Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Πώς θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών από τη χαλαζόπτωση στο νομό Λασιθίου

 

«Δίκαιη και ακριβή» εκτίμηση της τεράστιας ζημιάς που έχουν υποστεί από την πρόσφατη χαλαζόπτωση οι παραγωγικές καλλιέργειες στη Β.Δ. πλευρά του Δήμου Αγίου Νικολάου και όχι γενική αποτίμηση, ώστε να πραγματοποιήσει ακριβείς υπολογισμούς ζημιών και αποζημιώσεων, ζητούν από τον ΕΛΓΑ αγρότες της περιοχής Βραχασίου.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την καταγραφή των αγροζημιών που προκάλεσε η τελευταία θεομηνία και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα και πόσους γεωπόνους θα προσλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο διευθυντής του Παραρτήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων των πληγέντων αγροτών που είναι σε εξέλιξη και πριν ακόμη εκπνεύσει η προθεσμία (στις 4 Νοεμβρίου) οι διαθέσιμοι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, θα κατανεμηθούν, αναλογικά, σε κάθε νομό ώστε να μην υπάρξουν παράπονα από καμιά περιφερειακή ενότητα και θα  ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών.

Ο ΕΛΓΑ Κρήτης χρειάζεται πρόσθετο προσωπικό γιατί οι ζημιές εκτείνονται από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη και ήδη έχει ζητηθεί από το υπουργείο να ενισχύσει το υποκατάστημα. Όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης το υπουργείο θα αποφασίσει αν θα κάνει προσλήψεις λόγω εκτάκτου ανάγκης ή αν θα μετακινήσει υπηρετούν προσωπικό από άλλα υποκαταστήματα ΕΛΓΑ της χώρας, όπου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εργασία. Εξ άλλου σε ανάλογη ανάγκη που παρουσιάστηκε στην άλλη Ελλάδα (Λάρισα, Πάτρα κ.α.) μετακινήθηκαν γεωπόνοι του ΕΛΓΑ από την Κρήτη, όπου δεν είχε πιεστική ανάγκη, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις που κάνουν κατά την πρόσληψή τους.

Στην ερώτηση, πόσο σύντομα εκτιμά ότι θα έλθουν οι πρόσθετοι γεωπόνοι στην Κρήτη, ο κ. Δασκαλάκης είπε… «το συντομότερο δυνατόν», σημειώνοντας ότι ο ΕΛΓΑ Ηρακλείου θα ξεκινήσει την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών πριν τις 4 Νοεμβρίου, προσθέτοντας στην πορεία και όσους επιπλέον γεωπόνους θα έρχονται για να καλύπτουν τα κενά, που θα διαπιστώνονται.

Ερωτώμενος, αν επιβάλλεται οι εκτιμήσεις των ζημιών να γίνουν εντός τακτού χρονικού διαστήματος, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και αξιόπιστες αποτυπώνοντας το πραγματικό μέγεθος της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος, ο κ. Δασκαλάκης είπε ότι αυστηρά οριζόμενο χρονικό διάστημα οριζόμενο από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν υπάρχει.

«Προσπαθούμε κάθε φορά η καταγραφή και εκτίμηση της ζημιάς να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να μη χάνεται η πραγματική εικόνα και εμείς να μπορούμε να κάνουμε με σχετική ακρίβεια», είπε.

Θέσαμε υπ’ όψιν του, το αίτημα αρκετών αγροτών από την περιοχή Βραχασίου, που ζητούν με υπόμνημά τους εξατομικευμένη (ανά καλλιέργεια) καταγραφή και εκτίμηση ζημιάς. Ο κ. Δασκαλάκης απάντησε ότι επιδίωξη είναι να γίνουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Με βάση τις δηλώσεις που θα καταθέσει ο κάθε παραγωγός, ο γεωπόνος θα μεταβεί σε κάθε χωράφι για να καταγράψει τη ζημιά. «Εάν, όμως, κατατεθεί ένας τεράστιος αριθμός δηλώσεων, τότε προκύπτει πρόβλημα. Αν π.χ. κάποιος έχει 20 χωράφια και πραγματική ζημιά έχουν υποστεί τα 5, αλλά εκείνος δηλώσει και τα 20 και στη λογική αυτή κινηθούν όλοι οι παραγωγοί μιας περιοχής ή δηλώσουν ακόμη και παραγωγοί που βρίσκονται εκτός ζώνης ζημίας, επειδή άκουσαν ότι πιθανόν να δοθούν χρήματα και παραπέρα, αυτό θα δυσχεράνει κατά πολύ το δικό μας έργο στη βάση ενός εξατομικευμένου ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά. Ελλοχεύει, έτσι, ο κίνδυνος μιας λιγότερο ή περισσότερο εσφαλμένης εκτίμησης, λόγω και της μεγαλύτερης καθυστέρησης που μπορεί να προκύψει από τον παραπάνω λόγο, τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι από πλευράς του ΕΛΓΑ δεν υπήρξε εξ αρχής πρόθεση για μια γενικευμένη εκτίμηση ζημιών κατά ευρεία περιοχή και αντίστοιχη γενική αποτίμηση της αποζημίωσης κατά παραγωγό. Γι’ αυτό και όπως είπε, το Παράρτημα ζήτησε από το υπουργείο να στείλει πρόσθετο προσωπικό, αμέσως από τη μεθεπόμενη μέρα που προκλήθηκαν οι ζημιές, χωρίς ακόμη να γνωρίζουν πόσες θα είναι οι δηλώσεις με τον αριθμό των αγροτεμαχίων που θα χρειαστεί να εκτιμήσει ο ΕΛΓΑ. Το αίτημα προς το υπουργείο του ικανού αριθμού των πρόσθετων γεωπόνων που θα χρειαστούν στην Κρήτη βασίστηκε στην περιγραφή των περιοχών της Κρήτης σε συνδυασμό με τη διασπορά των ζωνών που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση, από τα Χανιά ως τη Σητεία, προσθέτοντας και το βαθμό δυσκολίας πρόσβασης προς αυτά.

 

Πού εντοπίζονται οι ζημιές

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των περιοχών που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις στο Λασίθι, με την επιφύλαξη, όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης, να μην αναφερθούν ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι ζημιές αναφέρονται: Από τα όρια του νομού Λασιθίου με του Ηρακλείου, Τάρμαρο, Βραχάσι, Σίσι, Λατσίδα, Μίλατο (με διαφοροποίηση του μεγέθους των ζημιών κατά περιοχή) και από Καβούσι, Λάστρο, Τουρλωτή, Μυρσίνη, Μέσα και Εξω Μουλιανά και οριακά στο Χαμέζι.

Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις αποζημιώσεων, ορίζονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης ΕΛΓΑ και αρχίζουν να μετρούν από την επόμενη μέρα πρόκλησης της ζημιάς και σε βάθος 15 ημερών.

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας