Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Θετικά δεδομένα για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σητείας

 

Θετικά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη νέα ελαιοκομική σαιζόν στην περιοχή της Σητείας, σε σχέση και με την σίγουρα κακή περυσινή.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, φέτος αναμένονται καλή ποιότητα ελαιολάδου, αλλά και καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Υπολογίζεται ότι θα συλλεχθούν περί τις 6.000 με 7.000 τόνοι ελαιολάδου, η φετινή δηλαδή θα είναι μία μέτρια χρονιά για την επαρχία ως προς την παραγόμενη ποσότητα με κάποιες περιοχές να έχουν «βεντέμα», κάποιες μέτρια και άλλες μικρή παραγωγή.

Ο αγροτικός κόσμος είναι σε «επαγρύπνηση», τα ελαιουργεία και οι Συνεταιρισμοί προετοιμάζονται και όπως διαφαίνεται ως τώρα, νωρίτερα θα ξεκινήσει φέτος η ελαιοκομική περίοδος. Μάλιστα ήδη ο Αγροτικός Σταφιδικός Συνεταιρισμός Σητείας –εκ των μεγαλυτέρων στην περιοχή με περίπου 1.000 συνεταίρους– είναι σε ετοιμότητα και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ελαιουργείου του προς τα τέλη του μήνα όχι σε πλήρη δραστηριότητα αρχικά, αλλά σταδιακά -για να καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Σταύρος Κολυδάκης μιλώντας για την προηγούμενη σαιζόν, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι βάσει των τωρινών ο κ. Κολυδάκης εστίασε στο πλήγμα που υπέστη η ελαιοπαραγωγή πέρυσι λόγω της κακής ποιότητας του προϊόντος, που συμπαρέσυρε και τις πολύ χαμηλές τιμές σε όλα τα λάδια.

«Ήταν μία πολύ κακή χρονιά για τον παραγωγό και την περιοχή μας. Υπήρχε μεγάλη παραγωγή, αλλά χάθηκε λόγω δάκου, των γνωστών συνθηκών που επεκράτησαν. Πιστεύω ότι η τωρινή θα είναι καλύτερη χρονιά. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι ο δάκος έχει καταπολεμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα συνεργεία και τους παραγωγούς. Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα γιατί εμείς το μόνο που μπορούμε να συναγωνιστούμε είναι η ποιότητα του ελαιολάδου. Αν αυτή υπάρχει μπορούμε να βρούμε τον βηματισμό μας».

 

Η έναρξη της συγκομιδής

Για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής σαιζόν και για προτροπή από αρμοδίους να ξεκινήσει νωρίτερα η ελαιοσυγκομιδή, ο κ. Κολυδάκης σημείωσε ότι «εν μέρει ισχύει αυτό. Όμως τα ελαιόφυτα που έχουν βεντέμα δεν μπορείς να τα ξεκινήσεις τόσο νωρίς γιατί η ελιά έχει όλο το λάδι της μέσα στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά αν είναι βεντέμα, ο καρπός είναι σε σκληρή κατάσταση, χιλιάδες μπαλάκια που δεν μπορούν να διασπαστούν και παραμένει στην πυρήνα.

Τώρα, επειδή φέτος η χρονιά είναι ιδιάζουσα και πολλοί παραγωγοί έχουν λιγαρές ή μεσοβεντέμες, μπορεί να ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου η συλλογή των ελιών τους. Βέβαια μαθαίνω ότι έχουμε άλλο ένα ψεκασμό από τα συνεργεία, οπότε και αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.

Η φετινή ελαιοκομική σαιζόν αναμένεται μέτρια σε παραγωγή, δεδομένου ότι υπάρχουν περιοχές σε ακαρπία, οι οποίες πέρυσι είχαν πολύ μεγάλη περιοχή, αλλά υπάρχουν και άλλες που έχουν καλή παραγωγή.

Συνάρτηση τιμής και ποιότητας

Ζητούμενο επίσης είναι πάντα και οι τιμές του προϊόντος, οι οποίες φέτος εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερες.

«Τα μηνύματα είναι καλά. Δηλαδή η Ιταλία θα καλύψει το 60% των χωρών κατανάλωσης, η Τυνησία και το Μαρόκο είναι φέτος σε μία πτώση, η Ισπανία είναι σε παραγωγή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι υπάρχουν τρεις ποιότητες λαδιού. Ένα καλό χαμηλόβαθμο, ένα παρθένο και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι βιομηχανικό γύρω στις 300.000- 400.000 τόνους. Τα αποθεματικά στα καλά λάδια της Ισπανίας είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Πιστεύω ότι Οκτώβριο και Νοέμβριο θα είναι ακόμη χαμηλότερα. Οπότε η αγορά η δική μας, με μία καλή ποιότητα λαδιού μπορεί να συναγωνιστεί σε κάποιες τιμές την ζήτηση στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι οι τιμές θα κυμανθούν από 2,70 έως 3 ευρώ».

Ο κ. Κολυδάκης στάθηκε στην αναγκαιότητα καλής ποιότητας του ελαιολάδου επισημαίνοντας ότι η κακή περυσινή ήταν πρωτοφανής για την περιοχή της Σητείας

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας