Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Υπάρχει ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων στο νομό Λασιθίου;

Τεράστια είναι τα προβλήματα, που αφορούν τη νομιμότητα και παράλληλα την ασφάλεια μεταφοράς των τροφίμων, που ανεξέλεγκτα μεταφέρονται από φορτηγά, που δεν ελέγχονται στο μέτρο και το βαθμό που επιβάλλεται.
Και μπορεί ένα φορτηγό γεμάτο προϊόντα να φεύγει με ένα έλεγχο από γεωπόνους, αλλά απαιτούνται πολλοί επιμέρους παράμετροι να τηρούνται, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Αντώνη Παπαδεράκη, στο Επιμελητήριο Λασιθίου.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο, μεγάλες ποσότητες να αποστέλλονται «μαύρα», με υποτιμολογημένα προϊόντα, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει τη διάθεση σε συνεργασία με πολλούς φορείς και Υπηρεσίες, να πατάξει παραβατικά φαινόμενα, δρώντας κατ’ αρχήν με περιοδικούς, ενδεικτικούς ελέγχους. Μπορούν μικτά κλιμάκια από το Μηχανολογικό Τμήμα της Π.Ε. Λασιθίου, του Σ.Δ.Ο.Ε. κλπ. να σταματούν φορτηγά στους οδικούς κόμβους, να διενεργούν ελέγχους για ένα διάστημα, καταγράφοντας «ποιος πουλάει και τι πουλάει»…  Τότε πολλοί θα σοβαρευτούν και θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με το νόμο, τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταστεί απαραίτητο να επιβάλουμε βιβλία «ιχνηλατήσεως» των προϊόντων στους εμπόρους – τυποποιητές, για να πάρουν άδεια δημιουργίας τυποποιητηρίου.
Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις πλαστικές κλούβες όπου τοποθετούνται χιλιάδες τόνοι κηπευτικών, χωρίς να αποστειρώνονται με απροσδιόριστο βακτηριακό/μικροβιακό φορτίο πάνω τους (από επαφή με έντομα, τρωκτικά, ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα)!!!
«Λειτουργήσαμε συνειδητά με τους συλλογικούς φορείς μας, για να απαιτήσουμε αποστείρωση των κλουβών αυτών για να μεταφέρουν τα προϊόντα μας με ασφάλεια; Όχι! Θα μπορούσε να είχε γίνει και υπάρχει ακόμη και τώρα δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για δημιουργία πλυντηρίου – στεγνωτηρίου των κλουβών. Υπήρξε πάγιο αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας», είπε ο κ. Γουλιδάκης.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας