Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΟΧΙ στην υποβάθμιση των υπηρεσιών στην περιοχή της Σητείας

Την κάθετη αντίθεσή του στην προοπτική κατάργησης υπηρεσιών πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στην Σητεία και στην συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων, που συνεπάγονται και παράλληλα την στήριξή του στις προτάσεις των εργαζομένων εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας. Παράλληλα ζητεί την ενδυνάμωση των υπηρεσιών στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ το θέμα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης. «Βάσει της ενημέρωσης από τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους, με σχετικό έγγραφο που εστάλη, σχεδιάζεται η αλλαγή της οργανωτικής γραμμής του ΕΦΚΑ. Περιορίζονται αρμοδιότητες και ουσιαστικά υποβαθμίζεται το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στη Σητεία. Και στο παρελθόν πριν περίπου τρία χρόνια, είχε υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία και είχε ληφθεί και τότε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία και συνεργασία με το Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη (δεδομένου ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή της Ιεράπετρας). Αφού εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης και υποστήριξης (βάσει του κειμένου των εργαζομένων) από τα δύο Δημοτικά Συμβούλια, θα συσταθεί μία επιτροπή αποτελούμενη από τους δύο Δημάρχους, μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων και σε συνεννόηση με τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη και τον Βουλευτή κ. Θραψανιώτη, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργείο, όπου θα ζητηθεί η αλλαγή της συγκεκριμένης απόφασης

Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη γεωγραφική ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το Νομό Λασιθίου. Σύμφωνα με αυτήν την έλλειψη ασφαλούς και γρήγορου οδικού δικτύου θεωρούμε ότι το να υπάρξουν κάποιες υπηρεσίες, έστω κι αν δημιουργούνται κάποια προβλήματα στην κεντρική κυβέρνηση, πρέπει και είναι υποχρέωση να λειτουργούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσων συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες. Γιατί δίδεται η δυνατότητα σε μία περιοχή να μπορεί να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών», τόνισε ο κ. Ζερβάκης

Στο σύνολο του το σώμα ετάχθη κατά της υποβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

 

Προς το μαρασμό

«Πρόκειται για μία προσπάθεια που θα οδηγήσει στο μαρασμό τις περιοχές της Σητείας και της Ιεράπετρας», ανέφερε ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης. Εστίασε επιπρόσθετα στο απομακρυσμένο της Σητείας, με το χειρότερο πανελλαδικά οδικό δίκτυο, μία άγονη και προβληματική, όπως  έχει χαρακτηριστεί περιοχής. «Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη και πρόοδο, όταν συζητάμε για υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλειας και τη μετατροπή του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ σε υποβαθμισμένο, αποκεντρωμένο τμήμα; Χώρια την απίστευτη ταλαιπωρία των συνταξιούχων κι όλων των ασφαλισμένων. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί με Επιτροπές το υποκατάστημα προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες πόλεις», υπογράμμισε ο κ. Καραμανωλάκης.

 

Σθεναρή διεκδίκηση

Ο κ. Θοδωρής Πατεράκης αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος κατά την προηγούμενη περίοδο που είχε και πάλι προκύψει, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ισχυρή αντίδραση από όλους «γι’ αυτό καταφέραμε με μία συλλογικότητα, να αποτραπεί η εφαρμογή αυτού του οργανογράμματος». Πρόσθεσε ότι «με σθεναρό τρόπο και με την ενεργοποίηση όλων, αντιμετωπίστηκε σε τοπικό επίπεδο συνολικά η λαίλαπα αποψίλωσης των υπηρεσιών που ξεκίνησε μετά το 2010 -μετά τα μνημόνια.

Θα πρέπει και τώρα ο Δήμος να ασπαστεί πλήρως τις απόψεις του Συλλόγου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και παράλληλα διεκδικήσει και μεμονωμένα και σε συνεργασία, προκειμένου να αποτραπεί μία προοπτική υποβάθμισης των υπηρεσιών και να αυξηθούν αντίθετα οι αρμοδιότητες με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών π.χ. απονομής συντάξεων, επιδομάτων»

 

Απαράδεκτος σχεδιασμός

Ο κ. Συμεών Συμεωνίδης έκανε λόγο «για έναν απαράδεκτο και επικίνδυνο σχεδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης, ο οποίος πρέπει να ακυρωθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η προσπάθεια της υποβάθμισης κρατάει δέκα χρόνια κι αποδεικνύει ότι η υποβάθμιση υπηρεσιών είναι διαχρονικός στόχος. Αυτή η εξέλιξη είναι επίμονη, διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις κι αυτή η κυβέρνηση πάει ένα βήμα παραπέρα. Γιατί μεταφέρονται υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες, όπως είναι η έκδοση των συντάξεων, η οποία θα επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους, που έχουν πληρώσει μια ζωή. Χρειάζεται να υπάρξει αναβάθμιση των υπηρεσιών με πλήρη στελέχωση- κι όχι υποβάθμιση τους».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας