Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Η μείωση των τελών των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στη χερσαία ζώνη του λιμένα Σητείας

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας αφορούσε τη μείωση οικονομικού ανταλλάγματος μηνός Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2020 των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από covid -19 και δραστηριοποιούνται στην χερσαία ζώνη του λιμένα Σητείας.

Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Ταμείου κ. Μιχάλης Αντωνιδάκης, υπήρξε  ενημέρωση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με νόμο που αφορά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα καταστήματα ήταν κλειστά. «Εμείς είχαμε σκοπό να μην υπάρξει καθόλου χρέωση για αυτό το διάστημα όπως δεν είχε γίνει και το προηγούμενο διάστημα του Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου όπου δεν χρεώθηκαν τα μαγαζιά οπότε είχαν μία έκπτωση 25% επί του συνολικού ποσού. Θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε μία έκπτωση και για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου όπου τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Όμως απεστάλη εγκύκλιος από το υπουργείο βάσει της οποίας θα υπάρχει έκπτωση για αυτούς τους δύο μήνες 40%, όχι 100%. Άρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πάνω σε αυτό δεδομένης της εγκυκλίου από το Υπουργείο που λέει ότι τα Λιμενικά Ταμεία θα προχωρήσουν στις συγκεκριμένες εκπτώσεις».

Όσον αφορά τώρα την καταβολή της πληρωμής των αντιστοιχούντων ποσών για το 2020, όπως πρόσθεσε ο κ. Αντωνιδάκης, οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν προσέλθει και έχουν πληρώσει. «Είναι επτά- οκτώ ακόμα καταστήματα που δεν έχουν έρθει. Είπαμε λοιπόν ότι για όσους δυσκολεύονται, μπορούν να έρθουν να πληρώσουν μία προκαταβολή 30% – άτυπα όλο αυτό – για να κάνουν την αίτηση για το 2021, να τους δοθεί ο χώρος και μέχρι τέλος Ιουνίου – ότι ζήτησε δηλαδή ο Σύλλογος των Καταστημάτων Εστίασης – να καταβάλλουν το υπόλοιπο ποσό. Το συζήτησε το ΔΣ και το αποδεχθήκαμε άτυπα, κάνοντας μία διευκόλυνση, για να μην υπάρξει πρόβλημα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Αναφορικά με το τρέχον έτος, ο κ. Αντωνιδάκης τόνισε ότι υπήρχε ένα αίτημα από τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας, να γίνει η καταβολή του τιμήματος μέχρι τέλος του χρόνου. «Στην απόφαση που είχαμε λάβει όπως γνωρίζετε αφορά μία έκπτωση 60%. Θα πρέπει να δούμε αν θα γίνει δεκτή γιατί ίσως το Υπουργείο να προχωρήσει σε άλλες αποφάσεις. Εμείς έχουμε στείλει την απόφαση μας στην Αποκεντρωμένη, θα πρέπει να ενημερωθεί και το Υπουργείο. Δεν ξέρω αν θα έχουμε πρόβλημα σε αυτό. Εμείς έχουμε λάβει απόφαση όμως η καταβολή που είχαμε βάλει είναι 31 Αυγούστου. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να αλλάξουμε την απόφαση εφόσον πρώτα από όλα αυτή δεν εγκριθεί. Οπότε αναμένουμε να δούμε αν εγκριθεί αυτή η απόφαση και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, αν μπορεί να πάει πίσω η καταβολή. Αλλά και πάλι άτυπα μπορεί να υπάρξει διευκόλυνση με κάποιους μήνες αργότερα. Όμως αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε αν θα εγκριθεί η μεγάλη έκπτωση που έχουμε δώσει, τα 60% που αφορά δική μας πρωτοβουλία και δεν έχει βγει ακόμα νομοθεσία σχετικά από την πλευρά του Υπουργείου».

Τέλος όπως πρόσθεσε «όσον αφορά το διάστημα το οποίο μπορούν τα καταστήματα να κάνουν την αίτηση για την παραχώρηση του χώρου, για το 2021, η απόφαση μας ήταν μέχρι τις 20 Απριλίου. Ωστόσο συζητήσαμε και είπαμε ότι μπορούν να έρχονται και μέχρι να ανοίξουν τα καταστήματα, 10 Μαΐου, όποτε ανοίξουν. Μέχρι τότε να έχουμε τις αιτήσεις τους».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας