Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021

Σε νεαρόκοσμο τα περισσότερα κρούσματα στο νομό Λασιθίου

 

Όπως λέει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Συντονιστής covid του Νομού Λασιθίου Νίκος Μουδατσάκης, ακόμη δεν υπάρχει εξακριβωμένη εικόνα για το εάν στα ανακοινωθέντα περιστατικά συμπεριλαμβάνονται και μεταλλαγμένα στελέχη της «Δ», κάτι ωστόσο που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τα επόμενα 24ωρα.

Τα δεδομένα πάντως της γρήγορης έως κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων αλλά και το ότι στην πλειονότητά τους – και για το Λασίθι – αφορούν σε νεαρές ηλικίες, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος ενυπάρχει στα κρούσματα που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με τον κ. Μουδατσάκη, μέχρι χθες στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονταν στην κλινική covid 3 άτομα, την ίδια ώρα που τα εν ενεργεία κρούσματα και η γενικότερη εικόνα στον Δήμο Αγίου Νικολάου δεν μεταφραζόταν σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Επιπέδωση, αντίστοιχα, παρουσιάζει τις τελευταίες 2-3 μέρες, όπως προσθέτει, και η περιοχή της Σητείας, μετά την έξαρση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων κρουσμάτων τις τελευταίες 2-3 μέρες αφορά στον Δήμο Ιεράπετρας, με όλα σχεδόν εξ αυτών να είναι σε μικρές ηλικίες.

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι πως τις τελευταίες ημέρες έχουν προσωρινά κλείσει καταστήματα εστίασης στην Ιεράπετρα εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στο προσωπικό των επιχειρήσεων αυτών.

Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, πάντως, όπως μας είπε ο Αναπληρωτής Διοικητής Μανόλης Καλλιονάκης μέχρι  χθες βράδυ δεν νοσηλευόταν κανείς ασθενής στην κλινική covid.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κ. Καλλιονάκης ουσιαστικά επιβεβαιώνει και τα παραπάνω αναφέροντας στην «Α» ότι «τα ασυμπτωματικά κρούσματα στην περιοχή της Ιεράπετρας είναι πάρα πολλά».

Για νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι έχει πενταπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο μέσος κυλιόμενος δείκτης των επτά ημερών όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις.

«Υπάρχουν σημάδια διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία – πέρα από τους νέους – καθώς βλέπουμε αργά αλλά σταθερά να μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που προκύπτει από την ιχνηλάτηση. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αύξηση των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από πού μολύνθηκαν και πρόσθεσε ότι ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3,5%. Η κυρία Παπαευαγγέλου απέδωσε την εκθετική αυτή αύξηση των κρουσμάτων στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι  ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται στα 26 έτη ενώ το 80% αυτών αφορούν άτομα κάτω των 39 ετών.

Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για την νέα μορφή που φαίνεται να παίρνει η επιδημία στη χώρα μας , καθώς οι νέοι στην συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν την ασθένεια παραμένοντας στο σπίτι και όχι νοσηλευόμενοι. Όπως τόνισε, πλέον ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών και επισήμανε ότι ακόμα και τώρα «μπορούμε να ανακόψουμε την πανδημία εάν εμβολιαστούμε ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το αν απαιτείται rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, τόνισε ότι αυτό έχει συζητηθεί από την επιτροπή αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί οπότε προς το παρόν ισχύει σύσταση να γίνονται self test οποία θα δηλώνονται στην ανάλογη πλατφόρμα.

Όπως ανέφερε, το εμβόλιο παραμένει άμεση προτεραιότητα και κυρίως για δύο ομάδες πολιτών, «αυτούς τους νέους που ετοιμάζονται να πάνε διακοπές αλλά και όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών και δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο». Κατέληξε λέγοντας ότι πέρα από τον εμβολιασμό σημαντικό παραμένει το γεγονός να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και «από τις 47 χώρες, οι 37 δείχνουν επιδείνωση». Όσον αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να αυξάνεται ο νέος αριθμός των διαγνώσεων. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, υπάρχει ήπια αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, το οποίο δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς μειώθηκε κατά 15% η επίπτωση στις ΜΕΘ, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις 100 ανά ημέρα. «Έχουμε αύξηση νοσηλευόμενων αλλά όχι σημαντική αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ προς το παρόν» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 4%.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η διάγνωση είναι πιο συχνή σε νέους κάτω των 40 ετών και σχετίζεται με την νυχτερινή διασκέδαση. Τέλος διαπίστωσε ότι τα εμβόλια έχουν συμβάλει ώστε να μην μεταφέρεται η λοίμωξη στους γηραιότερους και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν εμβολιάζονται οι νέοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ερωτηθείς για το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, πριν εφαρμοστεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του 75% όσον αφορά τους γιατρούς και ποσοστό μεγαλύτερο του 69% όσον αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.

 

Πηγή : Aνατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας