Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Δακοκτονία: SOS για να αποφύγουμε το περσινό «Βατερλό»

Δάκος
Επιστολή του πρώην διευθυντή-γεωπόνου του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστα Χαρτζουλάκη, για τη δακοκτονία

Άρχισαν οι φόβοι μην έχουμε τα περυσινά παρατράγουδα!
"Φωτιές" ανάβει ο πρώην διευθυντής-γεωπόνος του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Κώστας Χαρτζουλάκης, καθώς με επιστολή που δημοσιοποιεί έρχεται να αμφισβητήσει τις διαδικασίες για τη φετινή δακοκτονία στην Κρήτη βάζοντας το εξής ερώτημα: «Μια απ' τα ίδια;». Σύμφωνα με τον κ. Χαρτσουλάκη, τα πράγματα δεν είναι τόσο "ρόδινα" όσο επιχειρεί να τα εμφανίσει η Περιφέρεια Κρήτης από άποψη έγκαιρων προετοιμασιών προκειμένου να μην πάθει το νησί μας όλο αυτό το "Βατερλό" της περσινής χρονιάς, που μας "άφησε" μια καταστροφή η οποία εκτιμάται πως ξεπέρασε τη ζημιά των 100 με 150 εκατομμυρίων ευρώ!
«Η εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική προληπτική μέθοδος για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η περίοδος Μαΐου-Ιουνίου είναι η πιο κρίσιμη για την εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών, γιατί ο πληθυσμός του δάκου αποτελείται μόνο από ενήλικα άτομα. Και επειδή ο δάκος πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, τα μέτρα πρόληψης και η έγκαιρη εφαρμογή τους μπορούν να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοπαραγωγή, κάτι ανάλογο που έγινε με την επέλαση του κορωνοϊού», αναφέρει ο γνωστός γεωπόνος και ερευνητής.
Αλλά παρακάτω συνεχίζει: «Σήμερα, μπαίνοντας στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, με ενδείξεις ότι θα έχουμε μια πολύ καλή παραγωγή, η κατάσταση είναι όπως και πέρυσι όσον αφορά την οργάνωση της δακοκτονίας. Υπάρχουν οι προσωρινοί ανάδοχοι εργολάβοι για τους δολωματικούς ψεκασμούς, οι εργολάβοι για την τοποθέτηση των παγίδων και πιθανό οι απαιτούμενες ποσότητες φυτοφαρμάκων για 5 ψεκασμούς. Δεν έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη για την πρόσληψη του κατά πολύ μειωμένου επιστημονικού προσωπικού (μέχρι το 2009 ήταν 27 στα Χανιά και σήμερα 16), που θα εποπτεύσει τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας. Ο λόγος είναι ότι δεν απάντησε ακόμη το ΑΣΕΠ, αν και όπως με ενημέρωσαν έγιναν έγκαιρα οι σχετικές αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αύριο να δοθεί η έγκριση από το ΑΣΕΠ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 35 ημέρες για να γίνουν η προκήρυξη, ο έλεγχος και η πρόσληψη. Δηλαδή οι παγίδες θα τοποθετηθούν όπου βολεύει τους παγιδοθέτες, τα στοιχεία δε θα απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση όσον αφορά τους πληθυσμούς του δάκου και ο πρώτος ψεκασμός πιθανόν να γίνει χωρίς τους γεωπόνους, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν τα παραπάνω».
Μια φορά κι έναν καιρό...
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως και το σημείο εκείνο στο οποίο ο πρώην διευθυντής-γεωπόνος του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Κώστας Χαρτζουλάκης αναφέρεται στο παρελθόν...
«Ανατρέχοντας το αρχείο μου είδα ότι, ως νέος γεωπόνος που δούλεψα στη δακοκτονία, η πρόσληψή μου έγινε στις 17 και 21 Μαΐου για τα έτη 1978 και 1979 αντίστοιχα. Φαίνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης και το ΥΠΑΑΤ, παρά την περσινή καταστροφή και την απώλεια πάνω από 120 εκατομμυρίων ευρώ από την οικονομία της Κρήτης, δεν κατάλαβαν ότι το οικονομικό όφελος από τις δαπάνες της δακοκτονίας έχει τεράστιο πολλαπλασιαστικό συντελεστή σε σχέση με άλλες δαπάνες. Και φέτος, επειδή ο χειμώνας ήταν ήπιος και πολλοί ελαιώνες δε συγκομίστηκαν, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερες εστίες δάκου. Ήδη οι πληθυσμοί του είναι πολύ αυξημένοι όπως αναφέρουν οι ειδικοί εντομολόγοι».
Και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια έπρεπε να είχε ανησυχήσει με την καθυστέρηση από το ΑΣΕΠ και να είχε προβεί έγκαιρα στην προκήρυξη για την πρόσληψη των τομεαρχών (γεωτεχνικών) με βάση τις υπάρχουσες προδιαγραφές (ο έλεγχος θα γινόταν αργότερα από το ΑΣΕΠ), ώστε να είναι στη θέση τους το αργότερο πριν τα τέλη Μαΐου, όπως πριν το 2009. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν χρειαστεί λόγω καιρικών συνθηκών και ένας έκτος ψεκασμός; Θα χαθεί πάλι για 2 εκατομμύρια ευρώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής;
Αντέχει η οικονομία της Κρήτης και οι αγρότες, κάτω από τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού, για μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την απώλεια έστω και μέρους της ελαιοπαραγωγής;».
Πενταψήφιος αριθμός καταγγελιών
Στο μεταξύ, όπως γράψαμε και πρόσφατα, έναν πενταψήφιο αριθμό καταγγελιών και παραπόνων (ακόμα και ανώνυμων), για τη δακοκτονία, ζητάει από την Περιφέρεια Κρήτης ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, στο πλαίσιο των προτάσεών του για τη φετινή καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.
«Το πρώτο και κύριο θέμα είναι η διασφάλιση της φετινής παραγωγής ελαιοκάρπου και ελαιολάδου, όσον αφορά και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. Ένα θέμα που αναγκαία περνάει μέσα από τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας αλλά και της φυτοπροστασίας της ελιάς γενικότερα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΤΕΚ.
«Οι μεγαλύτερες ζημιές και απώλειες, εκτός των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την περυσινή χρονιά, αποδείχτηκε ότι προήλθαν από τη δακοκτονία και τον τρόπο εφαρμογής και ελέγχου των ψεκασμών», αναφέρει στην επιστολή ο ΣΥΤΕΚ, τονίζοντας ότι «στόχος είναι η αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους παραγωγούς, και να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο για να συντονιστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση».
Αναβρασμός στους φορείς
Την ίδια ώρα, το συνεταιριστικό κίνημα της Κρήτης, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών, ο ΣΕΔΗΚ και η ΠΕΔ Κρήτης έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στην υπόθεση της δακοκτονίας.
Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Ρέθυμνο επισημάνθηκε η ανάγκη να διαφυλαχτεί η υπεραξία του αγροτικού τομέα και κυρίως του ελαιολάδου. Ο πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, ο πρόεδρος ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Αμπελουργών-Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, και εκπρόσωποι από Ενώσεις του νησιού αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους παρακολουθώντας στενά - όπως συμφώνησαν - κάθε ενέργεια, ώστε φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης να μη βιώσουν την περυσινή καταστροφική χρονιά εξαιτίας της επέλασης του δάκου.

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας