Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι της Σητείας, διστάζουν να ανοίξουν λόγω ελλείψεως τουριστικού ενδιαφέροντος

Άνοιξαν από την περασμένη Δευτέρα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 15 Ιουνίου τα εποχικά ξενοδοχεία. Ωστόσο στην περιοχή της Σητείας δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά του ξενοδοχειακού κλάδου για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους, όπως εξήγησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Επαρχίας Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης.


Τις τελευταίες ημέρες ανέκυψαν ανακοινώσεις με αρνητικές συνέπειες και για την περιοχή της Σητείας. «Την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Κακουράκης, «ανακοινώθηκε ότι και η Δανία κλείνει τα σύνορά της έως 31 Αυγούστου. Επομένως Δανία, Νορβηγία έως 31 Αυγούστου, Σουηδία έως 16 Ιουλίου, που μάλλον θα πάει Αύγουστο. Άρα η επικοινωνία με σκανδιναβικές χώρες είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό το ταξιδιωτικό γραφείο που δραστηριοποιείται και στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια (το Apollo) ανακοίνωσε την ακύρωση των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Σητείας, μαζί με άλλους προορισμούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα, όπως Κάρπαθος, Σάμος κλπ.
Η ακύρωση αφορά την τρέχουσα σαιζόν, ενώ για την επόμενη θα εξεταστεί τί μέλλει γενέσθαι. Το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο αξίζει να αναφερθεί ότι δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της Σητείας τα τελευταία τρία χρόνια. Κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση επισκεψιμότητας με σημαντικό παράγοντα το γεγονός ότι οι επισκέπτες είχαν “αγκαλιάσει” την ευρύτερη περιοχή που καλύπτει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους με αποτέλεσμα πολλοί ταξιδιώτες να επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο -κάποιοι και δύο φορές την ίδια σαιζόν- τις διακοπές τους στην περιοχή.
Και το 2020, αναμενόταν ότι θα ήταν μία καλή τουριστική σαιζόν. Ήταν προγραμματισμένες τρεις πτήσεις με την πρώτη να ξεκινάει 17 Μαΐου και την τελευταία να πραγματοποιείται στα τέλη του Οκτώβρη. Οι πτήσεις ήταν προγραμματισμένες από Δανία, Σουηδία, Νορβηγία. Προ κορονοϊού το επίπεδο των κρατήσεων ήταν καλό, φαινόταν ότι φέτος θα εξελισσόταν μία καλή χρονιά».
Εκτός σκανδιναβικών χωρών την περιοχή της Σητείας επισκέπτονται τουρίστες από την Γαλλία, την Γερμανία, αλλά και την Ιταλία. «Κι από ‘κει», συνέχισε ο κ. Κακουράκης, «τα πράγματα είναι μουδιασμένα. Η Γαλλία έχει ακόμα κρούσματα, δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει, οι κρατήσεις είναι ακυρωμένες μέχρι και τέλος Ιουνίου. Το ίδιο και για την Γερμανία. Στην Ιταλία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Άρα είναι δύσκολη η κατάσταση γενικά».

Πιθανόν να μην ανοίξουν
Βάσει όλων όσων προαναφέρθηκαν η φετινή τουριστική σαιζόν για την περιοχή της Σητείας, κάθε άλλο παρά θετικό πρόσημο αναμένεται να έχει. Ως εκ τούτου πιθανόν είναι να μην ανοίξουν και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.
«Επειδή υπάρχει πρόβλημα αναφορικά με την Σκανδιναβία θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ξενοδοχεία που στηρίζονται και συνεργάζονται με αυτές τις αγορές, εκτός κι αν συμβεί κάτι κι αλλάξουν τα δεδομένα», πρόσθεσε ο κ. Κακουράκης.
Για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που από σήμερα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, δεν αναμένεται ιδιαίτερη κινητικότητα στην περιοχή της Σητείας. «Κάποια θα ανοίξουν όχι όμως όλα. Όταν δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση, όταν δεν υπάρχει κίνηση, δεν υπάρχουν πελάτες, πώς θα λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο;
Εκτιμάται ότι όποια ανοίξουν θα ξεκινήσουν στην ουσία από 1η Ιουλίου, που ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση της Κρήτης με το εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Για τους Έλληνες επισκέπτες
Ένα άλλο θέμα που τίθενται ιδιαίτερα φέτος, είναι ο ρόλος του εσωτερικού τουρισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Κακουράκης, «έχουμε πρόβλημα και σε αυτόν τον τομέα. Ο Έλληνας βρίσκεται σε δεινή θέση. Εμείς, από την άλλη, ως Κρήτη είμαστε ένα νησί, έχουμε ακριβά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, με την έννοια ότι όταν για παράδειγμα μία τετραμελής οικογένεια για να κατέβει από την Αθήνα ή την Στερεά Ελλάδα στην Κρήτη χρειάζεται μόνο για εισιτήρια 300 με 400 €, αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε μπορεί να επιλέξει έναν άλλο προορισμό δαπανώντας για διακοπές τα χρήματα που χρειάζεται μόνο για να κατέβει στη νησί.
Άρα δεν μπορεί να στηριχθεί η τρέχουσα χρονιά μόνο στον εσωτερικό τουρισμό. Υπάρχουν φυσικά αρκετοί άνθρωποι που επισκέπτονται το νησί και την περιοχή της Σητείας έχοντας σπίτια δικά τους ή ετεροδημότες, των οποίων η παρουσία στηρίζει κυρίως τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, τα εμπορικά καταστήματα, κάτι που φυσικά είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς και οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων είναι περιορισμένες, ενώ η περίοδος των διακοπών τους εστιάζει μετά τα μέσα του Ιούλη έως περίπου τέλη Αυγούστου».

Καμία μέριμνα
Δύσκολη λοιπόν αναμένεται φέτος η σαιζόν για όλους τους εμπλεκόμενους και δη για τις ξενοδοχειακές μονάδες, για τις οποίες -όπως είπε ο κ. Κακουράκης- «δεν υπάρχει ακόμη καμία μέριμνα. Δεν έχουν ως τώρα καμία στήριξη. Ανοίγουν 1η Ιουνίου χωρίς να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Ούτε καν αυτά που προβλέπονται μέσω τραπεζών, διότι άλλα λέει η κυβέρνηση κι άλλα οι τράπεζες. Δεν υπάρχει επομένως ρευστότητα και είναι πολύ είναι δύσκολο να ανοίξει μία επιχείρηση χωρίς χρήματα.
Ακόμα δε, δεν έχουν κοινοποιηθεί τα πρωτόκολλα, πρέπει να ψάξει κάποιος ένα ΦΕΚ να ενημερωθεί. Απαιτείται εκπαίδευση προσωπικού και τα ξενοδοχεία ανοίγουν 1η Ιουνίου, πώς θα γίνει αυτό;
Και βέβαια ζητούμενο είναι τί θα γίνει με τους εργαζόμενους του ξενοδοχειακού κλάδου. Δυστυχώς η πολιτεία επιδοτεί την ανεργία κι όχι την εργασία.

Σε βάθος τριετίας
«Η φετινή τουριστική σαιζόν είναι σαφώς διαφορετική και σίγουρα όχι καλή. Προσωπική μου άποψη είναι ότι, για να επανέλθουμε στα επίπεδα προ 2019, θα περάσει μία τριετία. Δηλαδή και η επόμενη, του 2021 δεν θα είναι μία καλή χρονιά. Υπάρχει οικονομική ύφεση παγκοσμίως, πάρα πολλοί άνθρωποι -εν δυνάμει και ταξιδιώτες- έχουν χάσει τις δουλειές τους σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους παγκοσμίως. Κι αυτό έχει αντίκτυπο στον τουρισμό.
Θεωρώ ότι και η επόμενη δεν θα είναι καλή χρονιά, θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα, όχι όμως όπως αυτά που είχαν διαμορφωθεί προ 2019.
Περιμέναμε ότι φέτος θα ήταν καλή σαιζόν. Αυτό θα βοηθούσε πολύ τον τόπο μας δεδομένου ότι και η φετινή ελαιοκομική χρονιά, ως γνωστόν, δεν ήταν καλή, επομένως στηριζόμασταν σε τοπικό οικονομικό επίπεδο σε μία τουριστική σαιζόν ευελπιστώντας ότι θα διαμορφωνόταν μία ισορροπία. Αυτό μοιάζει πολύ δύσκολο με την διαμορφούμενη κατάσταση και είναι μείζον ζήτημα για τον τόπο μας», κατέληξε ο κ. Κακουράκης.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας