Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Κρήτη: Ξεκινά να χτίζεται νέο δημαρχείο

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-09-13/oikodomi.jpgΥπογράφτηκε η σύμβαση και, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με την εργολαβία, μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια ο Δήμος Σητείας θα αποκτήσει τη δική του σύγχρονη στέγη

Ξεκινά να χτίζεται νέο δημαρχείο στη Σητεία!

Υπογράφτηκε η σύμβαση και, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με την εργολαβία, μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια ο Δήμος Σητείας θα αποκτήσει τη δική του σύγχρονη στέγη

Τη δική του σύγχρονη, λειτουργική στέγη, όπως τη διαθέτουν οι υπόλοιποι Δήμοι εδώ στην Κρήτη, αναμένεται να αποκτήσει σε δύο με δυόμισι χρόνια από σήμερα (καλώς εχόντων φυσικά των πραγμάτων με την εκτέλεση της εργολαβίας) ο Δήμος Σητείας!

Χθες έπεσαν οι υπογραφές στη σύμβαση του έργου ανέγερσης του νέου δημαρχείου Σητείας, σε μια εξέλιξη που σκόρπισε δικαίως χαμόγελα και ικανοποίηση, καθώς μπήκε και με τη βούλα το νερό στο αυλάκι ώστε να αποκτήσει επιτέλους ένα κανονικό, σύγχρονο δημαρχείο ο μοναδικός ίσως Δήμος στην Κρήτη που δε διαθέτει. Ένα εγχείρημα, όπως αναγνώρισε και στη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης, για το οποίο έβαλαν το δικό τους λιθαράκι η καθεμία από τις τρεις τελευταίες δημοτικές Αρχές (Κουρουπάκη, κατόπιν Πατεράκη και τώρα η νυν δημοτική Αρχή Ζερβάκη).

Αναλυτικότερα, υπεγράφη χθες από τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη και τον εκπρόσωπο της εταιρείας “ΓΑΜΑ ΣΙΓΜΑ Κατασκευαστική ΑΤΕ”, κ. Γεώργιο Σμπώκο, η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Ανέγερση νέου δημαρχείου Σητείας”, ένα έργο που έχει ξεκινήσει από τρεις δημοτικές Αρχές και το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος. Η ικανοποίηση ήταν διάχυτη και τα χαμόγελα διάπλατα στη χθεσινή τελετή συμβασιοποίησης του έργου, παρουσία και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Παπαδάκη.

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα, επισημαίνοντας πως «πρόκειται να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτήριο δημαρχείου που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του Δήμου, αναβαθμίζει τις παροχές προς τους δημότες, αλλάζει την εικόνα της περιοχής και συγκεντρώνει τις υπηρεσίες ώστε η αποδοτικότητα και η προσφορά τους να είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ θα εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από τα ποσά που καταβάλλονταν έως τώρα για τις μισθώσεις κτηρίων».

Το έργο ανέγερσης του νέου δημαρχείου Σητείας, μετά την εργολαβική έκπτωση του αναδόχου, έχει τελικό προϋπολογισμό 2.767.428,57 ευρώ με ΦΠΑ, έναντι του ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος “ΦιλόΔημος Ι”.

Το χρονικό

Οι βάσεις για το εγχείρημα της ανέγερσης δημαρχείου στη Σητεία μπήκαν επί δημαρχίας Νίκου Κουρουπάκη, επί θητείας του οποίου ανατέθηκε η μελέτη, ενώ είχαμε και την έκδοση της οικοδομικής άδειας το 2008. Κατόπιν βεβαίως χρειάστηκε επικαιροποίηση της οικοδομικής άδειας και των υπόλοιπων εγκρίσεων και μελετών, ενώ το καθοριστικό βήμα έγινε με τη διεκδίκηση, επί δημαρχίας Θοδωρή Πατεράκη, της ένταξης του έργου στο αναπτυξιακό-χρηματοδοτικό πρόγραμμα “ΦιλόΔημος 1”. Με το πού δόθηκε τέτοια δυνατότητα μέσω του προγράμματος και βγήκε η πρόσκληση, η οποία αφορούσε στη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, η προηγούμενη δημοτική Αρχή, δείχνοντας σωστά αντανακλαστικά, κατάφερε και πέτυχε την ένταξη του έργου. Πράγματι, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 29601/17.4.2019 απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε η ένταξη του έργου για την ανέγερση νέου δημαρχείου στη Σητεία στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι”, προϋπολογισμού 4.700.00 ευρώ. Ακολούθως, ο Δήμος Σητείας ξεκίνησε τις διαδικασίες δημοπράτησης. Η νυν δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε απρόσκοπτα τις διαγωνιστικές διαδικασίες και έτσι φτάσαμε στις χθεσινές υπογραφές της σύμβασης, ώστε να ξεκινήσει προσεχώς το μεγάλο για τη Σητεία έργο.

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Πώς θα διαμορφωθεί το δημαρχείο

 

Αντικείμενο του έργου είναι ανέγερση του νέου δημαρχείου Σητείας και η διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου του. Η περιοχή μελέτης έχει έκταση περίπου 8 στρέμματα και παρουσιάζει μικρές κλίσεις. Το νέο δημαρχείο διαμορφώνεται σε διαφορετικές υψομετρικές στάθμες και συγκεκριμένα:

α) 1η στάθμη. Σε αυτή τη στάθμη (-2,90) έχει τοποθετηθεί το επίπεδο του υπογείου του δημαρχείου με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, καθώς και οι χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

β) 2η στάθμη. Σε αυτή τη στάθμη (+0,50) δημιουργήθηκε ο χώρος εισόδου στο δημαρχείο. Το κτήριο υποδιαιρείται σε δύο λειτουργικές ενότητες. Από τη μια τοποθετείται βασικά ο χώρος υποδοχής του δημαρχείου και η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών (Δημοτολόγια-Ληξιαρχείο), που απαιτεί άμεση πρόσβαση στο κοινό. Στη στάθμη αυτή τοποθετήθηκε και το βασικό επίπεδο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (με δυνατότητα ενοποίησης με το φουαγιέ) και της αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου. Για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων υπάρχει δυνατότητα ανεξάρτητης λειτουργίας, αφού προβλέπονται ανεξάρτητοι είσοδοι-έξοδοι και δυνατότητα χρήσης του κυλικείου-bar. Από την άλλη πλευρά είναι τοποθετημένη η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η Διεύθυνση Παιδείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού, η Διεύθυνση Υπηρεσιών Υποστήριξης και διάφορα ανεξάρτητα τμήματα. Η επιλογή αυτή βασίστηκε στον μεγάλο φόρτο προσέλευσης κοινού των Διευθύνσεων αυτών και του κεντροβαρικού χαρακτήρα που έχουν από πλευράς εσωτερικής λειτουργίας του δημαρχείου.

γ) 3η στάθμη. Σε αυτή τη στάθμη (+3,90) είναι τοποθετημένες οι δημοτικές Αρχές (γραφεία δημάρχου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, λοιπών συμβούλων κ.λπ.) και ο εξώστης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων με καμαρίνια μεταφραστών και θάλαμο προβολής.

Φωτογραφία αρχείου

Από:

Συνολικες προβολες σελιδας