Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Τσιόδρας: «Στο Λασίθι επικρατεί η μετάλλαξη του κορονοϊού»

«Η μετάλλαξη του ιού επικρατεί στο Λασίθι, κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», τόνισε πριν από λίγο μιλώντας στη Βουλή ο επικεφαλής της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε πως τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%. Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο, καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις.

«Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει», τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

Αναλυτικά τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας:

Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαίως,
Κεντρικός Τομέας: 61% αύξηση, με 1.400 ενεργά
Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη, παρά το σκληρό lockdown
Ανατολική Αττική: 62% αύξηση

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι στην Αττική χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε, ωστόσο, ότι οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη. Στην Αθήνα το RT αγγίζει το 1,1, ενώ εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7.000-8.000.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη σχέση κορωνοϊού και παιδιών. «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους», ανέφερε.

Μιλώντας για τεστ, είπε ότι πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα, κατά μέσο όρο. «Φτάσαμε σε ένα σημείο που έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας