Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Δημιουργία νέων φορεσιών και μελέτη της παραδοσιακής φορεσιάς της Σητείας

Την Κυριακή 27 Ιουνίου θα διεξαχθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας στον αύλειο χώρο του σωματείου με την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η συνέλευση-που λόγω μη απαρτίας δεν πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή που μας πέρασε – θα είναι εκλογοαπολογισιτκή και θα ακολουθήσουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Η πανδημία των δύο τελευταίων ετών, οι συνθήκες και τα ισχύοντα μέτρα επηρέασαν τη λειτουργία και του συγκεκριμένου σωματείου. Ωστόσο η δράση σε διάφορες κατευθύνσεις δεν εξέλειψε.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας κ. Αντωνέλα Ψαρουδάκη τόνισε ότι οι συνθήκες εγκλεισμού, οι περιορισμοί και τα ισχύοντα μέτρα λόγω κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν τα μαθήματα, τα σεμινάρια χορού, αρκετές εκδηλώσεις. Ωστόσο το Λύκειο Ελληνίδων δεν έμεινε ανενεργό, εστίασε στο τοπικό πρόγραμμα “Leader”, όπου είχε υποβάλει πρόταση, η οποία και εντάχθηκε για την προμήθεια παραδοσιακών φορεσιών. Ένα εγχείρημα που απαιτεί πολλή δουλειά.

Ταυτόχρονα με την δημιουργία των φορεσιών γίνεται και μελέτη των παραδοσιακών φορεσιών στην περιοχή της Σητείας, της Ανατολικής και γενικότερα της Κρήτης.

 

Τραγούδια και ποιήματα

Εντός του 2020 -πάντα στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων συνθηκών- και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας πραγματοποίησε μία πολύ ωραία εκδήλωση, μία βραδιά ποίησης και μουσικής με θέμα «Ποιητές και Τροβαδούροι της Σητείας», στον πεζόδρομο, στις «πάπιες» στο λιμάνι της Σητείας.

Όπως ανέφερε η κ. Ψαρουδάκη προγραμματίστηκε και θα λάβει χώρα φέτος το καλοκαίρι, στις 31 Ιουλίου, στο πλαίσιο των Κορναρείων, εκδήλωση που σχετίζεται με την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση και αφορά την ποίηση στην εποχή του ξεσηκωμού. Έχει δε γίνει μελέτη -τραγουδιών και ποιημάτων- ειδικά για την περιοχή της Σητείας και η εκδήλωση θα πλαισιωθεί αντίστοιχα με μουσική και τραγούδια. «Η εκδήλωση έχει να κάνει με τον αγώνα των ανθρώπων για την ελευθερία, αλλά και με τη σημασία της ειρήνης», εξήγησε η Πρόεδρος.

 

Χορός και μουσική

«Παρ’ ότι ο σχεδιασμός του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας ήταν πλούσιος τόσο πέρυσι όσο και φέτος», συνέχισε, «οι συνθήκες της πανδημίας λειτούργησαν απαγορευτικά για την υλοποίηση πολλών εξ αυτών. Συνολικά βέβαια στην διάρκεια της τελευταίας τετραετίας έγιναν πολλές δράσεις. Το Λύκειο Ελληνίδων πραγματοποίησε ιδιαίτερες εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Γιορτής της Μητέρας και άλλες την περίοδο του Καλοκαιρού, των Χριστουγέννων, των Απόκρεω, του Πάσχα.

Συμμετείχε επίσης σε άλλες που έγιναν στο Δήμο όπως στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Σητείας, στο Φεστιβάλ Πολιτισμού στο Παλαίκαστρο, στην Πραισό, στην Αγιά Φωτιά, εκδηλώσεις του Γεωπάρκου Σητείας καθώς και εκτός Δήμου- όπως στο 13ο Φεστιβάλ παράδοσης στην Παλαιοχώρα Χανίων και στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων στο Βόλο.

Συνδιοργάνωσε εκδηλώσεις με αφορμή την εγγραφή του Στειακού πηδηκτού στο ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, ένα πεδίο που η δράση του σωματείου ήταν και είναι πολύ σημαντική. Συνδιοργάνωσε επίσης με Λύκειο Ελληνίδων άλλων περιοχών της χώρας, όπως της Ρόδου, βιωματικά σεμινάρια παραδοσιακών χορών στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του, που σχετίζεται με την μελέτη των ομοιοτήτων και της ανάδειξης της πολιτιστικής κουλτούρας της Ανατολικής Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Παράλληλα πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων που αφορούν στις κοντυλιές και τις μαντινάδες με στόχο να δώσουν πατήματα για να τραγουδιούνται οι μαντινάδες της Ανατολικής Κρήτης. Ξεχωριστή ήταν και η γιορτή χορού, που διοργάνωσε με την συμμετοχή 100 χορευτών με τίτλο “Στα ίδια ζάλα χορεύουμε και τραγουδάμε αντάμα” στο Αλσος Χλουβεράκη».

 

Απολογισμός

«Θεωρούμε ότι το έργο του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας ήταν πλούσιο ακόμα και μέσα στην πανδημία στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τα κύρια σημεία της δράσης μας αφορούν την συγγραφή και κατάθεση του φακέλου για τον πηδηκτό στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου με βάση τον φάκελο αυτό εγγράφηκε ο Στειακός πηδηκτός χορός στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης αφορούν τα βιωματικά σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, την πρόσκληση σπουδαίων χοροδιδασκάλων και πανεπιστημιακών για παράδοση μαθημάτων χορού και τεχνικές εκπαίδευσης- εκμάθησης παραδοσιακών χορών, το ανέβασμα με μεγάλη επιτυχία μουσικοθεατρικών παραστάσεων με πρωτότυπα κείμενα γραμμένα από μέλη μας, την αλληλεπίδραση με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς πολιτισμού στην περιοχή μας για την πραγματοποίηση σημαντικών εκδηλώσεων με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Επίσης την εγγραφή πολλών νέων ηλικιακά μελών στο Λύκειό μας καθώς και την προβολή της κρητικής διατροφικής κουλτούρας με πολλές εκδηλώσεις ανάλογου θέματος», κατέληξε η κ. Ψαρουδάκη.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας