Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Yβριδικό μοντέλο για τη συμμετοχή της Κρήτης στις αγορές ρεύματος

Yβριδικό μοντέλο για τη συμμετοχή της Κρήτης στις αγορές ρεύματος

Μετά την ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης

Συγκεκριμένη λύση για το πώς θα συμμετέχει η Κρήτη (παραγωγή και κατανάλωση ρεύματος) στις αγορές του target model

 μετά τη μερική διασύνδεσή της μέσω Πελοποννήσου, έχει επιλέξει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για ένα μεταβατικό (μέχρι την πλήρη διασύνδεση) υβριδικό μοντέλο, οι βασικές αρχές του οποίου έχουν συμφωνηθεί με τους Διαχειριστές και τις ημέρες αυτές ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα σχηματοποιήσουν λεπτομερώς.

Η λύση της δημιουργίας μιας ξεχωριστής ζώνης συναλλαγών για την Κρήτη δεν θεωρείται εφικτή χρονικά, καθώς στο τέλος Μαρτίου ο ΑΔΜΗΕ θα είναι έτοιμος να ηλεκτρίσει, εντός χρονοδιαγράμματος, το καλώδιο Πελοπόννησος – Κρήτη. Επιπλέον έχει και επί της ουσίας μεγάλες δυσκολίες, αφού οι υφιστάμενες ηλεκτροπαραγωγικές πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, έχουν μεταξύ τους μεγάλες διαφορές, είναι όλες πολύ υψηλού κόστους και – βεβαίως – ανήκουν όλες σε έναν από τους παραγωγούς, δηλαδή στη ΔΕΗ.

Η λύση που ζήτησε η ΡΑΕ από τους Διαχειριστές να εξειδικεύσουν στηρίζεται, σε αδρές γραμμές στα εξής:

Η Κρήτη, ως ενιαίο σύστημα που θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την μεταβίβαση των παγίων στον ΑΔΜΗΕ, θα αγοράζει από το target model την ενέργεια που θα μεταφέρει το «μικρό» καλώδιο. Δηλαδή το διασυνδεδεμένο σύστημα θα έχει το ρόλο μιας μονάδας που θα εγχέει ρεύμα στην Κρήτη.

Από την αντίρροπη κατεύθυνση, η παραγωγή των μονάδων της Κρήτης θα εμφανίζεται με ενιαίο τρόπο ως «εικονικό φορτίο» το οποίο θα εκπροσωπεί ο ΑΔΜΗΕ, που είναι και ο φορέας που θα υποβάλλει προσφορές για το φορτίο αυτό στις αγορές του target model.

Ωστόσο το μοντέλο αυτό για να λειτουργήσει θα πρέπει καταρχάς να περιγραφεί λεπτομερώς. Αυτό έχουν αναλάβει και υλοποιούν οι τρείς εμπλεκόμενοι φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΕΧΕ) αναλύοντας τι θα κάνει κάθε πλευρά, ποιές είναι οι αναγκαίες αλλαγές, οι πρόσθετοι κανονισμοί κ.λπ. Στη συνέχεια τα κείμενα αυτά θα βγούν σε διαβούλευση, ενώ θα πρέπει να ληφθεί το πράσινο φως και από την Κομισιόν. Ήδη η ΡΑΕ έχει γνωστοποιήσει τις αρχές του προτεινόμενου μοντέλου.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η εξεύρεση μοντέλου για την Κρήτη ήταν μια σύνθετη πρόκληση, τη στιγμή που ο κίνδυνος να ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση αλλά να μείνει αναξιοποίητη αυτό το καλοκαίρι, ήταν ορατός.

Η ιδιαιτερότητα του θέματος έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι το καλώδιο Κρήτη-Πελοπόννησος δεν θα καλύπτει το σύνολο των φορτίων της Κρήτης, ώστε να παύσει αυτομάτως να αποτελεί μη διασυνδεδεμένο νησί. Από την άλλη το νησί θα καλύπτει πράγματι ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του (περίπου το 30%) από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι από το ΥΠΕΝ προωθείται, επίσης, η απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία για να περάσει το δίκτυο της Κρήτης, ως ιδιοκτησία, από τον ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ.

 

Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας