Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ανοδική η πορεία των τιμών του ελαιολάδου – Δυστυχώς έχει πουληθεί ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό της φετινής παραγωγής της Σητείας

Ανοδική είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα η πορεία των τιμών του ελαιολάδου και ως εκ τούτου αυτή την ώρα στην περιοχή της Σητείας κυμαίνεται στα 3 ευρώ το κιλό για τις τρεις γραμμές. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ

το γεγονός είναι σαφώς θετικό και μάλλον αναμενόμενο, έπειτα από τις εξελίξεις από τα μέσα του Μάρτη σε ότι αφορά κυρίως την Ισπανία ωστόσο σε επίπεδο Σητείας, εκτιμάται ότι ως τώρα έχει πωληθεί η μεγαλύτερη ποσότητα της φετινής παραγωγής, περίπου το 75% με 80%.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Πρόεδρος του Ελαιουργικού – Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης, με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ανέφερε αρχικά ότι πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα ανά εβδομάδα η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται κατά περίπου τρία λεπτά και ως εκ τούτου αυτή την ώρα έχει ανέβει στα 3 ευρώ. Όπως εκτίμησε μάλιστα ο κ. Κολυδάκης, προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω άνοδος τιμών οι οποίες θα φθάσουν τα 3,15 ή και 3,20 ευρώ το κιλό για τις τελευταίες ποσότητες του προϊόντος.

«Είναι ανοδική η πορεία της τιμής. Ήταν θεωρώ αναμενόμενο διότι παρακολουθώντας τα δεδομένα της Ισπανίας από τις 10 Μαρτίου, βλέπουμε ότι οι Ισπανοί άλλα περίμεναν τον Φεβρουάριο και αλλιώς εξελίχθηκε η κατάσταση σε ότι αφορά τις ποσότητες του προϊόντος και λόγω καιρικών συνθηκών. Τα αποτελέσματα της Ισπανίας προβλέπουν ότι το λάδι, η παγκόσμια παραγωγή και τα αποθέματα δεν θα επαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μιλάμε βέβαια για τα παρθένα και έξτρα παρθένα λάδια. Κάποια άλλα φυσικά θα υπάρχουν. Η αγορά πάντως θα έχει ελλειμματικές τάσεις».

Όπως πρόσθεσε «βάσει αυτών η πορεία του ελαιολάδου θα είναι ανοδική. Βέβαια το πολύ λάδι της περιοχής μας, περίπου 75% με 80% έχει φύγει, έχει πωληθεί. Οι συνεταιρισμοί που “κρατήθηκαν’’ όσο μπορούσαν και κατ’ επέκταση οι παραγωγοί, πιστεύω θα πληρωθούν σε μία καλή τιμή το προϊόν» τόνισε ο κ. Κολυδάκης.

 

Οι δυσκολίες των παραγωγών

Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο δεδομένων των δεινών εξελίξεων της προηγούμενης ελαιοκομικής σαιζόν για την ποιότητα ελαιολάδου, τις συνέπειες στους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς αλλά και λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας εδώ και ένα χρόνο με τις ανάγκες να έχουν αυξηθεί πολύ για τους πολίτες. «Ο κόσμος δεν πούλησε το λάδι επειδή ήθελε να το πουλήσει, αλλά εξ ανάγκης. Όταν έρχεται παραγωγός την ώρα που αλέθει και ζητάει να πουλήσει το λάδι για να πάρει αν είναι δυνατό σε μία ή δύο ημέρες τα χρήματα του, τότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ανάγκης του. Ο αγρότης έχει περάσει μία πολύ δύσκολη κατάσταση το τελευταίο καιρό. Ναι όλη η Ελλάδα, όλος ο κόσμος, αλλά ο αγρότης δεν έχει εισπράξει από πουθενά τίποτα στην ουσία. Πέρυσι ήταν μία χρονιά που οι αγρότες, τα ελαιουργεία μπήκαν μέσα, ήταν μεγάλο το πλήγμα. Φέτος ήταν μία μέτρια χρονιά. Οι υποχρεώσεις έχουν σωρευτεί, οι ανάγκες τρέχουν και πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε βιαστικές πωλήσεις κάτι που εκμεταλλεύτηκαν θεωρώ έμποροι».

 

Η φετινή παραγωγή

Η φετινή παραγωγή σε ότι αφορά την περιοχή της επαρχίας Σητείας εκτιμάται ότι είναι περίπου 7,5 χιλιάδες τόνοι. Μία μέτρια προς καλή κατεύθυνση παραγωγή σε ότι αφορά την ποσότητα, πολύ καλή σε ότι αφορά την ποιότητα του προϊόντος. Μία σαιζόν που δίνει μικρή ανάσα όπως ανέφερε ο κ. Κολυδάκης. «Είχαμε ελάχιστες απώλειες ως προς το δάκο, είχαμε πολύ καλή ποιότητα ελαιολάδου, οπότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν μία καλούτσική χρονιά, όχι μία χρονιά βεντέμας. Αυτή χάθηκε δυστυχώς την προηγούμενη χρονιά. Τώρα βάσει της ανθοφορίας που βλέπουμε για την επόμενη φαίνεται να εξελιχθεί σε μία επίσης καλή χρονιά. Μακάρι να πάνε όλα καλά» τόνισε ο κ. Κολυδάκης, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι σημαντικό διότι εκτός των άλλων, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών σχετικής ισορροπίας σε ότι αφορά το θέμα του ελαιολάδου, κάτι που έχει ανάγκη η περιοχή, οι παραγωγοί, η τοπική οικονομία, που στο σύνολο τους έχουν πληγεί πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω των γνωστών προβλημάτων.

 

Υπάρχουν συμφέροντα

Παράλληλα τόνισε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να ενδιαφέρονται και να παρακολουθούν σε πραγματική βάση το θέμα ελαιόλαδο διότι πολλές φορές η φημολογία, οι ειδήσεις που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά στοιχεία ή δεδομένα, δεν βοηθούν ούτε τον αγρότη, ούτε κανένα. «Υπάρχουν διάφορα συμφέροντα. Πρέπει λοιπόν να παρακολουθούμε τους πραγματικούς δείκτες. Για παράδειγμα όταν αυτή τη στιγμή το λάδι στην Ισπανία – έξτρα παρθένο- έχει μία τιμή 3,56 και στην Ιταλία 4,95 βλέπουμε ότι υπάρχουν διαφορές. Το Μαρόκο έχει περίπου την ίδια τιμή με εμάς αλλά εκεί είναι και το θέμα μετά τους 30.000 τόνους μίας αντισταθμιστικής εισφοράς για να εισάγει λάδι στην Ευρώπη. Οπότε και αυτό πάει ψηλά. Εμείς γιατί να πουλάμε 2,70, 2,72, 2,80 όταν η Ισπανία πουλούσε 3,20, 3,40 και τώρα 3,56; Πρέπει λοιπόν να υπάρχει προσοχή. Και από τους συνεταιρισμούς, και να χαράζεται μία πορεία απ’ όλους μαζί».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας