενικότερα στην Κρήτη κατά το 2021.

Αντίθετα, το 2020 με το κλείσιμο και την απομόνωση υπήρξε μια πρώτη χρονιά της πανδημίας με νούμερα εξαιρετικά μικρά. Ας μην ξεχνάμε πως κάθε μήνα του 2020 η καταμέτρηση περιοριζόταν με μερικές δεκάδες κρούσματα.

 

Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα

Σε ότι αφορά τα επιμέρους στοιχεία, η εικόνα των κρουσμάτων στο νομό αποτυπώνει με σαφήνεια δύο βασικά δεδομένα. Την έξαρση που καταγράφηκε σε διάφορες περιοχές με μαζικά κρούσματα σε ορισμένες χρονικές περιόδους, την μικρή ύφεση που ακολούθησε και την έναρξη και εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, όταν και με την μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών είχαμε την μεγάλη παρουσία και καταγραφή κρουσμάτων.

Είναι ενδεικτικό πως τα περισσότερα κρούσματα στο Λασίθι δεν τα είχαμε στην κορύφωση της χειμερινής περιόδου, αλλά της θερινής και ειδικά τον Αύγουστο (682 κρούσματα) ενώ ακολουθεί ακριβώς πίσω, στη δεύτερη θέση ο Ιούλιος (454).

Αν συγκρίνουμε τα παραπάνω νούμερα με το χειμώνα θα διαπιστώσουμε πως ολόκληρη η χειμερινή περίοδος είχε λιγότερα κρούσματα από ένα από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, ο Ιανουάριος κινήθηκε στα 139 κρούσματα και ο Φεβρουάριος στα 108 ενώ ο Μάρτιος περιορίστηκε στα 72. Ακόμα κι αν περιλαμβάναμε και τον Δεκέμβριο του 2020 για να είναι ολοκληρωμένη η χειμερινή περίοδος που είχε μόλις 15 κρούσματα, θα περιοριζόταν στα 334 κρούσματα και δεν θα είχαμε και πάλι φτάσει τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν μόνο τον Ιούλιο ή μόνο τον Αύγουστο. Μάλιστα τα 682 του Αυγούστου είναι περισσότερα από εκείνα που καταγράφηκαν από τον Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021 όπου είχαμε 681 κρούσματα, δηλαδή μέσα σε επτά μήνες, καταγράψαμε στο Λασίθι ένα λιγότερο κρούσμα, απ’ όσα καταγράψαμε μόνο τον Αύγουστο που μας πέρασε! Το στοιχείο είναι πραγματικά ενδεικτικό της έξαρσης του φαινομένου το φετινό καλοκαίρι.

Ένα άλλο δεδομένο με ενδιαφέρον για το Λασίθι αποτελεί το γεγονός ότι ο Ιούνιος του 2021 ήταν ένας ήπιος μήνας διότι δεν υπήρχε τουρισμός (38 κρούσματα μόνο) ενώ είχαν προηγηθεί δύο δύσκολοι μήνες για το νομό, όπου καταγράφαμε έξαρση των κρουσμάτων στο Λασίθι, η οποία όμως δεν είχε χαρακτήρα γενικής καταγραφής στο νομό αλλά μεμονωμένων εστιών. Έτσι, στην έξαρση των φαινομένων τοπικά, είχαμε το Μάιο 125 και τον Απρίλιο 184 κρούσματα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το νέο έτος δηλαδή και τον Δεκέμβριο του 2020 η Κρήτη κατέγραψε συνολικά 27.202 κρούσματα. Κι εδώ Ιούλιος και Αύγουστος ήταν οι μήνες με τα πολλά κρούσματα, με πρώτο τον περασμένο μήνα, όταν και αγγίξαμε τα 10.000 κρούσματα. Στον περασμένο μήνα αιχμής το Ηράκλειο έφτασε τα 4.595 κρούσματα, τα Χανιά τα 3.011 και το Ρέθυμνο τα 1.476 κρούσματα, δείχνοντας πως υπήρξε διαφορά με το Λασίθι που είχε 682.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας