Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Κυκλοφορεί ξανά ο ιός στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, το μήνυμα από την ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα

 

Ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφεται στην Κρήτη, με βάση την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σε σχέση με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων

για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου 2021. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο Άγιος Νικόλαος έχει 695% αύξηση ενώ τα Χανιά κατά 1000%.

«Για τον Άγιο Νικόλαο, αυτό είναι ένα καμπανάκι πως δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός», όπως επισημαίνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ατσαλάκη η Άννα Ψαρουλάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας / Ανθρωποζωονόσων και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Τροφίμων Ύδατος & Περιβάλλοντος, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο Άγιος Νικόλαος την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) καταγράφει  αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 695%, ενώ σταθεροποίηση, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρατηρήθηκε στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα, 1-7/3/21.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. Το μέσο ιικό φορτίο της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, για την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 8-12 Μαρτίου 2021 λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

«Η αύξηση του Αγίου Νικολάου είναι περίπου ίδια με το Ηράκλειο. Δεν αντιστοιχεί όμως σε απόλυτα νούμερα. Είναι περίπου 7 φορές παραπάνω, αλλά δεν συνεπάγεται – λόγω πληθυσμού – ότι έχει την ίδια σημασία», τονίζει η Άννα Ψαρουλάκη.

Όπως η ίδια σημειώνει «αρχίζει ξανά να κυκλοφορεί ο ιός στην περιοχή κι αυτό είναι το μήνυμα που σημαίνει πως χρειάζεται να εντοπιστεί από πού ξεκινά το φαινόμενο ξανά».

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής που έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο της Κρήτης από τον ΕΟΔΥ, υπογραμμίζει πως η περιοχή πληθυσμιακά μπορεί να ελεγχθεί και ο Άγιος Νικόλαος απέδειξε την προηγούμενη φορά που αντιμετώπισε το πρόβλημα πως κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση και να σταματήσει το φαινόμενο.

Υπάρχει φόβος για νέα έξαρση;

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να έχουμε νέα έξαρση, η ίδια αποφεύγει να κάνει προβλέψεις, σημειώνει μόνο πως την πρώτη φορά που μπήκε στο «βαθύ κόκκινο» ο Άγιος Νικόλαος, οι μετρήσεις στα λύματα μια εβδομάδα πριν την έξαρση των κρουσμάτων έδειξαν αύξηση.

«Το επόμενο δεκαήμερο μετά την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα υπήρχαν κρούσματα στον Άγιο Νικόλαο. Το ίδιο έγινε και στις άλλες πόλεις».

Πάντως η κα Ψαρουλάκη σημειώνει πως δεν πρέπει κανένας να σπέρνει τον πανικό για την εβδομαδιαία τάση που καταγράφεται από τις μετρήσεις. «Δεν είναι αύξηση του φορτίου. Είναι τάση σε μια τιμή αναφοράς. Όταν η τιμή αναφοράς είναι χαμηλή και μετά αρχίζει και αυξάνεται το φορτίο είναι λογικό να υπάρχει και μεγαλύτερη αύξηση. Αυτό δίνει στον Άγιο Νικόλαο την αφορμή να δει με περισσότερη προσοχή το θέμα της χαλάρωσης και να υπάρχει καλύτερη τήρηση των μέτρων προστασίας, τονίζει.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας