Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Γιώργος Αλεβίζος: Καλώς ορίζουμε τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

 
Καλώς ορίζουμε τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος
Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος – Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας



Στο ολοσέλιδο ρεπορτάζ της συμπαθέστατης στειακιάς δημοσιογράφουκ.ΜαρίζαςΨαράκη. Στην ΑΝΑΤΟΛΗ 29-10-2020. Διαβάσαμε την ίδρυση-λειτουργία στη Σητεία της "Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος" ΣΒΚ(η αυθαίρετο λογότυπο μας ΣΤΕ.ΒΙ.Κ-συγγνώμη για την αυθαιρεσία!!!)

Στις βραχύωρες καλοκαιρινές συναντήσεις μας. Από τους φίλους κ.ΓιώργοΓαλανάκη, κ.ΑντώνηΑνηψητάκη είχαμε λιγόλογη ενημέρωση. Για τη μελλούμενη ίδρυση ΜΗ.Κ.Υ.Ο-Συλλόγου.
Χαρήκαμε για την σύσταση του "νεοφυούς" αυτού φιλιστορικού συλλόγου. Με "αναγεννησιακής εποχής" πυρήνα. Το έπος "Ερωτόκριτος" του στειακού ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου.
Το οποίο οι ιστορικοί πολιτισμού κατατάσσουν στα ηρωικά έπη. Με την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, τον Διγενή Ακρίτα. Στην ποιητική μακρά του αφήγηση και σύνθεση περιλαμβάνονται στοιχεία: Ηρωικού. Διδακτικού. Ηθογραφικού. Φιλοσοφικού περιεχομένου.
Με βάση αυτά τα στοιχεία. Τους προσανατολισμούς. Η πολιτιστική δραστηριότητα της ΣΒΚ δυνατόν να υπερβεί τα εθνικά σύνορα όπως οι ίδιοι φιλοδοξούν. Έργο του πολιτισμού είναι η ανύψωση των πολιτών. Όλων των πολιτών, πάνω από τη φυσική τους κατάσταση.
Θα βοηθήσει η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνική διάδοσης και μαθητείας. Με ευεργετικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στους νέους χρήστες. Στους νέους αποδέκτες. Στους κληρονόμους της ιστορικότητας του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Περιλαμβανομένου του θεατρικού "Η Θυσία του Αβράαμ". Που κατατάσσεται στα έργα του κρητικού θεάτρου. Της Νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Όλβιος όστιςιστορίηςέσχεμάθησιν: Ευτυχής όποιος κατέχει ιστορία (Ισοκράτης).
Η κατοχή της ιστορίας. Ας μη θεωρείται προνόμιο των εγγράμματων. Ή των μορφωμένων. Δεν απαιτεί ακαδημαϊκή κατάρτιση. Απαιτεί ύπαρξη ιστορικής συνείδησης. Έστω και εν υπνώσει. Με κατάλληλο θόρυβο να αφυπνισθεί.
Οι Έλληνες στην πλειονότητα τους. Επιθυμούν να γνωρίσουν την αληθινή ιστορία τους. Όχι την χαλκευμένη. Υπάρχει δυνατότητα. Σήμερα η ακαδημαϊκή μας κοινότητα διαθέτει διακεκριμένους ιστοριογράφους. Ερευνητές αρχείων. Μελετητές ιστορίας. Έλληνες και ξένους. Πολλοί οι ξένοι. Που διαφωτίζουν σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας. Σκόπιμα ή ευκαιριακά, απόκρυφες σε προηγούμενες εποχές.
Παρατηρείται συνεχής αύξηση της φιλιστορικής γραμματείας. Πολλές φορές η συμμετοχή ακροατών φτάνει στα όρια πληρότητας της αίθουσας. Εάν ο ομιλητής είναι ιστορικά ελκυστικός.
Επιτέλους. Το κανάλι της Βουλής επανέκτησε τη σοβαρότητα του. Επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Επί γυναικείας Προεδρίας της Βουλής. Το κανάλι αφιέρωνε πολλαπλό χρόνο για την αυτοπροβολή της προέδρου του.
Η σαββατιάτικη (18.00) ιστορικού περιεχομένου εκπομπή της καθηγήτριας κ.Μαρίας Ευθυμίου. Η επόμενη (19.00) εκπομπή του καθηγητού κ.ΓιώργουΜπαμπινιώτη. Έχουν αρκετούς ρέκτες. Ο κ.Μπαμπινιώτης μας έκανε να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας.
Προγραμματισμένα στην ΕΡΤ3. Προβάλλονται ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα. Που δεν είναι κουραστικά. Δεν είναι …υπνωτικά.
Στο συνδρομητικό HISTORYCHANNELτης COSMOTE.Προβάλλονται όλων των εποχών, ιστορικά γεγονότα. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Όταν αρχίσεις να βλέπεις, συνεχίζεις μέχρι τέλους.
Παρά του αντιθέτως αναμενoμένου. Έχουν τα τελευταία χρόνια αυξηθεί οι εκδοτικοί οίκοι. Οι βιβλιότοποι. Οι βιβλιόφιλοι. Σε αυτό συμβάλλει η σύγχρονη εκτυπωτική τεχνολογία. Το μειωμένο κόστος βιβλίου αφότου ξέφυγε της διατίμησης. Κατά τα γενόσημα φάρμακα.
Εντυπωσιακά βιβλιοκαταστήματα λειτουργούν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Στην Ακαδημίας. Στην Πειραιώς. Στη Μπενάκη. Στη Ζωοδόχου Πηγής. Στην Ακαδημίας παραδοσιακά περίπτερα είναι περικυκλωμένα από πάμφθηνα μεταχειρισμένα βιβλία. Σπάνια. Από εξαντλημένες εκδόσεις.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο ανταγωνίζεται το έντυπο. Πρωταγωνιστής παραμένει το έντυπο. Που δε σε εγκαταλείπει με τη διακοπή ηλεκτροδότησης…Υπάρχει το κερί.
Στα πλοία υπάρχουν οι ηλεκτρονικές γυροπυξίδες. Και οι μαγνητικές, από την εποχή του Χριστόφορου Κολόμβου.
Φθάνοντας πλοίο σε λιμένα των Η.Π.Α. Εάν υποστεί έλεγχο της αμερικάνικης ακτοφυλακής ελέγχεται και η ύπαρξη και λειτουργία της μαγνητικής πυξίδας. Σε ηλεκτρονικό BLACKOUTη μαγνητική πυξίδα δεν επηρεάζεται. Συνεχίζει να πορεύεται. (Άσχετη αναφορά; Ας όψεται η επαγγελματική μας ιδιότητα).
Επανερχόμενοι στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος. Να αναφέρουμε εγκωμιαστικά. Ότι τις τελευταίες δεκαετίες η τοπική μας κοινωνία. Αλλά και η Επικράτεια. Εμφάνισαν αξιοσημείωτη δραστηριότητα. Συνέδρια. Εικαστικές εκδηλώσεις. Μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Το θέμα παραμένει ανεξάντλητο. Βαριά πολιτιστική κληρονομιά για όλους μας. Η διαχείριση της απαιτεί γνώση, σοβαρότητα. Θεωρούμε ότι η συσταθείσαομάδα της ΣΒΚ διαθέτει αυτά τα προσόντα. Οι νέοι σε ηλικία να μπουν μπροστά. Συνεπικουρούμενοι από τους σε ηλικία μεγαλύτερους.
Οι νέοι φέρουν ευθύνη. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος να παραμείνει αθάνατος!!!!
 
Γιώργος Αλεβίζος
24-11-2020
 
Πηγή : SiriaFm 95.5

Συνολικες προβολες σελιδας