Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, αλλά και με την πιστή τήρηση όλων των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων, εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων (25.4.2021) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας,

ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τα βαΐα, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε για το γεγονός που εορτάζει η Εκκλησία μας την Κυριακή των Βαΐων και την ευαγγελική περικοπή της εορτής, που αναφέρεται στην άλειψη του Ιησού Χριστού με πολύτιμο μύρο από τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου και στην είσοδο στα Ιεροσόλυμα, έξι μέρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα.

Ο Σεβ. τόνισε ότι η γεμάτη ενθουσιασμό υποδοχή του Κυρίου οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαός έβλεπε τον Ιησού Χριστό ως τον ελευθερωτή βασιλιά που θα έλυσε τα εθνικοπολιτικά του προβλήματα από τη δυναστεία των Ρωμαίων. Δεν είχε αντιληφθεί ότι επρόκειτο για τον «Βασιλέα της δόξης», του οποίου η δύναμη και η δόξα συνίσταται στον Σταυρό του, γι’ αυτό και μέσα σε λίγες μέρες το «ωσαννά» μετατράπηκε σε «άρον άρον σταύρωσον αυτόν».

Η Αγία Εκκλησία μάς καλεί και φέτος να υποδεχθούμε τον Βασιλέα της δόξης μετά βαΐων και κλάδων και να ακούσομε το βάθος των λόγων και των έργων του, πριν την είσοδό μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Να ξεφύγουμε από την διαστρεβλωμένη εικόνα που έχομε για τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας και να αναζητήσουμε στην γνήσια επικοινωνία με το πρόσωπό του τον Αληθινό Θεό που μας λυτρώνει από τους ψευτοσωτήρες, μάς κάνει υπεύθυνους ανθρώπους για τη ζωή και την ελευθερία μας, μα προ πάντων μάς  προτείνει να ακολουθήσουμε το δικό τους δρόμο που ξεκινά από το Πάθος και δε μένει εκεί, αλλά καταλήγει πάντοτε στην Ανάσταση και το Φως.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και ο Αιδεσ/τος Εφημέριος του ναού Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, καθώς και ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης.

Εκκλησιάσθηκαν ο συντοπίτης Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης και πολλοί πιστοί, τηρώντας τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας