Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Με δειλά βήματα ξεκινάει η νέα τουριστική σαιζόν στην περιοχή της ενότητας Ιτάνου

Με δειλά βήματα ξεκινάει η νέα τουριστική σαιζόν στην περιοχή της Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας και συνολικά στην «ακτίνα δράσης» του Συλλόγου Επιχειρηματιών, Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ιτάνου. Επί της ουσίας ελάχιστα είναι τα καταλύματα που έχουν ανοίξει στην παρούσα φάση καθώς μία σχετική κινητικότητα στην περιοχή αναμένεται μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κων. Κοξαράκης «υπάρχουν κάποια σημάδια αυτή την περίοδο που όμως δεν οδηγούν σε συμπεράσματα για την γενικότερη εικόνα του τουρισμού φέτος. Αυτήν την ώρα έχουν αφιχθεί -μεμονωμένα- κάποιοι πολύ λίγοι επισκέπτες οι οποίοι διαμένουν σε ενοικιαζόμενες οικίες μέσω Airbnb».

«Στα καταλύματα υπάρχει αναμονή, η οποία», όπως είπε ο κ. Κοξαράκης εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, «θα κρατήσει αρκετά, δεδομένου ότι υπάρχουν ακυρώσεις γόγω του γενικού κλίματος της πανδημίας και των προϋποθέσεων ταξιδιού στα κράτη που τροφοδοτούν την περιοχή».

«Εκτιμώ», πρόσθεσε, «ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα παραμείνει η ίδια κατάσταση. Από ‘κει κι έπειτα, που θα αλλάξει και ο υγειονομικός χάρτης, πιστεύω και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, περιμένουμε σιγά- σιγά να αρχίσει ο κόσμος να σκέφτεται τις πραγματικές διακοπές».

Οι μέχρι στιγμής κρατήσεις τοποθετούνται αργότερα από τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, ενώ ίσως η σαιζόν να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και κάποιες ημέρες του Νοέμβρη.

 

Στα ίδια επίπεδα με τα περσινά

 «Γίνεται συζήτηση για το πώς θα διορθωθούν ή θα αναπληρωθούν τα κενά που δημιούργησε η προηγούμενη σαιζόν, ωστόσο εγώ εκτιμώ ότι και φέτος θα είναι η κατάσταση περίπου η ίδια με πέρυσι.

Να θυμίσω ότι η περιοχή μας πέρυσι δούλεψε κατά μέσο όρο περίπου 70%, μία πληρότητα που δεν είχαν πολλά σημεία στην Ελλάδα. Κύριος λόγος που συνέβη αυτό στην περιοχή μας είναι το Windsurfing. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και φέτος. Ίσως και να τραβήξει και λίγο παραπάνω η σαιζόν, αν όλα πάνε καλά, Οκτώβριο και μέχρι το Νοέμβριο κάτι που πέρυσι δεν υπήρξε. Αν γίνει αυτό, μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα φέτος.

Διαφορετικά νομίζω ότι θα είναι περίπου το ίδιο με πέρυσι. Κι αυτό όμως θα είναι σημαντικό, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε άλλες περιοχές πέρυσι οι πληρότητες ήταν πολύ χαμηλές ή σε άλλες δεν άνοιξαν καν. Αν λοιπόν φέτος έχουμε την ίδια εικόνα, θα θεωρηθεί μία επιτυχημένη σαιζόν στο πλαίσιο όμως πάντα των συνθηκών της πανδημίας».

Σημαντικό επίσης είναι το ότι την περιοχή επιλέγεται διαχρονικά από επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που αποτελούν τους «παραδοσιακούς, σταθερούς αιμοδότες» της. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Αφορά κυρίως επισκέπτες από την Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία.

Τον Ιούνιο λοιπόν αναμένεται να διαμορφωθεί μία πιο σαφής εικόνα σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση στην περιοχή. Ωστόσο για άλλη μία φορά ο κ. Κοξαράκης τόνισε ότι ο τουρισμός είναι ευμετάβλητος τομέας. Πόσο δε εν μέσω μίας πανδημίας. Το αισιόδοξο ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, είναι ότι εξελίσσεται ο εμβολιασμός.

«Παρ’ ότι τα καταλύματα είναι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί εν τούτοις δεν στηρίζονται από την πολιτεία. Δεν έχουν ενταχθεί ούτε στην 5η, ούτε στην 6η, ούτε στην 7η επιστρεπτέα. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα διότι για να συντηρηθεί μία επιχείρηση και να προχωρήσει στην ανάλογη προετοιμασία και συντήρηση χρειάζονται χρήματα. Ενώ τα καταλύματα είναι πληττόμενες επιχειρήσεις, δεν στηρίζονται από την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Κοξαράκης.

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας