To 60% περίπου της έκτασης των 1.821.831 στρεμμάτων που αποτελούν την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, έχει χαρακτηριστεί ως δασική ή δασικού χαρακτήρα και έτσι εμφανίζεται στον αναρτημένο, από τις 29 Ιανουαρίου, Δασικό Χάρτη,
επί του οποίου οι ιδιοκτήτες γης θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν πιθανές αντιρρήσεις από τις 12 Φεβρουαρίου και μετά, μέσα από την ειδική πλατφόρμα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Το 40% αποτελούν γεωργικές εκτάσεις και αστικά συγκροτήματα.Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ σε 47.399 στρέμματα ανέρχονται τα εγκεκριμένα σχέδια πόλεων και οικισμών και σε 3.185 στρέμματα τα πολεοδομικά σχέδια οικισμών που δεν έχουν οριστικές εγκρίσεις. Από το Δασικό Χάρτη εξαιρούνται τα αστικά συγκροτήματα των σχεδίων πόλεων αλλά και τα σχέδια οικισμών ακόμη και εκείνων, τα πολεοδομικά σχέδια των οποίων, δεν έχουν οριστικές εγκρίσεις και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Μέσα σε 105 ημέρες, ξεκινώντας από τη 12η Φεβρουαρίου, ιδιώτες και δημόσιοι φορείς μπορούν να προβούν σε κατάθεση αντιρρήσεων προκειμένου να επιδιώξουν τον αποχαρακτηρισμό από δασικά εκτάσεις τις οποίες θεωρούν ότι λανθασμένα έχουν χαρακτηριστεί από τις Δασικές Υπηρεσίες, ως δασικές. Στη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, όπως και σε όλους του νομούς όπου έγινε ή θα γίνει ανάρτηση των δασικών χαρτών, θα λειτουργεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ), που θα παρέχει πληροφορίες και θα συνδράμει το κοινό καθοδηγώντας το στη διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων επί του Δασικού Χάρτη. Στο χθεσινό φύλλο δημοσιεύσαμε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών με τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση για επικοινωνία. Αν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου πολίτη στο γραφείο (ΣΥΑΔΧ), θα πρέπει να κλείσει συγκεκριμένο ραντεβού.
Στο ΣΥΑΔΧ θα κατατίθενται οι «ατελώς ενστάσεις» που αφορούν ενστάσεις των ΟΤΑ, του Δημοσίου, Συλλόγους, εκκρεμείς αιτήσεις χαρακτηρισμού για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη πράξη χαρακτηρισμού, υποθέσεις εκτάσεων που εκκρεμούν στην Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και παλιές υποθέσεις ενστάσεων πολιτών που είχαν φτάσει στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων. Για τις περιπτώσεις αυτές οι εμπλεκόμενοι πολίτες θα λαμβάνουν πρόσκληση από το ΣΥΑΔΧ για να προσέλθουν να υποβάλουν ατελώς την ένστασή τους. Μπορούν όμως να συμπληρώνουν και συγκεκριμένο έγγραφο – αίτηση που θα χορηγεί το ΣΥΑΔΧ, με τα στοιχεία τους και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται (με συμβατικό ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), εξουσιοδοτώντας το γραφείο της Διεύθυνσης Δασών να υποβάλουν ατελώς την αντίρρησή τους για το ακίνητο που τους αφορά, για λογαριασμό τους.
Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες γης θα καταθέτουν ενστάσεις (αντιρρήσεις) επί του Δασικού Χάρτη, πληρώνοντας το προβλεπόμενο τέλος, που διαμορφώνεται κλιμακωτά, ανάλογα με την έκταση της αμφισβητούμενης έκτασης. Για 100 τ.μ. το τέλος είναι 10 ευρώ, μέχρι 1 στρέμμα 40 ευρώ, από 1 – 5 στρέμματα 90 ευρώ, από 5 – 10 στρέμματα 180 ευρώ, από 10 – 20 στρέμματα 350 ευρώ, από 20 έως 100 στρέμματα 700 ευρώ, από 100 – 300 στρέμματα 1.400 ευρώ και πάνω από 300 στρέμματα 3.300 ευρώ.
Έλλειψη στελέχωσης
Προς το παρόν, το συγκεκριμένο γραφείο, όπου θα λειτουργεί και το ΣΥΑΔΧ , δεν διαθέτει την ικανή στελέχωση για να μπορέσει να στηρίξει το έργο που θα προκύψει και να ανταποκριθεί στον αναμενόμενο όγκο δουλειάς, που επιβάλλεται να διεκπεραιωθεί μέσα στους επόμενους 3,5 μήνες. Εξ άλλου, αυτό ήταν ένα ζήτημα που ταλάνιζε τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου (και προφανώς, όχι μόνο) όλο αυτό το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η σύνταξη και οι αλλεπάλληλες αναπροσαρμογές των Δασικών Χαρτών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει την αρμοδιότητα των Δασικών Χαρτών, διαχρονικά χορηγούσε με το σταγονόμετρο τις πιστώσεις για την πρόσληψη του ελάχιστου προσωπικού που απασχολείτο με το έργο αυτό, τροφοδότηση στοιχείων, αγωγές, ενστάσεις κλπ. Η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου έχει πίστωση 40.000 ευρώ από το υπουργείο, αλλά θα χρειαστεί μια γραφειοκρατική διαδικασία (προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού κλπ.) η οποία μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί, για να προσληφθούν. Από την ίδια πίστωση θα πρέπει να γίνει προμήθεια και πρόσθετου ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του ΣΥΑΔΧ.
Ως γνωστόν, περί τον Απρίλιο του 2020 είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να γίνει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, αλλά στη συνέχεια προέκυψε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προέβλεπε την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, το προσωπικό για την οποία (δύο άτομα) προσελήφθη το φθινόπωρο του 2020. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των δασικών χαρτών, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούσαν να είχαν καταθέσει παραστατικά και αποδεικτικά έγγραφα για το γεωργικό χαρακτήρα των εκτάσεων που στους δασικούς χάρτες εμφανίζονταν ως δασικά, ώστε να αποφύγουν την πιο σύνθετη διαδικασία και τα τέλη της υποβολής αντιρρήσεων, στη φάση που θα ακολουθήσει. Εντούτοις, ελάχιστοι αξιοποίησαν τη φάση της αναμόρφωσης, αφού στο αρμόδιο Γραφείο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, κατατέθηκαν μόνο δέκα αιτήσεις.
Ανησυχία…
Το περίεργο είναι ότι η εσπευσμένη απόφαση για ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της ΠΕ Λασιθίου και των υπολοίπων που ακολουθούν σε άλλες Π.Ε., μάλλον αιφνιδίασε υπηρεσιακούς παράγοντες και κοινό, αφού η αναγγελία από το υπουργείο έφτασε στη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου στις 12 Ιανουαρίου με εντολή να αναρτηθεί ο Δασικός Χάρτης στις 29 Ιανουαρίου. Και είναι ακόμη πιο περίεργο, το ότι η χρονική στιγμή που επελέγη είναι σε μια δύσκολη – ίσως την πιο δύσκολη – φάση της πανδημίας του κορονοϊού, με όλους τους περιορισμούς και απαγορεύσεις αλλά και την μεγάλη δυσκινησία του κρατικού μηχανισμού να λειτουργήσει με τους ρυθμούς που χρειάζονται για να μπορέσει ο κόσμος να εξασφαλίσει τον κυκεώνα των δικαιολογητικών, βεβαιώσεων κλπ. για να συνοδεύσει και τεκμηριώσει τις αντιρρήσεις του για χαρακτηρισμό ιδιόκτητων εκτάσεων, ως δασικών, στο Δασικό Χάρτη.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, αν και αναμένεται, για τους παραπάνω ακριβώς λόγους, να δοθεί παράταση της προθεσμίας κατάθεσης αντιρρήσεων, να μην είναι η αναμενόμενη επαρκής για να μπορέσει ο κόσμος να ανταποκριθεί, αν πράγματι όπως δήλωσε η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ την περασμένη Δευτέρα, υπάρχει πίεση από την Ε. Ένωση για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του Ελληνικού Κτηματολογίου, βάση του οποίου αποτελούν οι Δασικοί Χάρτες.
Πηγή : Ανατολή