Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ανάγκη νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργατών, 5.000 ζουν στο νομό Λασιθίου χωρίς άδεια

 

Ένα μείζον θέμα, με πολλές παραμέτρους, συζήτησαν πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωπος της  Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας περί διαμονής αλλοδαπών αλλά και για το ζήτημα των μετακλητών εργατών,

από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.). Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα παραγωγικούς τομείς του νησιού, ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα.

Στην τηλεδιάσκεψη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ έλαβε μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση για τον αριθμό και την κατανομή κατά τομέα των μετακλητών που χρειάζεται ο Νομός Λασιθίου.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που είχαν προκύψει στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ΚΥΑ, η ισχύς της οποίας εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2021, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι από το Μάιο μέχρι αρχές Ιουλίου του 2020 είχαν εξαντληθεί οι 250 θέσεις που όριζε για το Νομό Λασιθίου τη διετία 2019 – 2020. Οι 150 θέσεις, αφορούσαν εργάτες γης εποχικής εργασίας και οι 100 θέσεις, εργάτες γης εξαρτημένης εργασίας. Και από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τώρα, εργοδότες καλλιεργητές έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία Αλλοδαπών Λασιθίου περί τις 30 αιτήσεις για μετακλητούς εργάτες, που εκκρεμούν.

Δεδομένου ότι στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στο χώρο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχουν ξεκινήσει εντατικές εργασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, αλλά πλησιάζει και η έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, θα χρειαστεί εργατικό δυναμικό και η Περιφέρεια Κρήτη σταθμίζοντας τις συνολικές ανάγκες με βάση τις προτάσεις των εργοδοτικών φορέων, προσανατολίζεται να ζητήσει το διπλασιασμό των μετακλητών εργατών τόσο τους εποχικούς όσο και εκείνους με εξηρτημένη εργασία, για τη διετία 2021 – 2022.

 

Πολλές χιλιάδες ζουν εδώ χωρίς άδεια

Δυστυχώς, όπως είπε ο κ. Γουλιδάκης, δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό που παρουσιάζεται στον πρωτογενή αλλά και στον τριτογενή τομέα (ξενοδοχειακό, επισιτιστικό). Οι μετακλητοί εργάτες έρχονται να εργαστούν στη χώρα μας κατόπιν προσκλήσεως, άρα δεν επιλύεται το μείζον πρόβλημα της νομιμοποίησης της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών που διαβιούν ήδη στο Νομό Λασιθίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραμένων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής και εργασίας! Και ένας πολύ μεγάλος αριθμός απ’ αυτούς, απασχολείται λάθρα κυρίως στον πρωτογενή τομέα…

Ο Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε την πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης, για να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση της νομιμοποίησης της απασχόλησης των παρατύπως διαβιούντων στη χώρα μας. Είναι ένα ευρύτερο θέμα, που ενέχει και άλλες παραμέτρους (εθνικές, ασφαλείας κ.α.) οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν, για να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό ζήτημα, γιατί μέχρι τώρα, ενώ είναι γνωστό και μεγεθύνεται, το να το παραβλέπει η πολιτεία, μόνο περιπλοκές μπορεί να επιφέρει.

 

Διπλασιασμός και για το Λασίθι

Διπλασιασμό όλων των θέσεων των μετακλητών εργατών ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης για το Νομό Λασιθίου, δηλαδή περί τα 600 άτομα. Ειδικότερα ζητά: 150 εργάτες γης εξαρτημένης εργασίας και 300 εποχικούς εργάτες γης. Εργάτες στον κτηνοτροφικό τομέα (βοσκούς) ζητά 60 (εποχικούς 30 και 30 εξαρτημένης), μελισσοκομίας παραμένει σταθερός 10 εποχικοί και 10 εξαρτημένης εργασίας (αν και την προηγούμενη διετία δεν υπήρχε ζήτηση από το χώρο). Διπλασιάστηκε ο αριθμός των μαγείρων, γιατί πιθανόν να υπάρξει ζήτηση την επόμενη τουριστική περίοδο αν υπάρξει ανάκαμψη του χώρου. Την προηγούμενη διετία είχαν 10 θέσεις εξαρτημένης εργασίας εντούτοις η εργοδοτική πλευρά δεν τις απορρόφησε, παρά τα λεγόμενα της περί μεγάλης έλλειψης. Για τη διετία 2021 – 2022, ζητούνται για το Νομό Λασιθίου 20 μάγειρες εξαρτημένης και 30 εποχικής απασχόλησης. Αυξήθηκαν επίσης οι θέσεις για «ανιματέρ», ψυχαγωγίας κλπ. από 10 σε 20. Επίσης, αν και είχαν προβλεφθεί θέσεις αλιεργατών, δεν είχαν απορροφηθεί την προηγούμενη διετία, οπότε αναγκαστικά τηρουμένου του κριτηρίου και της προηγούμενης ζήτησης, ζητούνται 30 εξαρτημένης και 30 εποχικής εργασίας. Διπλασιάζεται ο αριθμός που ζητείται για σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρους 40 εξαρτημένης και 40 εποχικούς.

 

Στο μεσοδιάστημα

Το αγωνιώδες ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι από τους επόμενους μήνες και μέσα στο χειμώνα, που θα εκδηλωθεί μεγάλη ζήτηση εργατικών χεριών και το πλαφόν των μετακλητών εργατών με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ έχει εξαντληθεί. Θα αντληθεί εργατικό δυναμικό από την τεράστια δεξαμενή των παράνομων αλλοδαπών που διαβιούν στο Λασίθι, που εξ άλλου, είναι και μια πάγια πρακτική ως σήμερα;

Από τη συζήτηση έγινε γνωστό ότι για το μεσοδιάστημα από τώρα μέχρι το Μάρτιο του 2021, οπότε θα αρχίσει η ισχύς της νέας ΚΥΑ, η εργοδοτική πλευρά μπορεί να αξιοποιήσει το άρθρο 13Α της ΚΥΑ και να ζητήσουν τρίμηνη απασχόληση, παράτυπα διαβιούντων αλλοδαπών στη χώρα μας. Προβλέπει, βέβαια, μια γραφειοκρατική διαδικασία σε διάφορες Υπηρεσίες, που πρέπει να τηρήσουν εργοδότης και αλλοδαπός εργάτης (ο οποίος θα καταγραφεί από την Αστυνομία, θα λάβει πιστοποιητικό υγείας από κρατική δομή Υγείας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από μήνα.

Η Περιφέρεια Κρήτης σκοπεύει να κάνει παρέμβαση ώστε η διαδικασία αυτή να επισπευσθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρξει καταγραφή και δυνατότητα νόμιμης απασχόλησής τους. «Οι μετακλητοί εργαζόμενοι από τρίτες χώρες αποτελούν σταγόνα εν τω ωκεανώ, σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες στην Κρήτη. Είναι πάγιο αίτημα των εργοδοτικών φορέων, πώς οι χιλιάδες αλλοδαποί που διαβιούν παράτυπα στο νησί, θα μπορέσουν να απασχοληθούν νόμιμα. Πρέπει να γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση», είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας