Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Έκκληση για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης απευθύνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σητείας

 

Έκκληση για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης απευθύνει το Εθελοντικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Σητείας δεδομένου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται αύξηση των αναγκών πολιτών και οικογενειών και στην περιοχή της Σητείας.

Ανθρώπων που λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας έχουν χάσει την δουλειά τους, δεν εργάζονται εδώ και μήνες οπότε στην μία ή στην άλλη περίπτωση το εισόδημα τους έχει μειωθεί δραματικά και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν πλέον.

Αντίστοιχα λόγω της αύξησης των αναγκών, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, τα ράφια του Εθελοντικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Σητείας αδειάζουν τάχιστα και οι αρμόδιοι απευθύνονται σε όλους τους πολίτες για να βοηθήσουν όπως και όσο μπορεί ο καθένας ώστε όλοι μαζί να συμβάλουν για να στηριχθούν όσο γίνεται συνάνθρωποι μας που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Το Εθελοντικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Σητείας είναι εξάλλου μία δομή καθαρά εθελοντική όπως ανέφερε η Πρόεδρος κ. Γεωργία Φραγκιαδάκη, η οποία στηρίζεται μόνο στην αλληλεγγύη των ανθρώπων, πουθενά αλλού. Ζητούμενο λοιπόν είναι να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία και όσοι έχουν μία μεγαλύτερη αλλά και μία μικρή έστω δυνατότητα ώστε από μία συλλογική προσπάθεια να βοηθηθούν οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ανάγκη από γάλα, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη τοματοπολτό, ή όποιο άλλο τρόφιμο μπορεί κάποιος να προσφέρει. Αλλά και είδη υγιεινής, σαπούνια, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες… είδη που θεωρείται αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν σε ένα σπίτι αλλά που δυστυχώς σε κάποια δεν υπάρχουν πάντα και δη σε σπίτια που ζουν και παιδιά.

Δυστυχώς λόγω των επιπτώσεων και της πανδημίας, της σκληρότητας με την οποία ο κορωνοϊός έχει εισβάλει στην ζωή μας εδώ και ένα χρόνο έχοντας ανατρέψει όχι μόνο την καθημερινότητα μας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις την ίδια τη ζωή πολλών ανθρώπων, κάποιες οικογένειες πλέον αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα όπως γάλα ή όσπρια, ή ζυμαρικά.

Οι δυσκολίες όπως αναφέρει η κ. Φραγκιαδάκη είναι μεγάλες και αφορούν δυστυχώς αρκετούς. «Τον τελευταίο καιρό τα τηλέφωνα για παροχή τροφίμων έχουν αυξηθεί» επισημαίνει. Και είναι πολύ δύσκολο όπως πρόσθεσε για έναν άνθρωπο που ζούσε με άλλες συνθήκες, ξαφνικά να αλλάζουν και να χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια για να επιβιώσει. «Ο κόσμος νιώθει άβολα. Όμως όταν ένας γονιός πρέπει να φροντίσει για το φαγητό του παιδιού του και δεν έχει δουλειά, όχι από επιλογή φυσικά, όταν έχει εξαντλήσει κάθε προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα, στρέφεται σε βοήθεια όπου μπορεί. Και δεν είναι εύκολο. Ντρέπεται ο κόσμος, δεν θέλει να γίνει γνωστό. Δεν νιώθει καλά κάποιος, όταν ενώ προσπαθεί δεν μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του ή την οικογένεια του και ζητά βοήθεια. Εννοείται ότι τον κάθε άνθρωπο που απευθύνεται στο Εθελοντικό Κοινωνικό Παντοπωλείο τον αντιμετωπίζουμε με απόλυτο σεβασμό, εχεμύθεια και διακριτικότητα. Και αυτό γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες που μας καλούν ή απευθύνονται στη δομή. Γι’ αυτό και δέκα χρόνια τώρα το Εθελοντικό Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει στηρίξει με είδη πρώτης ανάγκης μέχρι σήμερα περίπου 300 οικογένειες, με την προσφορά πάντα των πολιτών. Και κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν σαν δικαιούχοι στο Εθελοντικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, τώρα είναι εθελοντές και βοηθάνε και αυτοί τους άλλους με όποιο τρόπο μπορούν, δραστηριοποιούνται και νιώθουν όμορφα που και αυτοί προσφέρουν. Δεν χρειάζεται να έχεις χρήματα για να προσφέρεις».

 

Να συνεχιστεί η προσπάθεια

Όπως τόνισε η κ. Φραγκιαδάκη, ζητούμενο είναι να συνεχιστεί όλη αυτή η προσπάθεια. «Αυτό θέλουμε. Ιδιαίτερα την τελευταία χρονική περίοδο με τις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω συνθηκών covid με τα μαγαζιά κλειστά, με πολλούς ανθρώπους να έχουν χάσει τις δουλειές τους. Οι ανάγκες του κόσμου έχουν αυξηθεί και στην περιοχή μας. Δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα από συμπολίτες μας οι οποίοι μας λένε επί λέξει “δεν θέλω να εγγραφώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, χρειάζομαι μία τσάντα τρόφιμα να περάσει ο μήνας και βλέπουμε τον επόμενο”. Οι ανάγκες λοιπόν έχουν αυξηθεί. Και κανένας δεν θα έρθει να ζητήσει όσπρια και γάλα αν δεν έχει πραγματικά ανάγκη. Συνήθως ζορίζονται πάρα πολύ οι άνθρωποι για να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Από την άλλη ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει τρόφιμα η δομή, είναι με κάποιους λαχνούς, παζάρια που κάνουμε, δράσεις δηλαδή που γίνονται σε επαφή με τον κόσμο και που ένα χρόνο τώρα δεν γίνονται λόγω της πανδημίας. Με αποτέλεσμα οι εισροές τροφίμων να είναι μηδαμινές. Έχουμε ακόμα τρόφιμα να εξυπηρετήσουμε όμως μειώνονται δραματικά. Θέλουμε λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ζούμε σε αυτή την πόλη περίπου 12.000 άνθρωποι. Ένα πράγμα αν προσφέρει ο καθένας, ένα γάλα, ένα πακέτο μακαρόνια αν προσφέρει ο καθένας, είναι σημαντικό. Δεν θα σωθεί ένας άνθρωπος, θα βοηθηθεί. Είναι μία στήριξη της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Και όταν ένας άνθρωπος δεν έχει να θρέψει το παιδί του, δεν ξέρει κανείς πού μπορεί να φτάσει. Το θέμα είναι να στηριχθεί πριν κάνει κάτι που δεν πρέπει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κρατούνται και οι ισορροπίες στην κοινωνία. Δεν λύνεται το πρόβλημα ενός ανθρώπου, μίας οικογένειας με μία ή δύο τσάντες τρόφιμα, όμως στηρίζεται και ψυχολογικά. Και ποτέ δεν πρέπει να αρνούμαστε να βοηθήσουμε ένα άνθρωπο».

Πόσο δε τώρα όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες αφού όπως πρόσθεσε η κ. Φραγκιαδάκη, όλες οι καινούριες εκκλήσεις, τα καινούρια τηλέφωνα προς τη δομή αφορούν ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά αυτήν την περίοδο της πανδημίας, τους τελευταίους έξι, οκτώ μήνες. Περισσότερο πιεσμένοι είναι όμως και οι δικαιούχοι ως τώρα της δομής, πολύ εκ των οποίων ηλικιωμένοι με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Όποιος επιθυμεί να στηρίξει μέσω του Εθελοντικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Σητείας συνανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη μπορεί να προσφέρει τρόφιμα στον χώρο της δομής που λειτουργεί – λόγω συνθηκών κορoνοϊού πλέον δύο φορές την εβδομάδα – κάθε Δευτέρα και Παρασκευή 7 με 8 το απόγευμα. Επίσης υπάρχει καλάθι της δομής στο κεντρικό S/M Χαλκιαδάκη στην έξοδο μετά τα ταμεία. Μπορεί επίσης να έρθει σε επαφή με τη δομή μέσω FB.

 

Τα πάγια έξοδα

Ένα θέμα που εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σημαντικό είναι και η κάλυψη των αναγκών του παντοπωλείου (πάγια έξοδα). Ζητούμενο λοιπόν είναι η στήριξη της δομής σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών (ενοίκιο, ρεύμα) προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. Μέχρι τώρα οι υπεύθυνοι, οι εθελοντές της δομής φροντίζουν και για αυτά, όμως είναι μία δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Όπως πρόσθεσε τέλος η κ. Φραγκιαδάκη «από το 2011, το Εθελοντικό Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει στηρίξει περίπου 300 οικογένειες. Όλα αυτά έγιναν και γίνονται μόνο από τη βοήθεια του κόσμου. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το νόημα. Στηριζόμαστε στους ανθρώπους. Ο άνθρωπος βοηθάει τον άνθρωπο».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας