Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού και ο ρόλος των φαρμακείων στο συντονισμό των ραντεβού

 

Δύσκολη ήταν η χρονιά που ολοκληρώθηκε για τον κλάδο των φαρμακείων, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κώστας Καλδής μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και αναφέρθηκε στον εμβολιασμό.

«Το 2020 στιγματίστηκε από την πανδημία. Όλοι θεωρούμε ότι ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά το θέμα της υγείας με επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους, άρα και στον δικό μας. Ελπίζουμε όλοι το 2021 να είναι αν όχι πολύ καλύτερο, οπωσδήποτε καλύτερο από το τρέχον έτος, το οποίο αφήνουμε πίσω μας, ανατέλλοντας η νέα χρονιά με την ελπίδα του εμβολίου για τον κορονοϊό. Υπάρχει ελπίδα και υπάρχει και προοπτική», τόνισε.

«Ο χρόνος που πέρασε», όπως σημείωσε, «όχι απλά ήταν μία δύσκολη χρονιά, αλλά μία χρονιά κατά την οποία εξερράγη η βόμβα του κορονοϊού αλλάζοντας δραματικά τη ζωή όλων των ανθρώπων. Το φαρμακείο στάθηκε όρθιο, κοντά στον κόσμο. Ήταν συνέχεια ανοικτό, με κίνδυνο τη μόλυνση από τον ιό.

Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, να μεταφέρουμε οδηγίες που μας είχαν δοθεί από το κράτος, αλλά όσο μπορούσαμε κι εμείς δια ζώσης, στον κόσμο, όσον αφορά την προστασία με την χρήση της μάσκας, την απολύμανση των χεριών, τις αποστάσεις κλπ. Τις πρώτες ημέρες τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά, όσο περνούσε ο καιρός και η καθημερινότητα του ιού γινόταν μία πραγματικότητα, ο κόσμος προσαρμοζόταν και εξελισσόταν καλύτερα η κατάσταση.

Υπήρξε ένα διάλειμμα το καλοκαίρι, επανήλθε ως αναμενόμενο το δεύτερο κύμα στην διάρκεια του οποίου ο κόσμος είχε όμως εμπειρία σε σχέση με την πρώτη φορά που είχαμε επαφή με ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Όσον αφορά την διαδικασία προσέλευσης στα φαρμακεία ήταν πιο ομαλά τα πράγματα. Οι πελάτες των φαρμακείων ακολουθούσαν τις οδηγίες, τηρούσαν τις αποστάσεις κι εντός κι έξω από τα φαρμακεία και περίμεναν υπομονετικά να εξυπηρετηθούν».

 

Η γρίπη

«Η διαδικασία του εμβολιασμού της γρίπης που κυριάρχησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πήγε καλά. Υπήρξαν βέβαια κάποια κενά με την προμήθεια των παρτίδων -κάτι που είθισται κυρίως στο τέλος του Νοέμβρη, ωστόσο εξελίχθηκε καλά η διαδικασία και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Αυτή την στιγμή έχει εμβολιαστεί περίπου το 90% με 95% του πληθυσμού», πρόσθεσε.

 

Ο κορονοϊός

«Τα φαρμακεία», συνέχισε ο κ. Καλδής, «συμμετέχουν συμβουλευτικά σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η πολιτεία να εμβολιαστεί ο κόσμος. Δεν γίνεται το εμβόλιο στα φαρμακεία, τα οποία απλώς συμμετέχουν στην διαδικασία συντονισμού των ραντεβού για να γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Δηλαδή θα έρχεται ένας πολίτης στο φαρμακείο και μέσα από μία πλατφόρμα -η οποία ελπίζουμε να έχει εφαρμογή γύρω στις 10 Ιανουαρίου (7 με 10), θα του κλείνουμε ραντεβού. Θα λαμβάνει το σχετικό έγγραφο, το οποίο θα έχει τα δύο ραντεβού που χρειάζεται για να κάνει τις δύο δόσεις του εμβολιασμού.

Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει ή πρέπει να εμβολιαστεί την 1η Φεβρουαρίου θα πρέπει να κάνει άλλο ένα ραντεβού στις 21 Φεβρουαρίου και αποκτά ανοσία γύρω στο 95%, δηλαδή αρκετά υψηλή και με μεγάλη ασφάλεια, στο τέλος Φεβρουαρίου, δηλαδή μία εβδομάδα περίπου μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η διαδικασία αυτή έχει επιλεγεί προκειμένου να βοηθηθεί ο κόσμος διότι τα ραντεβού πρέπει να τηρηθούν. Δεν πρέπει να κλειστούν χωρίς την βεβαιότητα ότι θα γίνει την συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα διότι το εμβόλιο του κορονοϊού είναι σε μπουκαλάκι, το οποίο περιέχει πέντε δόσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν συνεχόμενες αφ’ ότου το μπουκαλάκι βγει από την ψύξη. Άρα δεν πρέπει να υπάρχουν κενά, να χαθούν δόσεις. Δεν είναι μία απλή διαδικασία».

 

Τήρηση προτεραιότητας

«Όταν έρθει κάποιος στο φαρμακείο με το ΑΜΚΑ του στην πλατφόρμα -που θα έχει συνδεδεμένες κι όλες τις υπάρχουσες τυχόν παθήσεις π.χ. καρδιοπάθεια, ζαχαρώδη διαβήτη ή άλλο συνοδό νόσημα- θα φαίνεται αν -εκείνη τη στιγμή που ζητάει να κλείσει ραντεβού- είναι άτομο επιλεγμένο. Αν δηλαδή έρθει ένα άτομο 40 ετών που δεν έχει κάποια νοσήματα, νωρίς το Φεβρουάριο, δεν θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο, έστω κι αν το θέλει το ίδιο.

Ως προς τις ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν, η διαδικασία θα επιλεγεί από το κράτος. Οι εμβολιασμοί, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν ήδη αρχίσει. Παρακολουθούμε μέσω των ΜΜΕ τον εμβολιασμό και υψηλά ιστάμενων προσώπων γιατί έτσι πρέπει να γίνει για να δώσουν το παράδειγμα.

Θα εμβολιαστούν το υγειονομικό προσωπικό, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, θα έρθουν τον Ιανουάριο οι επόμενες δόσεις οπότε θα αρχίσει ο προγραμματισμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, που καθορίζονται από το κράτος. Μετέπειτα, ηλικιακά οι ομάδες άνω των 80 ετών, των 70 κι ούτω καθ’ εξής.

Άρα σιγά -σιγά θα επιλέγονται οι ομάδες, πληθυσμού, οι οποίοι θα προσέρχονται στο φαρμακείο, θα κανονίζουν τα ραντεβού τους ώστε περνώντας οι μέρες και οι μήνες να κατεβαίνουμε προς τα κάτω ηλικιακά στους νεότερους και πιο υγιείς.

Κυλώντας λοιπόν ο χρόνος και σε συνδυασμό με την είσοδο κι άλλων δόσεων στην χώρα κι άλλων εμβολίων κι άλλων εταιρειών που εν των μεταξύ θα έχουν λάβει έγκριση-απαραίτητη προϋπόθεση να δοθεί – θα μεγαλώσει το φάσμα των εμβολιαζόμενων», συμπλήρωσε.

 

Ταχύτητα και αμφιβολίες

«Από ‘κει και πέρα να αναφέρουμε ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν και είναι εθελοντικό. Δεν θα επιβληθεί με τη βία σε κανέναν. Απλώς όσοι έχουν αμφιβολίες, που προφανώς έχουν πολλοί, κάνουν δεύτερες σκέψεις, πρέπει να πάρουν τις απαντήσεις από τους επιστήμονες υγείας. Ο καθένας μπορεί να μιλήσει με το γιατρό του, αν θέλει και με τον φαρμακοποιό, με ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν τεκμηριωμένα και από κει και πέρα είναι δικό του θέμα αν θα προχωρήσει ή όχι στην επιλογή του εμβολιασμού.

Το εμβόλιο έγινε περίπου μέσα σε δέκα μήνες γιατί υπάρχει τεχνογνωσία πια για να γίνεται τόσο γρήγορα. Την προηγούμενη δεκαετία και εικοσαετία τα εμβόλια που παρασκευάζονταν ήθελαν περισσότερο χρόνο γιατί δεν υπήρχαν οι γνώσεις τόσο βαθιά στην βιολογία ούτε πάνω στον κώδικα του DNA, οπότε τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα όσον αφορά τον χρόνο. Τώρα είναι λίγος γιατί οι γνώσεις είναι πολύ μεγάλες και πολύ λεπτομερείς. Άρα κερδίσθηκε χρόνος από την προηγούμενη γνώση των επιστημόνων κι επειδή χρηματοδοτήθηκε υπέρμετρα η προσπάθεια αυτή. Και από τις φαρμακευτικές εταιρείες κι όλα τα κράτη το κόσμου, δόθηκε μεγάλο βάρος ώστε να ειδωθεί η προσπάθεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πράγματι βγήκαν προς τα έξω κάποιες αστοχίες, όταν γινόταν οι έρευνες, αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο, το οποίο βοηθάει να πειστούμε ότι τίποτα δεν κρύβεται κι ότι αν τα πράγματα δεν είναι όπως πρέπει δεν θα δινόταν οι εγκρίσεις. Είναι οι ίδιες Επιτροπές, οι οποίες εγκρίνουν όλα αυτά τα φάρμακα που κυκλοφορούν και λαμβάνουν οι συμπολίτες μας. Είναι πολύ εμπεριστατωμένη η απόφαση της Επιτροπής, η οποία δίνει το ok για να εγκριθεί ένα εμβόλιο και να βγει στην αγορά. Να μην έχουμε αμφιβολίες περί αυτού. Από ‘κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει το κόστος της απόφασης το», επεσήμανε.

 

Το τείχος ανοσίας

«Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη ελπίδα. Όταν χαρακτηρίστηκε πανδημία όλοι έστρεψαν τις ελπίδες στο εμβόλιο και στο πότε αυτό θα παρασκευαστεί. Νομίζω ότι τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί. Οι προσπάθειες, όπως προαναφέρθηκε, ήταν τεράστιες κι έφεραν αποτέλεσμα. Αρχίζει ο κόσμος να απολαμβάνει σιγά -σιγά το αγαθό, το οποίο θα προσφέρει το εμβόλιο αυτό και είναι η υγεία.

Αν κατορθώσουμε και πετύχουμε τα πλάνα του εμβολιασμού στην χώρα μας, δηλαδή ως το καλοκαίρι να εμβολιαστεί γύρω στο 60% -70% του πληθυσμού, θα επιτευχθεί το τείχος ανοσίας που επιζητείται ώστε να έχουμε πια ένα διαφορετικό καλοκαίρι κι ένα διαφορετικό χειμώνα την επόμενη χρονιά», κατέληξε ο κ. Καλδής.

 

Πηγή : Ανατολή 


Συνολικες προβολες σελιδας