Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021: Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο για όλους (Video)

 

 Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Η συγκεκριμένη ημέρα επικεντρώνεται σε διάφορα ζητήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Κάλεσμα σε συμμετοχή σε μια νέα εκστρατεία για το χτίσιμο ενός πιο δίκαιου και υγιέστερου κόσμου, απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο κόσμος είναι άνισος και όπως έδειξε ο COVID-19, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πιο υγιείς και να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από άλλους, αποκλειστικά λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, εργάζονται και γερνούν.

Σε όλο τον κόσμο, κάποιες ομάδες αγωνίζονται για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους με ελάχιστο ημερήσιο εισόδημα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης και εκπαίδευσης, έχουν λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης, βιώνουν μεγαλύτερη φυλετική ανισότητα και έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε ασφαλή περιβάλλοντα, καθαρό νερό και αέρα, επισιτιστική ασφάλεια και υπηρεσίες υγείας.

Αυτό οδηγεί σε περιττή ταλαιπωρία, ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν και πρόωρο θάνατο. Παράλληλα, βλάπτει τις κοινωνίες και τις οικονομίες.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι αυτό είναι άδικο και μπορεί να προληφθεί. Γι' αυτό καλεί τους ηγέτες να διασφαλίσουν συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που συμβάλλουν στην καλή υγεία.

Ταυτόχρονα, καλεί τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και να διασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου τις χρειάζονται.

Ο COVID-19 έχει πλήξει σκληρά όλες τις χώρες, αλλά ο αντίκτυπός του ήταν μεγαλύτερος στις ήδη ευάλωτες κοινότητες, οι οποίες είναι πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια, έχουν λιγότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και περισσότερες πιθανότητες δυσμενών επιπτώσεων, αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην καλή υγεία.



Από την έναρξή της στην Πρώτη Συνέλευση Υγείας το 1948 και από τότε που τέθηκε σε ισχύ το 1950, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε συγκεκριμένα θέματα υγείας, για να επισημάνει έναν ξεχωριστό κάθε έτος τομέα προτεραιότητας για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα τελευταία 50 χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έφερε στο φως σημαντικά ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία, η φροντίδα των μητέρων και των παιδιών και η κλιματική αλλαγή. Ο εορτασμός χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες που εκτείνονται πέρα από την ίδια την ημέρα και χρησιμεύει ως ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή παγκοσμίως σε αυτές τις σημαντικές πτυχές της παγκόσμιας υγείας.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021: Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο για όλους

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του ΠΟΥ για το 2021: Να χτίσουμε ένα πιο υγιή και πιο δίκαιο κόσμο για όλους. Τα τελευταία χρόνια, χώρες του Δυτικού Ειρηνικού γνώρισαν ταχεία οικονομική ανάπτυξη, μετανάστευση και αστικοποίηση. Αυτό δημιούργησε ευκαιρίες για καλύτερη ζωή για πολλούς, αλλά άφησε άλλους πίσω. Η πανδημία COVID-19 έχει μειώσει τα πρόσφατα οφέλη για την υγεία, ώθησε περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια και ενίσχυσε τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, της κοινωνίας και της υγείας.

Την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021 ο ΠΟΥ καλεί σε δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας για να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και μαζί να χτίσουν έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο. Η εκστρατεία υπογραμμίζει τη συνταγματική αρχή του ΠΟΥ ότι “η απόλαυση του υψηλότερου επιτεύξιμου επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης”.

Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι άνισος. Τα μέρη όπου ζούμε, δουλεύουμε και παίζουμε μπορεί να δυσκολέψουν ορισμένους να είναι πλήρως υγιείς, την ώρα που άλλοι ευδοκιμούν. Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας δεν είναι μόνο άδικες και άνισες, αλλά απειλούν επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, και έχουν τη δυνατότητα να διευρυνθούν παρά να περιοριστούν.

Ωστόσο, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μπορούν να προληφθούν με στρατηγικές που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη βελτίωση της ισότητας στην υγεία, ειδικά για τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες. Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει σκληρά όλες τις χώρες, αλλά ο αντίκτυπός της ήταν πιο έντονος σε εκείνες τις κοινότητες που ήταν ήδη ευάλωτες, πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πιο πιθανό να έχουν δυσμενείς συνέπειες ως αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Γι’ αυτό ο ΠΟΥ καλεί φέτος τους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι οι κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς προχωράμε προς ένα νέο μέλλον και ότι όλοι έχουν συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που συμβάλλουν στην καλή υγεία. Ταυτόχρονα, καλεί τους ηγέτες να παρακολουθούν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και να διασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανάλογα με τις ανάγκες και τις αξίες τους στις κοινότητές τους.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021: Γεγονότα και αριθμοί
Για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, τα επίπεδα της φτώχειας παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν και να εμποδίσουν την πρόοδο προς τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης
Μέχρι και το 60% των ανθρώπων που ζουν σε ορισμένες χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας
Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν σε άτυπους οικισμούς ή φτωχογειτονιές αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης του κορονοϊού
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στο σύνολό της αντιπροσωπεύει σχεδόν 82,5 εκατομμύρια ή το 32% των διεθνών μεταναστών του κόσμου
5,9 εκατομμύρια παιδιά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν στο σχολείο λόγω της διακοπής της εκπαίδευσης και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19
Το 52% του πληθυσμού Ασίας-Ειρηνικού παραμένει μη συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο
 
Πηγή : SitiaFm 95.5

Συνολικες προβολες σελιδας