Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Νέα τουριστική σεζόν: «Αυτή τη στιγμή βαδίζουμε στα τυφλά»

 

«Αυτή τη στιγμή βαδίζουμε στα τυφλά», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης περιγράφοντας με λίγες μόνο λέξεις την κατάσταση που επικρατεί στο τέλη Ιανουαρίου στον τομέα του τουρισμού.

«Κατά την τρέχουσα περίοδο, στο παρελθόν υπήρχε δράση προς διάφορες κατευθύνσεις, όπως προετοιμασία για συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού προκειμένου να προβληθεί η περιοχή, να γίνουν επαφές με tour operetors και να βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον επισκεπτών για τη νέα τουριστική σαιζόν. Επίσης υπήρχε μία πρώτη εικόνα για τις κρατήσεις για την νέα σαιζόν.

Φέτος βέβαια τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Κατ’ αρχήν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει, πότε θα ξεκινήσει, υπό ποιές προϋποθέσεις θα εξελιχθεί και πόσο θα διαρκέσει η φετινή τουριστική σαιζόν. Δεν ξέρουμε επί της ουσίας τί ακριβώς θα γίνει φέτος. Πότε και με ποιο τρόπο θα μπορεί να μετακινηθεί ο κόσμος.

Αυτή τη στιγμή οι μοναδικές κρατήσεις που έχουμε στα ξενοδοχεία μας είναι τα παλιά voucher, ανανεώσαμε για το 2021, που είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό της κίνησης. Από ‘κει και μετά δεν ξέρουμε τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και δεδομένα.

Στην περιοχή μας έχουν ακυρωθεί για το αεροδρόμιο της Σητείας, οι προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ – όπως έγινε το 2020- και για το 2021, δηλαδή οι πτήσεις από Δανία, Νορβηγία, Σουηδία. Το γραφείο βέβαια παραμένει στη Σητεία, αλλά δεν ξέρουμε και δεν ξέρουν και οι ίδιοι τί θα γίνει παραπέρα», σημείωσε ο κ. Κακουράκης.

 

«Κλείσαμε μόνοι μας»

«Οι ξενοδοχειακές μονάδες στη Σητεία», συνέχισε, «είναι κλειστές με εξαίρεση ένα ξενοδοχείο εντός της πόλης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μετακίνηση εκτός νομού τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει. Από την στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού και δεν έχει και νόημα να είναι ανοικτά τα ξενοδοχεία. Βέβαια θα έπρεπε να είχαν κλείσει με κρατική εντολή, κάτι που δεν έγινε προφανώς για λόγους οικονομικούς. Κλείσαμε μόνοι μας.

Δεν υπάρχει βέβαια καμία ουσιαστικά στήριξη. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές δε λύνουν τα σωρευμένα προβλήματα. Στην τελευταία μάλιστα το 99% των επιχειρήσεων έλαβαν την βάση (1.000 ευρώ ), ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τις υποχρεώσεις που είναι πολύ μεγάλες. Και βέβαια από 1η Ιανουαρίου όσοι έχουν δάνεια, έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν κανονικά τόκους και δόσεις. Καταλαβαίνετε ότι ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει να δει χρήματα στο ταμείο του από τον περυσινό Οκτώβρη, είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθει.

Αν δεν υπάρξει στήριξη από την πολιτεία, πολλές θα είναι οι επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα. Ήδη πολλά ξενοδοχεία στην Κρήτη αλλάζουν χέρια, όπως και γενικότερα στην Ελλάδα. Έρχονται ξένοι κι αγοράζουν πάμφθηνα…».

 

Προβληματισμός και ανησυχία

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέει. Αλλά αντίθετα έντονο  προβληματισμό και ανησυχία και στον τομέα του τουρισμού. «Τέτοια εποχή, άλλες χρονιές υπήρχε μία κινητικότητα. Από τα μέσα Ιανουαρίου ξεκινούσαν οι κρατήσεις, είχαμε εικόνα για το πώς εξελιχθεί η χρονιά. Είχαμε πάει ήδη σε εκθέσεις, είχαμε την έκθεση του Φεβρουαρίου στην Σκανδιναβία που πηγαίναμε και ήταν ένα βαρόμετρο για το πώς θα κυλούσε η τουριστική περίοδος, πώς θα ήταν η κίνηση στην περιοχή μας. Τώρα είμαστε στο σκοτάδι. Οι εκθέσεις ακυρώνονται. Ήδη έχει ακυρωθεί η έκθεση της Δανίας τον Φεβρουάριο, προφανώς θα ακυρωθεί και η μεγαλύτερη έκθεση στην Ευρώπη, η ITB τον Μάρτιο, ενώ ακυρώθηκε και του Λονδίνου», πρόσθεσε ο κ. Κακουράκης.

 

Αβεβαιότητα και ασάφεια

«Κανείς», συμπλήρωσε, «δεν ξέρει ακριβώς τί θα γίνει. Όλοι ευελπιστούμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, το last minute, αλλά από ‘κει κι έπειτα δεν ξέρουμε και ποιές αεροπορικές εταιρείες θα έχουν δυνατότητα να πετάξουν. Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο, το αντίθετο. Και δεν ξέρουμε και πότε θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα.

Όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. Εάν θα μπορέσει η Ευρώπη να εμβολιάσει ένα 40% με 50% θα είναι το καλύτερο. Για να μπορεί ο πληθυσμός και να ταξιδέψει. Το πότε, δεν το γνωρίζουμε. Το πώς θα ταξιδέψει -εμβόλιο, τεστ- επίσης δεν το ξέρουμε.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι και φέτος τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά. Το επισημαίναμε από την χρονιά που πέρασε, ότι δυστυχώς θα περάσει μία τριετία δύσκολη. Θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε από το 2023 κι έπειτα. Εγώ αυτό πιστεύω, ότι ούτε η φετινή θα είναι καλή χρονιά, αλλά ούτε και η επόμενη, η οποία ίσως να είναι λίγο καλύτερη. Επί της ουσίας από το 2023 θα μπορούμε να πούμε ότι επανερχόμαστε στα δεδομένα του 2019! Κι αυτό με αγώνα μεγάλο, ειδικά στην περιοχή μας που είναι απομονωμένη περιοχή κι έχουμε έλλειψη υποδομών, όπως είναι τα οδικά δίκτυα».

 

Για το μαζικό τουρισμό

«Έχουμε αναφέρει», επανέλαβε ο κ. Κακουράκης, «ότι δε μπορούμε να εστιάζουμε σαν περιοχή μόνο στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Είναι το 2% του παγκόσμιου τουρισμού. Θα πρέπει να κοιτάζουμε και τον μαζικό τουρισμό. Και δεν πρέπει να μπερδεύουμε το μαζικό τουρισμό με τον all Inclusive τουρισμό. Δεν είναι το ίδιο.

Μας ενδιαφέρει ο μαζικός τουρισμός, να μπορεί να κατεβαίνει στο αεροδρόμιο της Σητείας και να διαχέεται στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής. Και να στηριχθούν και τα καταστήματα εστίασης, τα εμπορικά, ουσιαστικά η τοπική οικονομία. Πριν από 20, 30 χρόνια στην πόλη της Σητείας υπήρχαν περισσότερα από 2.000 κρεβάτια κι αυτή τη στιγμή ούτε 700. Είναι μεγάλη η διαφορά!».

 

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας