Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Μειώνονται τα δημοτικά τέλη σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό στο δήμο Σητείας

 

Θετική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας ως προς το θέμα που αφορά την απαλλαγή δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον covid-19.

Το θέμα εισηγήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ο Δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Όπως ανέφερε, έχει υποβληθεί από την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «η Κνωσός», από τον Εμπορικό Σύλλογο Σητείας, από τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας και την Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας, αίτημα για την απαλλαγή των τελών. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου συζήτησε και έκανε αποδεκτό το αίτημα των σωματείων. «Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, το καταλαβαίνουμε. Εμείς προσπαθούμε με τα λιγοστά οικονομικά και τις δυνατότητες που έχουμε να τονώσομε την τοπική οικονομία και τις τοπικές επιχειρήσεις. Πιθανόν να υπάρχει δυνατότητα μέσω των έκτακτων ενισχύσεων που λάβαμε λόγω κορoνοϊού και αποφασίσαμε να κάνουμε δεκτό εν μέρει το αίτημα των Συλλόγων. Θα πρέπει να καταθέσουν κάποια απαραίτητα δικαιολογητικά στην Υπηρεσία για να στοιχειοθετηθεί η συγκεκριμένη απαλλαγή. Θα δούμε το ποσό που θα προκύψει σαν συνολικό νούμερο και τη δυνατότητα που έχουμε και θα αποφασίσουμε για το ποσοστό μείωσης των εισφορών και των ανταποδοτικών. Είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους μας, προσπαθεί ο καθένας όσο μπορεί να βοηθήσει τον άλλο, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Όπως καταλαβαίνετε, τα συγκεκριμένα χρήματα θα δοθούν σαν απαλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας και είναι πολύ πιθανόν να στερηθούν από κάποιες άλλες, θα μπορούσαν να ‘’κλείσουν κάποιες άλλες τρύπες‘’. Αν μη τι άλλο αυτή την περίοδο ιδιαίτερη ανάγκη έχουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν από την υπηρεσία, θα γίνει το καλύτερο δυνατόν» ανέφερε ο κ. Ζερβάκης.

Στην συνεδρίαση συμμετείχε και η Προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Σταυρούλα Δασκαλάκη η οποία πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του ποσοστού διότι δεν γίνεται να μειωθεί εντελώς. «Τα οικονομικά μας είναι δύσκολα και το γνωρίζετε» επισήμανε.

 

Η διαδικασία

Στη διαδικασία των ερωτήσεων που ακολούθησε ο κ. Νίκος Κουρουπάκης αναφέρθηκε στον τρόπο της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και την προσκόμιση δικαιολογητικών από την πλευρά των πληγέντων. Κατόπιν έρευνας που έγινε όπως είπε η κ. Δασκαλάκη, η διαδικασία είναι στο ίδιο περίπου μήκος κύματος για όλους τους Δήμους. Σκοπός είναι η υποβολή το δυνατόν λιγότερων δικαιολογητικών και η αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, όμως να μπορεί ο Δήμος να αποκομίσει μία εικόνα του τι συμβαίνει και του αν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα. Επίσης όπως πρόσθεσε, υπάρχει συνεργασία με τους προγραμματιστές του Δήμου ώστε να δημιουργηθεί ένα πεδίο τύπου πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις τις οποίες θα επεξεργάζεται ο Δήμος και θα γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών για να διαπιστωθεί αν κάποιος πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις. Συμπλήρωσε ότι αν κάποιος έχει προηγούμενες οφειλές δεν θα μπορεί να γίνει δεκτή η αίτηση του.

Στην τοποθέτηση στην πορεία της συζήτησης, ο κ. Κουρουπάκης ανέφερε ότι χρειάζεται προεργασία, πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό σε ότι αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων και να βρεθεί ο τρόπος εξασφάλισης των χρηματοδοτήσεων για τον σκοπό αυτό.

 

Καθυστέρησε

Ο Νίκος Καραμανωλάκης μίλησε για καθυστέρηση ενεργειών από την πλευρά του Δήμου αναφέροντας ότι πέρυσι ο ίδιος είχε θέσει – αλλά είχε καταψηφιστεί – θέμα στήριξης εκτός των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας και των εμπορικών αλλά και των επιχειρήσεων που έκλεισαν, σύμφωνα και με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ο Δήμαρχος τότε είχε επικαλεστεί την ύπαρξη δημοσιονομικού προβλήματος, πως δεν ήταν γνωστό το κατά πόσο μπορούσε να γίνει η διαδικασία, κάτι που έπρεπε να εξεταστεί «την στιγμή βέβαια που άλλοι – και όμοροι – Δήμοι είχαν προχωρήσει από πέρυσι το Μάιο. Πέρασε ένας χρόνος και η ερώτηση είναι τι άλλαξε όσον αφορά τα δημοσιονομικά του Δήμου και πέρυσι δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε τους συνδημότες μας και φέτος μπορούμε».

Απαντώντας ο κ. Ζερβάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα χρηματοδοτήσεις που έλαβε ο Δήμος λόγω κορονοϊού, διεφάνη ότι υπάρχει δυνατότητα για να γίνουν κάποιες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη.

Η κ. Δασκαλάκη συμπλήρωσε ότι ο Δήμος έλαβε κάποιες χρηματοδοτήσεις που δεν αφορούν τεράστια ποσά. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν είναι πολύ καλή αλλά δύσκολη όπως την χαρακτήρισε, ωστόσο βάσει των στοιχείων που υπάρχουν τώρα υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί μία ανάσα στους ανθρώπους που πλήττονται.

 

Διαφορετική διαδικασία

Ο κ. Θοδωρής Πατεράκης εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει διαφορετικά, δηλαδή να προταθεί ένα ποσό από την Οικονομική Υπηρεσία δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει ο Δήμος λόγω covid αφορούν ένα ποσό περί τις 400.000. Χάθηκαν βέβαια τα τέλη παρεπιδημούντων που εκτίμησε ότι αφορούν το ποσό των 70.000 έως 80.000. «Άρα υπάρχει ένα λογιστικό, ταμειακό υπόλοιπο όσον αφορά χρηματοδοτήσεις από covid, υπάρχει ένα περιθώριο μείωσης των τελών. Θα πρότεινα να βγει μία ανακοίνωση εν είδει πρόσκλησης που έβγαλε αντίστοιχα η Περιφέρεια. Ότι διαθέτουμε το άλφα ποσό, να κατατεθούν οι αιτήσεις και αυτοί που δικαιούνται να συμπεριληφθούν. Διότι τώρα βάζουμε τον κόσμο σε κόπο και μετά αν πούμε θα λάβει ο καθένας πχ 100 ευρώ είναι σαν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Πρέπει από την αρχή ο πολίτης να ξέρει πού βαδίζει». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο Δήμος πρέπει να εστιάσει στην διεκδίκηση έκτακτης επιχορήγησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Εκτός των τελών παρεπιδημούντων που χάθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, έγιναν και πολλές δράσεις για να ενισχυθούν οι προσπάθειες του κορονοϊού, οι οποίες δεν είναι ανέξοδες. Η διαδικασία όπως πρόσθεσε σε ότι αφορά τα καταστήματα, είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μακρυνάκης πρόσθεσε ότι η συνολική έκτακτη επιχορήγηση προς το Δήμο το 2020 για τον covid είναι 349.551,94 ευρώ και πως από την πρώτη μέρα του προβλήματος καταβάλλεται προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου, όμως είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο διότι οι επαγγελματικοί χώροι του Δήμου τουλάχιστον στην οικονομική διαχείριση εμφανίζονται ενιαίοι χωρίς να μπορεί να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι οι πληττόμενοι, άρα πρέπει να προσκομιστούν στοιχεία.

Ο κ. Δάκης Τερζής ανέφερε ως προς τη διαδικασία ότι η μείωση θα μπορούσε να τεθεί σε δύο άξονες, ο ένας, εξ ορισμού κατανομή κάποιων ποσών που έχει προϋπολογίσει ο Δήμος ότι μπορεί να διαθέσει και με βάση τις αιτήσεις που θα προκύψουν να ανακοινώσει και το ποσό «οπότε πάμε είτε σε οριζόντια απαλλαγή ενός συγκεκριμένου ποσού είτε σε ποσοστό των τελών που πληρώνει ο καθένας».

Αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από το Δήμο για τον κορονοϊό και ο κ. Τερζής όπως νωρίτερα και ο κ. Πατεράκης, σημείωσε ότι θα ήταν καλό να γίνουν γνωστές.

 

Αναγκαιότητα στήριξης

Ο κ. Συμεών Συμεωνίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης των επαγγελματιών και δη των μικρών και στην ανάλογη διεκδίκηση πόρων. «Καλό είναι να υπάρχουν διεκδικήσεις έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση μικρομεσαίων, μικρών επιχειρηματιών, αυτοαπασχολούμενων κλπ». Πρότεινε απαλλαγή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού μέχρι 30/6/21 για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και παρέμβαση του Δήμου προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας απαιτώντας να υλοποιηθούν οι αποφάσεις αυτές και για το παρελθόν.

Η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Πλατανάκη εστίασε στις δαπάνες του Δήμου για το covid όπως οι έκτακτες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία, οι απολυμάνσεις, είδη ατομικής προστασίας όπως γάντια αντισηπτικά για τις υπηρεσίες του Δήμου καθώς και rapid test.

Τέλος η κ. Δασκαλάκη, παρουσίασε τα στοιχεία σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες εισπράξεις ετησίως του Δήμου από τις επαγγελματικές χρήσεις. «Έχουμε συνολικά 347.311 τμ και προϋπολογίζουμε ότι θα εισπράξουμε περίπου 900.000, άσχετα αν δεν τα εισπράττουμε όλα γιατί κάποιοι δεν πληρώνουν και τώρα ειδικά είναι ακόμα πιο δύσκολο. Θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει χρηματοδότηση του Δήμου από την πολιτεία διότι θα έχει μετά τη δυνατότητα να ελιχθεί διαφορετικά. Επειδή είναι πολύ νευραλγική η υπηρεσία φωτισμού και καθαριότητας και πάντα υπάρχει πρόβλημα, είναι ‘’ίσα βάρκα, ίσα πανιά’’ και καμία φορά είναι και ελλειμματική».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας