Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα «ανάψουν» όλα τα ρακοκάζανα

 

Μια «νίκη» της ρακής και του τσίπουρου σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), που θα ισχύσει από το 2022 και μετά, ώστε να μη φορολογείται το κάθε λίτρο με φόρο άνω του 1,40 ευρώ.

Γεγονός που έρχεται να «κλείσει» τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης, το πώς τελικά ακριβώς θα εφαρμοστεί και το πώς θα «μεταφραστεί» αυτή η οδηγία και ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα νομοθετηθεί, αποτελούν ζητήματα κυβερνητικής βούλησης αλλά και του βαθμού τεκμηρίωσης που θα έχουν οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τους αρμοδίους.

«Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά», σημειώνει ο κ. Καναβάκης, αναφέροντας συγκεκριμένα πως η νέα οδηγία (1151/20) που έρχεται να αντικαταστήσει την παλαιά (92/83) σχετικά με την ειδική φορολογία κατανάλωσης του οινοπνεύματος για τους μικρούς παραγωγούς προβλέπει πιθανή μείωση του φόρου μέχρι και 85%. «Περιμένουμε να δούμε αυτή η μείωση, πώς ακριβώς θα ερμηνευθεί» υπογραμμίζει. «Θα είναι χωρίς το ΦΠΑ, θα είναι συν το ΦΠΑ; Με λίγα λόγια, η έκπτωση θα είναι πολύ λιγότερη».

 

Η ανώτατη ποσότητα

Οι κανονισμοί αναφέρονται, όπως σημειώνει, σε συγκεκριμένες ποσότητες που μπορούν να παραχθούν, με όλους τους ισχύοντες έως τώρα σχετικούς κανονισμούς να επιτρέπουν να παραχθούν από τους μικρούς παραγωγούς περί τα 1.300 λίτρα (το ανώτατο). Κανονισμοί, ωστόσο, που εφαρμόζονται σύμφωνα με τον κ. Καναβάκη, «κατά το δοκούν και ανάλογα με τα συμφέροντα. Εμείς από αυτή τη διαδικασία είμαστε απόντες, προσπαθούμε όμως να πιέσουμε ώστε να μπει μία τάξη σε αυτή την παρατυπία. Δεν γίνεται με εγκυκλίους να αλλάζει ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο, είτε αυτό είναι ελληνική νομοθεσία, είτε ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οδηγίες».

Όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει, τονίζει, να είναι σε ετοιμότητα, «καθώς δεν ξέρουμε τι μπορεί να μεθοδευτεί από τους μεγάλους παραγωγούς, εκεί υπάρχει μεγάλο οικονομικό αντικείμενο. Υπάρχουν νόμοι, αποφάσεις, ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οδηγίες και όμως όλα αυτά με μια εγκύκλιο τα πετούν στον κάλαθο των αχρήστων».

Όλα τα ζητήματα, πάντως, αυτά που καθιερωμένα απασχολούν τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Καναβάκη, να συμπεριληφθούν σε υπόμνημα που θα στείλει το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Τα καζάνια και ο κορωνοϊός

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει ζήτημα με την επισκεψιμότητα στα φετινά ρακοκάζανα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Καναβάκης τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή, αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα στο Νομό Λασιθίου είναι πολύ καλύτερα εν συγκρίσει με άλλες περιοχές του Νησιού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση του Συλλόγου για περιορισμό στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να δίνουν το «παρών» σε αυτές τις μαζώξεις, σημειώνει, ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση ο κόσμος θα πρέπει να επιδείξει εγκράτεια και να αποφύγει τα μεγάλα «τσιμπούσια» του – όχι μακρινού – παρελθόντος. «Η εξειδίκευση των μέτρων είναι ανά περιοχή, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει ανά πάσα στιγμή» υπογράμμισε. Θα υπάρξει, συμπλήρωσε, και συνεργασία με τις Αρχές στο κομμάτι αυτό της ενημέρωσης του κοινού.

Σχετικά με το ποια είναι η προσδοκία από τη φετινή αποστακτική περίοδο, ο κ. Καναβάκης λέει πως «υπήρξαν κάποια προβλήματα με την παραγωγή των σταφυλιών πιστεύω όμως δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Από τα 300 – 350 καζάνια που υπάρχουν στο Λασίθι τη στιγμή αυτή, πάντως, ακόμη ο ίδιος δεν είναι σε κάθε να γνωρίζει πόσα θα λειτουργήσουν. Μέχρι τώρα, το ποσοστό των ρακοκάζανων που έχουν ξεκινήσει είναι μικρό, με τα περισσότερα να αναμένεται, ως συνήθως, να ξεκινήσουν τα καζανέματα περί τα μέσα του Νοεμβρίου.

 

Τα δικαιολογητικά

Εξάλλου, για πρώτη φορά από τη φετινή χρονιά, όπως ανέφερε ο κ. Καναβάκης, γίνεται ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών που απαιτούνται και εν συνεχεία ξεκινά η έκδοση της άδειας για τους αμπελοκαλλιεργητές. Τα δικαιολογητικά αυτά ο παραγωγός τα κρατά πλέον για τυχόν έλεγχο, σε αντίθεση με πέρυσι που τα κρατούσε, αντίστοιχα, το Τελωνείο. Όπως είπε, συγκεκριμένα, «θα πρέπει οι αμπελοκαλλιεργητές που έχουν αμπέλια στην κατοχή τους να τα ενεργοποιήσουν, γιατί σε κάποια φάση αν τα αφήνουν έτσι  θα υπάρξει πρόβλημα. Όταν είναι κάτω από το στρέμμα να βγάλουν βεβαιώσεις για να καζανέψουν, για να φαίνεται ότι το αμπέλι δεν είναι ανενεργό, είτε όταν είναι πάνω από το στρέμμα να κάνουν τις δηλώσεις συγκομιδής».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας