Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Υβριδικός σταθμός Αμαρίου – Σητείας: Ανέβαλε τη λήψη απόφασης το ΣτΕ

Αιολικά, αιολικό πάρκο, ανεμογεννήτριες Σε νέα δικάσιμο, στις 16 Δεκεμβρίου, παραπέμφθηκε η προσφυγή φορέων της Σητείας
Σε νέα δικάσιμο, η οποία ορίστηκε για τα μέσα Δεκεμβρίου, συγκεκριμένα για τις 16 Δεκεμβρίου, παρέπεμψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπόθεση της προσφυγής φορέων και πολιτών της Σητείας κατά της υπουργικής απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της προωθούμενης επένδυσης του υβριδικού σταθμού σε Αμάρι και Σητεία.

Η προσφυγή, η οποία είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2019, συζητήθηκε στο ΣτΕ τον Ιούνιο. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε, όμως, αναγκαίο να αναβάλει τη λήψη οριστικής απόφασης για τον Δεκέμβριο, λόγω κυρίως του ότι δεν έχει γνωμοδοτήσει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης.
Θυμίζουμε ότι το έργο ύψους 280 εκατ. ευρώ της εταιρείας “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, αποτελεί μια καινοτόμα “πράσινη” προωθούμενη επένδυση που περιλαμβάνει συνδυαστικά την κατασκευή υβριδικού σταθμού στο φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Σητείας.
Το “πράσινο φως” για την επένδυση δόθηκε τον Οκτώβριο του 2019 όταν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε την υπουργική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου “Υβριδικός σταθμός Αμαρίου Ρεθύμνου”.
Με την έκδοση της απόφασης, μπήκε επισήμως σε τροχιά υλοποίησης το ενεργειακό έργο, μια δεκαετία μετά την έναρξη των πρώτων διαδικασιών εκ μέρους τότε του ΟΑΔΥΚ (και νυν ΟΑΚ Α.Ε.), που προκήρυξε τις πρώτες μελέτες και κατόπιν τον διεθνή διαγωνισμό αναζητώντας ανάδοχο επενδυτή, και μια 7ετία σχεδόν μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΑΚ και της αναδόχου εταιρείας “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”.
Μπήκε σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο που, αν μη τι άλλο, ανοίγει μια νέα ενεργειακή προοπτική για το νησί μας, καθώς συνδυάζει την παραγωγή καθαρής ενέργειας χωρίς καύσιμα, αλλά με τη συνδυαστική αξιοποίηση του νερού και του ανέμου, με τη δυνατότητα φυσικής αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.
Ικανοποίηση
Η εξέλιξη συνοδεύτηκε από την έκδηλη ικανοποίηση της εταιρείας, η οποία έκανε λόγο για «μια μεγάλη πρότυπη “πράσινη” επένδυση, το συνολικό ύψος της οποίας αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ και κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία της επένδυσης υπερβαίνει το 60% και αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.
Η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ελλείμματος της Κρήτης. Παράλληλα, θα επιφέρει μια σειρά από συνοδευτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην Κρήτη γενικότερα, καθώς θα αποδίδει στους επωφελούμενους Δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας και στις κοινότητές τους, αλλά και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά την εικοσιπεντάχρονη περίοδο της σύμβασης».
Οι αντιδράσεις στη Σητεία - Δε θέλουν τις ανεμογεννήτριες
Την ίδια ώρα ωστόσο, στη Σητεία υπήρξαν αντιδράσεις οι οποίες επικεντρώνονται κατά βάση στο επιμέρους τμήμα του έργου που έχει να κάνει με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο ανατολικό άκρο του νησιού. Τον περασμένο Δεκέμβριο κατατέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφυγή από τον Δήμο Σητείας, φορείς και κατοίκους, με την οποία ζητήθηκε η ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Στις 3 Ιουνίου 2020, συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υβριδικού έργου Αμαρίου.
Στη συνεδρίαση έγινε σύντομη τοποθέτηση από τον αρμόδιο εισηγητή και σύντομες τοποθετήσεις των δικηγόρων του Δήμου Σητείας, των κατοίκων και φορέων και της παρεμβαίνουσας εταιρείας “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”. Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι τη 17η Ιουνίου για την κατάθεση σχετικών υπομνημάτων από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ακολούθησε η κατάθεση υπομνημάτων και η διάσκεψη του ΣτΕ, που τελικά δεν εξέδωσε απόφαση αλλά αποφάσισε αναβολή, παραπέμποντας σε νέα δικάσιμο στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Βασική αιτία της αναβολής λήψης απόφασης επί της προσφυγής, όπως παρατίθεται στο σχετικό πρακτικό του ΣτΕ, είναι η εξής: «Η αδειοδοτούσα Αρχή (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠ.ΕΝ.) όφειλε πριν από την έκδοση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων του έργου να ζητήσει και να λάβει την κατά τα ανωτέρω αιτιολογημένη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι ως άνω προστατευόμενες περιοχές, εντός ή πλησίον των οποίων πρόκειται να εγκατασταθεί το επίμαχο έργο».

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας