Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ καταγγέλλει ευθύνες στην κυβέρνηση
Η επέλαση της πανδημίας και η έκρηξη του τέταρτου κύματος, με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, ήταν μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση που έχει ως βασική αιτία τη συνεχή αποδυνάμωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς και το “ξήλωμα”
των πρωτοκόλλων υγείας στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον επισιτισμό και αλλού, με ευθύνη των επιχειρηματικών ομίλων, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Λασιθίου.«Είναι υποκριτικό να μιλά η κυβέρνηση για την ατομική ευθύνη του λαού, τη στιγμή που δεν πήρε κανένα μέτρο επιστημονικής ενημέρωσης του κόσμου, όταν για την προστασία των ευπαθών ομάδων και των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα οι εμβολιασμοί άρχισαν τώρα, 6 μήνες μετά από τον πρώτο εμβολιασμό», συνεχίζει ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ του Λασιθίου.
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού εδώ και μήνες δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και συνολικά της προστασίας του λαού, αφού αυτά δε χωράνε στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Η κατάσταση παραμένει τραγική, με τα νοσοκομεία να δουλεύουν στο “κόκκινο”, αποψιλωμένα από προσωπικό, μια κατάσταση που η ίδια προκάλεσε συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Την ίδια στιγμή σχεδιάζει συγχωνεύσεις και “λουκέτα” σε νοσοκομεία και ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας. Αντί, λοιπόν, μπροστά σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, ανακοινώνει νέα “λουκέτα” σε νοσοκομεία και κλινικές εδώ στο Λασίθι, χωρίς να παίρνει υπ’ όψιν της τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο νομός μας με τις τέσσερις πόλεις, το άθλιο οδικό δίκτυο και τις υψηλές ανάγκες την τουριστική περίοδο λόγω των επισκεπτών. Αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν παραπέρα υποβάθμιση τού ήδη “ταλαιπωρημένου” δημόσιου Συστήματος Υγείας στο Λασίθι και κάνει σε εμάς τους απόμαχους της ζωής ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας μονάδες Υγείας, ειδικότερα για τους συνταξιούχους που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά. Παράλληλα με αυτά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή νέο σχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή σε ό,τι έχει απομείνει από τον μέχρι σήμερα “σφαγιασμό” των συντάξεων μας, αλλά και στις συντάξεις της νέας γενιάς. Εμείς οι συνταξιούχοι, που από την πείρα της ζωής και του αγώνα μάς δίνεται η δυνατότητα να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μια καταστροφικής πορείας του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που η κατεδάφισή του άρχισε συστηματικά από το 1990, με βάση τις λεγόμενες “βέλτιστες πολιτικές” που υπαγόρευσαν οι μεγιστάνες του πλούτου στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της κερδοφορίας τους, με το “τσάκισμα” των κατακτήσεων των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση», τονίζουν οι συνταξιούχοι του νομού Λασιθίου.
«Ολοκληρώνει τον σφαγιασμό μας»
«Το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων απογειώνει αυτές τις πολιτικές με την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα “νύχια” των επενδυτικών ομίλων, με μικρό, μεσαίο, και υψηλό ρίσκο, όπως προκλητικά διαφημίζει. Η αλήθεια είναι ότι πίσω από την προπαγάνδα της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιό της έρχεται να ολοκληρώσει τον “σφαγιασμό” μας και ανάλογα να ρίξει στον Καιάδα τη νέα γενιά. Με επιμέλεια προσπαθεί να κρύψει ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αφορούν τους πάντες, τους υπάρχοντες συνταξιούχους και τη νέα γενιά. Για τους υπάρχοντες συνταξιούχους ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις “θανατηφόρες” περικοπές που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα και αφήνει ένα τεράστιο κενό χρηματοδότησης για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεών τους. Για τους νέους, σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, κατεδαφίζοντας την Κοινωνική Ασφάλιση, το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο έρχεται να ανάψει “πράσινο φως” για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδοντας στα “νύχια” του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις. Με το νομοσχέδιο γίνεται από 1/1/2022 υποχρεωτική η ένταξη σε αυτό το σύστημα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους είναι μέχρι 35 ετών».
Ο “κουμπαράς”
Σύμφωνα με τους συνταξιούχους του νομού Λασιθίου, ο λεγόμενος “ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς”, που εισάγει το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της “κεφαλαιοποίησης”, σημαίνει ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών γίνεται απολύτως «ατομική υπόθεση». «Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε “επένδυση”, οι δε ασφαλισμένοι σε “επενδυτές”. Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει τι θα πληρώνει, όμως δε θα γνωρίζει τι στο τέλος θα πάρει, αφού, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, τα επενδυτικά προγράμματα αμέτρητες φορές το “έριξαν” στο κοινώς λεγόμενο “φαλιμέντο” με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους. Εξάλλου, αυτό το διάστημα της πανδημίας όλοι γίναμε μάρτυρες για το πώς δούλεψαν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην ιδιωτική υγεία, που, αν δεν υπήρχε αυτός ο “τσακισμένος” από τις κυβερνήσεις δημόσιος τομέας στην Υγεία, η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο τραγική. Αυτά συμβαίνουν όταν οι κοινωνικές ανάγκες μας πέφτουν στα “νύχια” της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», επισημαίνουν οι συνταξιούχοι του Λασιθίου και συνεχίζουν: «Από την πλευρά μας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστείλουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο και διεκδικούμε ό,τι μας έχει με τη βία αφαιρεθεί ενώ το πληρώσαμε με τον αγώνα μιας ζωής».
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Στον αγώνα των διεκδικήσεων
Οι συνταξιούχοι του νομού Λασιθίου σταχυολογούν στη συνέχεια τα αιτήματά τους. Ζητούν λοιπόν «αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία με πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και των τεσσάρων μονάδων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του νομού Λασιθίου. Καμιά σκέψη για συγχώνευση-κλείσιμο νοσοκομείων στο Λασίθι», τονίζουν εμφατικά.
«Ζητούμε επίσης επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, τη 13η και τη 14η σύνταξη, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, την κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία και τη συμμετοχή στα φάρμακα, καθώς επίσης άμεσα να δοθούν οι παροχές για τη λουτροθεραπεία και τον κοινωνικό τουρισμό και να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα δώρα και οι επικουρικές του 11μήνου 2015-2016.
Επίσης ζητάμε άμεση πρόσληψη προσωπικού και ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό στον ΕΦΚΑ, για την άμεση απόδοση των συντάξεων, των μερισμάτων και των εφάπαξ, άμεσο σχεδιασμό και δημιουργία δημόσιων δομών οίκων ευγηρίας σε όλη τη χώρα, καθώς και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», καταλήγουν.
(φωτογραφία: Intime)
Πηγή : Nέα Κρήτη