Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ειδικές συμπεριφορές για το ειδικό σχολείο,σε έναν “όμορφο κόσμο, ηθικό…..”

IMG-2528Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο, είναι το γεγονός πως, τις τελευταίες μέρες υπάρχουν ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων από γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς , που εξαντλούνται στην επιχειρηματολογία κατά της συστέγασης σχολικών μονάδων με το ειδικό σχολείο

. Δεν διαφαίνεται καμία αγωνία για τα παιδιά που χρήζουν  ειδικής αγωγής, πολύ περισσότερο δεν επιχειρηματολογεί κανείς υπέρ της συστέγασης,έστω θεωρητικά, αφού αυτό απαιτεί η σύγχρονη αντίληψη για την Εκπαίδευση. Με γερά επιχειρήματα.
Τα παιδιά της ειδικής αγωγής, πρέπει να  είναι μακριά από τα “δικά μας παιδιά”-αυτό συμπεραίνει  κανείς από την ανάγνωση των ανακοινώσεων, σπάζοντας την εύθραυστη γραμμή της επιχειρηματολογίας που προβάλλεται .
Μαζί με την μετακύλιση ευθυνών, την προβολή της μόνιμης λύσης (είναι ο στόχος,αλλά μέχρι τότε, τι κάνουμε;), μια πρόταση για στέγαση στο ΚΕΓΕ. Προβληματική πρόταση.
Με την ευκαιρία να πούμε πως ο Ρ/Σ STYLE 100 FM επικοινώνησε με τον Χρήστο Παντούδη, εκπρόσωπο γονέων του 1ου  Νηπιαγωγείου που υπογράφει ανακοίνωση για το θέμα. Παρά το γεγονός αυτό , αρνήθηκε να μας μιλήσει, κάνοντας ατυχή αναφορά στο ότι έκανε δηλώσεις  σε άλλο μέσο. Δεν είχε δώσει,συνέντευξη Τύπου, ωστόσο.
Αλλά ας δούμε τα πράγματα , όπως έχουν διαμορφωθεί, λίγες μέρες πριν από την συζήτηση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Μια συζήτηση που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού ευθύνες για την μη εξεύρεση λύσεων υπάρχουν και κεντρικά (κυρίως, κεντρικά ).
Ελπίζουμε να ακούσουμε ονοματεπώνυμα για να καταλογιστει στον καθένα το μέρος της ντροπής που του αναλογεί. Γιατί, είναι ντροπή. Και είναι καιρός να αποφασίσει η κοινωνία της πόλης αν θα δει την αλήθεια καταπρόσωπα, ή θα φορέσει πάλι τη μάσκα του συμπαθούντος, γενικώς,. Οι αποφάσεις και η τοποθέτηση έχει κόστος, η συμπάθεια είναι ανέξοδη και αναποτελεσματική, όταν δηλώνεται απλά για το φαίνεσθαι και τον “καθρέφτη”.
IMG-2527

  • Τα παιδιά μας και τα άλλα

Υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες τελικά? Ή δεν υπάρχουν; Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα από μια ακόμα ανακοίνωση Γονέων και κηδεμόνων, που επιχειρηματολογούν  κατά της συστέγασης, στην βάση όμως του φόβου για “υγειονομική βόμβα ” από τον συγχρωτισμό, λόγω του covid 19. Αυτό λύνεται, με τα διαφορετικά διαλείμματα και ώρες προσέλευσης .
Δεν είδαμε ξανά, καμία ανησυχία των γονέων για το τι  θα γίνουν τα παιδιά της ειδικής αγωγής, παρά μόνο  μια αναφορά στο ΚΕΓΕ ( όλοι όσοι αντιδρούν στην συστέγαση, προτείνουν το ΚΕΓΕ)
Να μας συγχωρείτε, αλλά μοιάζει με λύση, “μακριά από μας και όπου να ναι”. Σίγουρα οι συντάκτες των ανακοινώσεων γνωρίζουν πως όχι απλά είναι χρήσιμη  αλλά είναι επί κοινή ωφέλεια η συνύπαρξη. .Βεβαίως και τα παιδιά της ειδικής Αγωγής  κοινωνικοποιούνται., εντάσσονται στο σύνολο ομαλά , με τη διαφορετικότητα τους. Και τα άλλα παιδιά ζουν στον πραγματικό κόσμο κι όχι σε παραμύθι κάποιας “ιδανικής εικόνας”, καταλαβαίνουν την διαφορετικότητα, αφού την κάνουν παρέα, την αποδέχονται αφού τη ζουν και οι αντιλήψεις περί “τεράτων ” και “μιασμάτων” πάνε εκεί που πρέπει. Στο σκοτάδι. Δεν το  θέλουμε αυτό; Επιλέγουμε διαιώνιση ρατσιστικών αντιλήψεων και αποκλεισμών;
Ρωτάμε ξανά : Υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες ;

  • Το ΚΕΓΕ και το ΚΔΑΠ

Όλοι όσοι διαφωνούν με την  συστέγαση του ειδικού με άλλο σχολείο, ομόφωνα επιλέγουν τον χώρο του ΚΕΓΕ και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία.
Το ΚΔΑΠ είναι μια δομή, έτοιμη να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία της φέτος, το ίδιο σημαντική με το ειδικό σχολείο.  Όπως λέει ένας φίλος που ξέρει καλά το θέμα, οι  άνθρωποι θα βγάλουν από την “ντουλάπα ” τα παιδιά τους. Περί  αυτού πρόκειται. Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους με προβλήματα να έχουν χώρο όπου μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες σε ένα  περιβάλλον που τους παρέχεται πλήρης κάλυψη (γνωσιακή, ψυχολογική). Δίνει και στους γονείς τους την ευκαιρία να πάρουν απαραίτητες ανάσες για να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους. Ο αγώνας αυτός (γιατί αγώνας είναι ) είναι διαρκής, ασταμάτητος και ανελέητος πολλές φορές. Τέτοιες δομές δρουν υποστηρικτικά και ουσιαστικά. Για αυτό και επιβάλλεται η πλήρης λειτουργία τους.
Θα περιορίσουμε τα παιδιά σε  έναν χώρο που θα βρίσκονται μόνα τους , μακριά από την κοινότητα στην οποία πρέπει να σκοπεύουμε και να θέλουμε να ενταχθούν ; Ατελέσφορο, άδικο, αναποτελεσματικό.

  • Στο Πισκοκέφαλο

Εξαίρεση, στον θλιβερό κανόνα απόρριψης του ειδικού σχολείου, αποτελεί το Πισκοκέφαλο που με μεγάλη προθυμία δέχτηκε να φιλοξενήσει τα παιδιά της ειδικής αγωγής. Αυτό σημαίνει βέβαια, μια καθημερινή ταλαιπωρία για όλα τα παιδιά που θα  μετακινούνται  το πρωί από τη Σητεία και θα επιστρέφουν το απόγευμα στην πόλη που τα διώχνει. Ας μην κρυβόμαστε. Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ευτυχώς, τουλάχιστον, φαίνεται πως διασφαλίζεται η απόκτηση μέσου μεταφοράς για τα παιδιά. Το ζήτημα , κλείνει, με την συζήτηση του, στην επιτροπή παιδείας του δήμου, σήμερα.

  • Οι όψιμοι, οι πρώιμοι, οι ανεύθυνοι, οι υπεύθυνοι

Το παιχνίδι των ευθυνών παίζεται με άγριο τρόπο τις τελευταίες μέρες. Στοχοποιούνται άνθρωποι και προθέσεις , με την ανωνυμία να παίζει το ρόλο του προστάτη του καταγγέλλοντα, ή μια συλλογικότητα να υπογράφει χωρίς όνομα και επίθετο. Ο καθένας μπορεί να βλέπει δράκους, αλλά και η αυτοκριτική, στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχει το ρόλο της. Δεν την είδαμε πουθενά. Επαναλαμβάνουμε πως ελπίζουμε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και φαίνεται πως θα γίνει.
Ο STYLE 100 , θα ασχοληθεί με το θέμα ξανά και ξανά. Και για όσο χρειαστεί. 
Τα θέματα που αφορούν παιδιά , πόσο μάλλον παιδιά με αναπηρία, είναι πάντα προτεραιότητα. 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας