Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Να γίνουν και άλλες προσλήψεις στα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση είχε το Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών έθεσαν κάποια από τα κύρια θέματα που απασχολούν τους νοσηλευτές των Νοσοκομείων του Λασιθίου.
Επισημάνθηκε η χρόνια υποστελέχωση των Νοσοκομείων σε νοσηλευτικό προσωπικό και τα εργασιακά και λειτουργικά  προβλήματα που προκαλεί. Παρά το ότι λόγω της πανδημίας τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών, εξακολουθούν και παραμένουν αρκετά κενά, αφού δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες στελέχωσης τμημάτων (τμήματα covid, επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, ενίσχυση στελέχωσης των ΤΕΠ κ.α.).
Γι’ αυτό τόνισαν πως απαιτούνται και άλλες προσλήψεις επικουρικού αλλά και μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου. Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί η μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, αφού από τον Οκτώβριο έως το Φεβρουάριο λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων συμβασιούχων των νοσοκομείων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ), που θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν και να μονιμοποιηθούν αφού καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Αναφέρθηκε ότι η μονιμοποίηση θα πρέπει να γίνει με μετατροπή των συμβάσεων και όχι με μοριοδότηση, αφού στην περίπτωση της 2Κ/2019 ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των επικουρικών που έλαβαν μοριοδότηση  είναι εκτός των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων.
Τέθηκε ακόμα το ζήτημα της ένταξης των μόνιμων υγειονομικών του δημοσίου στην ασφαλιστική κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως ισχύει για τους συμβασιούχους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί, ενώ χρειάζεται η ένταξη στα ΒΑΕ να γίνει αναδρομικά  για τα προηγούμενα χρόνια εργασίας.
Ζητήθηκε επίσης να υπάρξει άρση της αναστολής χορήγησης των κανονικών αδειών στα Νοσοκομεία, αφού ήδη έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα με την αναστολή και σταδιακά έχουν αρθεί και αίρονται τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα στην κοινωνία.

Θα καλυφθούν οι άγονες προκηρύξεις
Από την πλευρά της η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ άκουσε προσεχτικά και απάντησε για τα  ζητήματα που τέθηκαν.
Για το ζήτημα των προσλήψεων επικουρικών ανέφερε ότι μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει ξανά η ιστοσελίδα υποβολής νέων αιτήσεων, μόνο για τις θέσεις που βγήκαν μέχρι στιγμής άγονες. Αν όλα πάνε καλά, αναμένεται μέχρι τέλη Ιουνίου να έχουν καλυφθεί  οι εγκεκριμένες θέσεις επικουρικών που είχαν βγει άγονες. Για το θέμα των μόνιμων προσλήψεων ανέφερε ότι εντός του έτους θα προχωρήσει και θα δημοσιευτεί  προκήρυξη για περισσότερες από 1.00 μόνιμες θέσεις πανελλαδικά. Για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το νομικό σκέλος του θέματος.
Για το ζήτημα της ένταξης στα ΒΑΕ ανέφερε ότι η κυβέρνηση το βλέπει θετικά, και δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο Υπουργείο  την αγωνία των εργαζομένων για το θέμα και  για την αναδρομική ισχύ της ένταξης στα ΒΑΕ. Τέλος για το ζήτημα της άρσης αναστολής των κανονικών αδειών ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει θετική εξέλιξη για το θέμα αυτό.
Η συνάντηση έκλεισε με την αναφορά της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί ξανά τα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου για να έρθει σε  επαφή με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας