Βαθύ χάσμα υπάρχει πια ανάμεσα στον Νίκο Καραμανωλάκη και την παράταξη του «Σητεία Μπροστά» ,με τον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη και το «Ενώνουμε δυνάμεις».
Μια συνεργασία, που πρόσφερε δύο αντιδημάρχους στην πλειοψηφία, οδηγήθηκε στην απόλυτη ρήξη, με τον Νίκο Καραμανωλάκη, που μίλησε σήμερα στον STYLE 100 και τον Κώστα Γραμμενίδη, να κάνει λόγο για αλαζονεία, αυταρχισμό και τακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές από την πλευρά Ζερβάκη.
Όλα αυτά, μαζί και παράλληλα με την αθέτηση των όρων της συνεργασίας, όπως είχαν αποτυπωθεί εγγράφως στο Μνημόνιο-Σύμφωνο που υπογράφτηκε από τις δύο πλευρές, έφεραν την ρήξη, με τον Ν.Καραμανωλάκη και όλη την παράταξη του να θέτει θέμα παραίτησης των δύο αντιδημάρχων (Παπαδάκη, Αιλαμάκη) με τους οποίους ενισχύθηκε η δύναμη της δημοτικής αρχής.
Ο Ν. Καραμανωλάκης υπήρξε συγκεκριμένος και αναλυτικός στην αναφορά, σημείο προς σημείο, όπως των θεμάτων για τα οποία χρεώνει ανακολουθία στον δήμαρχο, λέγοντας πως « περιμέναμε νέα ήθη, το Ενώνουμε Δυνάμεις έχει πάει περίπατο». Είπε ακόμα πως «δεν μπορώ να καταλάβω πως η καρέκλα του δημάρχου μεταμορφώνει τους ανθρώπους και τους απομακρύνει από τους αρχικούς του στόχους».
Έδωσε πάντως τη δική του εξήγηση και ερμηνεία στην μεταστροφή που χρεώνει στον Γ. Ζερβάκη. Το σύστημα της εκλογικής αναλογικής, με το οποίο εκλέχτηκε η σημερινή αρχή του δήμου επέβαλλε τις συνεργασίες, αφού η απόλυτη πλειοψηφία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Μετά όμως , με τις εθνικές εκλογές και την νέα κυβέρνηση της ΝΔ, ήρθε και η επιστροφή των υπερεξουσιών στον δήμαρχο με νομοθετική ρύθμιση.
«Δεν είχε ανάγκη πια την συνεργασία», λέει ο Νίκος Καραμανωλάκης.
Η ατζέντα των διαφωνιών
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης Σητεία Μπροστά, ο κατάλογος των θεμάτων στα οποία ο σημερινός δήμαρχος είτε εμφανίζεται ανακόλουθος, είτε υπάρχει διαφορετική προσέγγιση είναι μακρύς και περιλαμβάνει:
- Τα ηλιοθερμικά (εκτενής αναφορά από τον Ν. Καραμανωλάκη στην άρνηση Ζερβάκη να συζητηθεί το θέμα και να διατυπωθεί η άποψη του δημοτικού συμβουλίου κατά των εγκαταστάσεων στην περιοχή).
- Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ που έφερε αύξηση των τιμολογίων στα χωριά.
- Η διαχείριση από τον εκάστοτε δήμαρχο των χρημάτων από τις ΑΠΕ, που παρά την νομοθεσία, δεν πηγαίνουν (σε ποσοστό 80%) στις κοινότητες που έχουν εγκατασταθεί.
- Μέτρα για τους πληγέντες από το κοιρονοιο, δεν ελήφθησαν και δεν μπορεί να διεκδικήσει ο δήμος σχετική χρηματοδότηση.
- Δεν ήταν απαραίτητη η πρόσληψη Γενικού Γραμματέα, που επιπλέον κοστίζει 40 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, χρήματα που προέρχονται από ένα Ταμείο που χρειάζεται ενίσχυση.
- Υπήρχε αρχικά συμφωνία για σύσταση Επιτροπής υγείας με έμπειρους υγειονομικούς και δημοτικούς συμβούλους . Δεν υλοποιήθηκε .
- Ο δήμαρχος αρνήθηκε την πρόταση Καραμανωλάκη για άρση του χαρακτηρισμού ως λατoμική ζώνη της περιοχής κοντά στο Κατσιδώνι, μια πρόταση που στηρίχθηκε στην απουσία υδρογεωλογικής μελέτης, όπως προέβλεπε η νομοθεσία. Ο Ν. Καραμανωλάκης,παρά την σχετική τοποθέτηση Ζερβάκη στο δημοτικό συμβούλιο, αμφισβητεί αν ο δήμαρχος θα αντιταχθεί στην υλοποίηση του έργου.
«Ο δήμαρχος πρέπει να ενώσει όλες τις δυνάμεις για τον ΒΟΑΚ»
Πρέπει να μας προβληματίσει όλους η ανακολουθία των πολιτικών για τον ΒΟΑΚ ,λέει ο Ν. Καραμανωλάκης,που αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν, να υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως όλοι θέλουν το έργο, κι αυτό το έργο να μην προγραμματίζεται.
Εκτιμά πάντως, πως τώρα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία υπάρχει συγκυρία καταστάσεων, ώστε να γίνει το έργο, με την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Αν δεν γίνει τώρα, πολύ δύσκολα θα γίνει την επόμενη εικοσαετία», τονίζει, καλώντας τον δήμαρχο να λειτουργήσει ενωτικά ώστε να συσπειρωθεί και ο κόσμος και όλοι οι αρμόδιοι φορείς γύρω από αυτήν την διεκδίκηση, με την παράλληλη άσκηση πιέσεως στα υπουργεία και όπου αλλού πρέπει.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή : Style 100Fm