Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Γ. Γαλανάκης για την Στέγη Β. Κορνάρος - Δεν είμαστε ένα κλειστό ελιτίστικο κλαμπ

DSC03417
 
Με τον δικό μας Στέλιο Πετράκη σε μουσικές με λύρα και γνήσιο τοπικό  χρώμα, σε μια διαδικτυακή συναυλία ,και την έκδοση ενός επιτραπέζιου ημερολογίου με πίνακες εμπνευσμένους από τον Ερωτόκριτο, στην μια πλευρά, και στην άλλη, μαντινάδες από σύγχρονους δημιουργούς που συνομιλούν με τους στίχους του μεγάλου κρητικού ποιητή, η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, συνεχίζει να αφήνει το Πολιτιστικό της αποτύπωμα στην ζωή της πόλης, επιδιώκοντας πάντα πολλά περισσότερα.
Ο Γιώργος Γαλανάκης, ιθύνων νους και χρηματοδότης της πρωτοβουλίας που επιδιώκει  τον επαναπροσδιορισμό των στοιχείων της ανάπτυξης για την πόλη και την πολυσχηματική δραστηριοποίηση που θα φέρει τον Βιτσέντζο Κορνάρο και την πόλη του  στην πρώτη γραμμή, μιλώντας στον STYLE 100 και τον Κώστα Γραμμενίδη, έδωσε περισσότερα στοιχεία για τις επιδιώξεις και τους στόχους της Στέγης. Φιλόδοξοι στόχοι που φαίνεται όμως πως έχει μελετηθεί πολύ η επίτευξη τους και η πραγματοποίηση μέσα από έναν στρατηγικό, ας μας επιτραπεί ο όρος, σχεδιασμός.
Και επειδή ο κ. Γαλανάκης είναι επιχειρηματίας, επιχειρηματικά μιλώντας, τόνισε πως ο πολιτισμός είναι οικονομία, φέρνει κέρδος , μπορεί να οδηγήσει ασφαλώς στην ανάπτυξη ,άποψη  που έχει εξαφανιστεί από τον δημόσιο πολιτικό λόγο.
Διεθνές Συνέδριο και site
Κάθε δυο χρόνια στην Σητεία θα πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο για τον Βιτσέντζο Κορνάρο με πρωτοβουλία της Στέγης και όπως είπε ο κ. Γαλανάκης, στόχος είναι να γίνει η πόλη  σταθερό σημείο αναφοράς για τον Κορνάρο, να ξέρει ο κάθε μελετητής πως εδώ βρίσκεται συγκεντρωμένο όλο το υλικό, οι δημοσιεύσεις και οι εκδόσεις, οι πληροφορίες και τα κείμενα που αφορούν τον συγγραφέα και το έργο του.
Σε αυτήν την κατεύθυνση , δημιουργείται και το site της Στέγης, ένας δικτυακός τόπος πλήρης και οργανωμένος έτσι ώστε  να είναι εύκολα προσβάσιμη η πληροφορία στον μελετητή , τον μαθητή, με τον απλό αναγνώστη.
Πολιτιστικός φορέας 
Ως φορέας πολιτισμού, η Στέγη συνεχίσει τις διαδικτυακές εκδηλώσεις αυτής της περιόδου της αναγκαστικής απόγνωσης, με τον Γ. Γαλανάκη να αναφέρεται πολύ θετικά σε ανθρώπους φορείς πολιτισμού και γνώστες αντικειμένων που παρουσιάζουν ανοιχτά στο κοινό, τονίζοντας πως “δεν είμαστε μια ελιτίστικη λέσχη”.
Ο Νάσος Ζαγκότης με τις δυό διαφορετικές σκηνικές προσεγγίσεις του Ερωτόκριτου και ο Μιλτίαδης Παπαδάκης με τις μελέτες του “σε πτυχές του Ερωτόκριτου που δεν έχει προσεγγίσει κανείς” ,είναι δυο από τις αναφορές Γαλανάκη που σήμερα επέμεινε ιδιαίτερα και στο θέμα ανάδειξης των αρχαιοτήτων της περιοχής, με την διαχρονικη τους παρουσία, με αναφορά στις αρχαιολόγους με τις οποία είτε συνεργάζεται είτε είχε έρθει σε επαφή η Στέγη για να ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων για Ζάκρο, Πραισσό, Πετρά κ.α.
Ανάπτυξη και εργαλειοποίηση του πολιτισμού 
Η Στέγη δεν έχει στεγανά και φαίνεται πως η συνολική εικόνα την απασχολεί , για μια ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό και τα τοπικά ιδιαίτερα στοιχεία.
  • Ετσι μπήκε στην συζήτηση και το λάδι, με τον κ. Γαλανάκη να επαναφέρει το θέμα διάθεσης του ως τυποποιημένου προϊόντος, που θα αυξήσει το “σοσιαλιστικό εισόδημα”, όπως το χαρακτήρισε, από αυτό το προιόν.
Δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, μίλησε όμως και για την δημιουργία ενός σάιτ που θα “τρέξει” την προβολή του Σητειακού λαδιού.
  • Την ιδέα να λειτουργήσει ως “ομπρέλα” στους πολλούς πολιτιστικούς  συλλόγους της περιοχής, έβαλε επίσης στο τραπεζι ο κ. Γαλανάκης, που συζητά και με το Γεωπάρκο αυτήν την περίοδο, ενώ βλέπει ευκαιρία αξιοποίησης και το Κυνήγι του Θησαυρού.
Δύσκολο εγχείρημα γιατί υπάρχουν οι ατομικότητες  και οι καλώς  ευνοούμενες διαφοροποιήσεις από ομάδα σε ομάδα. Για να δούμε …
 
Νίκος Νικολάου
Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας