Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Η Δρ. Μεταξία Τσιποπούλου, η αρχαιολόγος που έφερε στο φως τον “μινωικό” κόσμο του Πετρά, μας «ξεναγεί» στον χώρο μέσα από τον STYLE 100 και την «Τελεία»

 

Ας ξεχάσουμε την σημερινή ακτογραμμή κι ας πάρουμε την θάλασσα να την βάλουμε βαθιά στη θέση Κληματαριά.

Ένα ασφαλές αγκυροβόλιο εκεί, ένας οικισμός, ανάκτορο, νεκροταφεία . Ενας κόσμος που έζησε σε πολλές διαφορετικές ιστορικές στιγμές και που ήρθε στο φως χάρη στην δουλειά, την βαθιά επιστημονική γνώση, το πείσμα και την επιμονή, το ταλέντο και τις αντοχές της σημαντικής Ελληνίδας αρχαιολόγου, της Δρ. Μεταξίας Τσιποπούλου και της ομάδας της .

Τριάντα εφτά χρόνια πριν, ξεκίνησε να γράφεται μια νέα σελίδα για την αρχαιολογία και για την ιστορική γνώση, με τη σημαντική ανασκαφή, που φώτισε  τους Πρωτομινωικούς ΙΙ χρόνους, την Παλαιοανακτορική εποχή που γνώρισε την μεγαλύτερη του ακμή ο Πετράς, ως  οικονομικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο, την Υστερομινωική ΙΙΙ εποχή .

Ο Πετράς συνδιαλέγεται και με τη βυζαντινή περίοδο, με την ανακάλυψη του Βυζαντίου νεκροταφείου και ποιος ξέρει τι κρύβει ακόμα, αφού, όπως λέει η Μεταξία Τσιποπούλου, πολλές γενιές θα συνεχίσουν να ανασκάπτουν.

Έκθεση φωτογραφίας και διάλεξη

Η «Τελεία» φιλοξένησε την κυρία Μετάξια Τσιποπούλου , που έρχεται στην Σητεία για να εγκαινιάσει την Παρασκευή έκθεση φωτογραφίας- αφιέρωμα και φόρο τιμής από την ίδια  στους ανθρώπους που έχουν δουλέψει στον Πετρά.

Την ίδια μέρα στις 8μμ στον Δημοτικό Κήπο, θα έχουμε την ευκαιρία να την ακούσουμε να μας παρουσιάζει την ανασκαφή και τα ευρήματα, στην διάλεξη με τίτλο «Πέτρας 37 χρόνια ανασκαφών και μελετών. Τρεις οικισμοί, ένα ανάκτορο  και δυο νεκροταφεία»

Η έκθεση (30 Ιουλίου -5 Αυγούστου) με τίτλο «Πετράς, η προϊστορική Σητεία-ο ανθρώπινος μόχθος για την αποκάλυψη και τις μελέτες» θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του κτιρίου της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, μια μοναδική ευκαιρία να δούμε τους ανθρώπους που μόχθησαν για τον  Πετρά, στο έργο τους από το αρχείο της κ. Τσιποπούλου.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, τον Δήμο Σητείας και τον ΔΟΚΑΣ.

Δεν μιλήσαμε μόνο για τα ευρήματα με την Μετάξια Τσιποπουλου , που είναι Επίτιμη  Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, που δικαίως  φέρει, αλλά μην συνδέσουμε τον τίτλο της «επίτιμης» με κανενός είδους αποστρατεία. Μάχιμη, παρούσα και με λόγο ισχυρό, που σημάνει πως έχει το επιχείρημα που πρέπει κάθε φορά, μαζί με την γνώση.

Η Σητεία απέναντι στον Πετρά

Μιλήσαμε και για εκείνα που κινούνται γύρω από την ανασκαφή ,πολύ σημαντικά επίσης.

Όπως, για παράδειγμα , η απουσία πρόσβασης στον χώρο που κάνει απαγορευτική κάθε εργασία στον αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται αναγκαίες εργασίες συντήρησης και επιμέλειας.

Αλλά και για  το πως υποδέχτηκε η Σητεία την ανασκαφή και τους ανθρώπους της. Επειδή η κ. Τσιποπούλου αναφέρθηκε ονομαστικά σε δύο δημάρχους που βοήθησαν πολύ στο έργο της , πρέπει να τους αναφέρουμε . Είναι ο Νίκος Πετράκης και ο Νίκος Τσικαλάκης.

Μιλήσαμε, για το ανάκτορο, το εμπόριο , τον «λάκο», το αρχείο σε σφηνοειδή γραφή, μικρά και μεγαλύτερα ευρήματα, τον μικρό λόφο και την Κεφάλα, σε μια ακόμα  ζωντανή περιγραφή και παρουσίαση από την  Μεταξία  Τσιποπούλου.

Τον κατεξοχήν άνθρωπο  του Πετρά.

 

Ολόκληρη η συζήτηση, στο βίντεο.

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

Συνολικες προβολες σελιδας